Armata egipteană a fost lăudată pentru că a transformat revoluţia într-una paşnică, în urmă cu trei luni. Dar, ulterior, au apărut zvonurile conform cărora soldaţii ar fi ordonat teste de virginitate pentru femeile care au fost în Piaţa Tahrir.
O egipteancă le-a povestit jurnaliştilor de la publicaţia germană „Der Spiegel” prin ce a trecut, după ce a fost arestată în Tahrir.
Salwa Husseini Gouda are aproape 20 de ani şi este coafeză. Le-a povestit jurnaliştilor cum militarii le-au lovit, pe ea şi pe celelalte femei, ordonându-le să-şi dea jos hainele, sa se întindă pe spate în faţa soldaţilor şi se lase examinate de un bărbat în halat alb, care verifica dacă mai sunt sau nu virgine.
„N-am nici cea mai vagă idee de ce m-au arestat, în piaţa Tahrir, tocmai pe mine. Stăteam în faţa unui tanc în momentul ăla. Oricum, oamenii ar trebui să aibă grijă cu mine- sunt un criminal periculos”, spune ea rânjind cu ironie.
„Nu-mi venea să cred că armata noastră era în spatele acestor lucruri”
Potrivit martorilor, în 9 martie, mai mulţi bărbaţi au năvălit în Piaţa Tahrir şi au atacat demostranţii aleatoriu. Nu purtau uniforme. „Arătau de parcă ar fi fost mercenari. Mi-au spus „târfă” şi m-au plesnit peste faţă”, povesteşte femeia.
Husseini Gouda îşi aminteşte că a rămas şocată când a văzut că ea, împreună cu vreo 20 de femei, au fost târâte în Muzeul Egiptului şi au fost date pe mâna militarilor. „Nu-mi venea să cred că armata noastră era în spatele acestor lucruri. Dar era, şi ne-au dus într-o închisoare militară, iar lucrurile s-au înrăutăţit”.
În ziua în care femeia a fost arestată, Hosni Mubarak plecase în exil pentru patru săptămâni. Cu o lună înainte să fie arestată, mulţimea adunată în piaţa Tahrir îi ovaţiona pe soldaţi, mamele îşi înghesuiau copiii în braţele militarilor pentru fotografii, iar lumea privea uimită cum femei şi bărbaţi, creştini şi musulmani, luptaseră împreună pentru libertate. „Poporul şi armata sunt una”, strigau vocile cu însufleţisere, când Mubarak a renunţat la putere.
„Ne-am temut că ne va face să părem prostituate”
După ce Husseini Gouda a fost arestată, a fost închisă împreună cu alte două femei. Li s-a cerut să se dezbrace, li s-a căutat prin haine, apoi un alt soldat le-a fotografiat dezbrăcate. „Ne-am temut că ne va face să părem prostituate”.
Cele trei femei au fost închise într-o celulă şi li s-a dat pâine şi apă. A doua zi, au văzut o targă în faţa uşii. Un ofiţer le-a spus că, acolo, un doctor le va face teste de virginitate celor nemăritate.
„Am rămas înmărmurite. Am cerut măcar ca doctorul să fie femeie, însă soldatul a refuzat. O fată care a încercat să se opună a fost electrocutată”.
Mai multe organizaţii pentru drepturile omului au cercetat evenimentele desfăşurate între 9 şi 13 martie, la închisoarea militară din Heikstep, la nord de Cairo. Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International le-a cerut autorităţilor egiptene „să pună capăt tratamentului degradant al femeilor din piaţa Tahrir”. Parlamentul European a calificat testele de virginitate drept tortură.
Psihiatrul Mona Hamed, de la Centrul El Nadeem pentru Reabilitarea Victimelor Violenţei, a obţinut mărturiile mai multor femei care au fost arestate pe 9 martie, notează Der Spiegel.
„Noutatea e că nu poliţia sau serviciile secrete au făcut asta, ci armata. Testele de virginitate transmit un mesaj poporului: soldaţii controlează libertatea de mişcare a oamenilor. Dacă o femeie ar fi rănită, în cadrul unei demonstraţii, familia ei ar putea accepta asta. Însă, dacă ar afla că fiica lor este o prostituată, ar fi extrem de umilită”, explică Hamed.
Husseini Gouda i-a permis doctorului să o examineze. Apoi, a primit o pătură să se acopere şi a fost obligată, ca şi celelalte femei, să semneze procesul-verbal întocmit de doctor, care îi confirma virginitatea. Totuşi, nu aici s-au terminat lucrurile. Două zile mai târziu, a fost acuzată de posesie de arme şi distrugerea proprietăţii şi condamnată la un an de închisoare, cu eliberare condiţionată.
Situaţia femeii în Egipt: 42% nu ştiu să scrie sau să citească
„Situaţia femeilor s-a înrăutăţit, de-a lungul timpului, pe de-o parte, din cauza islamizării, iar, pe de alta, din cauză că regimul a încercat să controleze oamenii, să menţină tradiţionalismul”, a explicat politologul şi editorul-şef al revistei al-Dimuqratiya, Hala Mustafa.
Jurnalista Rasha Azeb (28) a experimentat pe propria piele revoluţia. Şi ea se afla în piaţa Tahrir şi a fost arestată tot în 9 martie. „Am continuat să protestăm, pentru că ne doream să scăpăm de vechiul aparatul de stat, nu numai de Mubarak”, a explicat jurnalista.
„Soldaţii mi-au legat mâinile şi m-au lovit. Mi-au spus că violenţa a sporit din cauza jurnaliştilor. După patru ore, ne-au dat drumul mie şi colegilor mei”. Azeb spune că a văzut fetele electrocutate şi bătute în muzeu. „Este intolerabil şi nu este momentul să discutăm despre discriminare sexuală. E vorba de drepturile egiptenilor, indiferent dacă sunt bărbaţi sau femei”.
Forumul Economic Mondial a elaborat Raportul Global al Diferenţelor de Gen, în care a analizat situaţia femeilor în 134 de ţări. Egiptul era pe locul 125, în 2010, potrivit Der Spiegel. 42% dintre femeile din Egipt nu ştiu să citească sau să scrie şi cele mai multe nu lucrează. Deşi mutilarea genitală a fost interzisă în 1997, este o practică des întâlnită, în continuare. Femeile care ies în Cairo pe stradă fără însoţitor se aşteaptă să fie hărţuite, mai arată raportul.
Săptămâna trecută, un general al armatei egiptene a declarat, pentru postul american CNN, că fetele cărora li s-a aplicat testul de virginitate stăteau în corturi în care au găsit cocktailuri Molotov şi droguri, iar testele au fost efectuate ca să nu pretindă că au fost agresate în închisoare.
În plus, declaraţiile femeilor sunt nefondate, a spus un purtător de cuvânt al armatei egiptene.
În replică, Amnesty International a calificat reacţia armatei drept „o justificare perversă a unei forme degradante de abuz”.