Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, este cercetată sub control judiciar pe cauțiune de 5 milioane de lei, după ce deputații au aprobat cererea DNA pentru urmărirea penală și reținerea ei, dar nu și pentru arestarea preventivă, potrivit Mediafax.
Citeşte şi: Elena Udrea, al patrulea dosar la DNA
„Am dat declaraţii în faţa procurorului, aşa cum ştiţi am făcut cerere de recuzare, s-a respins. S-a judecat tot de procurorii DNA. Deci, evident că nu am nicio şansă la o soluţie în afară de cea a conducerii DNA. Am spus lucruri pe care procurorii nu le ştiau.
În timp ce nu se terminaseră actele de procedură, mi s-a înmânat o altă citaţie, pentru un alt dosar. Sunt o ţintă a DNA. Mă consider o persoană persecutată a sistemului şi voi face sesizări la toate ambasadele.
Mai mult, în acest dosar s-a dispus măsura controlului judiciar pe cauţiune. Cauțiunea este record în România. 5 milioane de lei, într-un termen de cinci zile, în condiţiile în care DNA mi-a pus sechestru pe toate bunurile pe care le am. Banii au fost cheltuiţi în campania electorală din 2012”, a spus Udrea.
DNA a cerut în 20 octombrie aviz de la Camera Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale, reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea, în dosarul ce vizează vânzarea și renovarea unei vile din Eforie Sud, dar și un contract între Hidroelectrica și o firma privată, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.
„În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru al Guvernului şi de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA”, a precizat DNA.
Anchetatorii susţin că, pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și a celor din SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, Elena Udrea a primit de la acelaşi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari şi o creanță de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass-media.
Elena Udrea susţine că omul de afaceri căruia i s-au cerut cinci milioane de dolari pentru un contract cu Hidroelectrica este Bogdan Buzăianu, iar Ana Maria Topoliceanu este cea care a folosit acești bani și care trebuie să răspundă.
Referindu-se la acuzațiile DNA privind scoaterea din patrimoniul public a unei vile din Eforie și vânzarea la preț subevaluat, Elena Udrea a spus că acea licitație a fost câștigată de „o persoană foarte apropiată” Anei Maria Topoliceanu.
Surse judiciare au declarat că directorul general al Evenimentului Zilei, Dan Andronic, fondatorul Cancan, Radu Budeanu și omul de afaceri Bogdan Buzăianu ar fi implicați în noul dosar în care este suspectată Elena Udrea.
Dan Andronic, asociatul majoritar al societăţii Editura Evenimentul şi Capital, care editează publicațiile Evenimentul Zilei și Capital, și director general al Evenimentului Zilei a fost audiat la Direcția Națională Anticorupție în 29 iulie, el spunând, la ieșire, că a fost chemat de anchetatori să aducă mai multe documente, fără a preciza în ce calitate a fost chemat.
Bogdan Buzăianu, proprietarul Energy Holding şi finul fostului ministru al Economiei din perioada guvernului Năstase Dan Ioan Popescu, este unul dintre „băieții deştepți” din energie, expresie lansată de fostul preşedinte Traian Băsescu, care îi definea astfel pe cei care cumpărau energie de la stat la preţuri subevaluate pentru a o revinde cu câştiguri mari. Acordul cu Energy Holding a adus Hidroelectrica cele mai mari pierderi dintre toate contractele cu „băieţii deştepţi” – 1,4 miliarde lei pentru perioada 2006-2012.
Sursele judiciare citate au precizat că în acest dosar ar fi implicat și Radu Budeanu, fondatorul Cancan și cel care controlează publicația şi proiectul Cancan TV difuzat pe acest site. În 7 octombrie, procurorii DNA au făcut percheziţii la firma Cancan TV, la cabinete de avocatură şi la locuinţele mai multor persoane, într-un dosar privind fapte de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar surse judiciare afirmau că printre cei vizaţi de anchetatori ar fi politicieni şi patroni de presă. Aceleași surse afirmau că şi Radu Budeanu, care în prezent nu mai este în acţionariatul firmei, dar controlează publicaţia tabloidă şi proiectul Cancan TV, ar fi vizat în anchetă şi urmează să fie audiat, în prezent acesta fiind plecat din ţară.