Fratele deputatului Sebastian Ghiţă este anchetat de procurorii anticorupţie într-un dosar cu o miză uriaşă: conectarea la internet a aproape 2.500 de şcoli şi o valoare de circa 33 milioane euro. Afacerea explodează la mai puţin de o săptămână de când mogulul Sebastian Ghiţă, un prieten al premierului Ponta, a fost pus sub control judiciar într-un dosar privind fraude cu fonduri europene.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut ieri percheziţii la sediile firmelor SC 2K Telecom SRL, care aparţine lui Alexandru Ghiţă, fratele deputatului (ex-PSD) Sebastian Ghiţă, şi SC Avitech Co. SRL, ambele din oraşul Voluntari. În dosar se fac cercetări în legătură cu o licitaţie a Ministerului Educației, Cercetării şi Tineretului, din 2013, pentru proiectul „Internet în şcoala ta“, finanţat integral din fonduri europene. Valoarea proiectului: 33 milioane euro.Per ansamblu, contractul a avut o valoare de 119.840.000 de lei, fără TVA, o perioadă de implementare de şase luni, una de mentenanţă de cinci luni şi prevedea conectarea la internet a 2.446 de şcoli. La sfârşitul lunii martie 2013, erau depuse oferte pentru acest program din partea consorţiilor formate din Asesoft International şi Orange România, respectiv Omnilogic, Avitech Co. şi Romtelecom. Firma 2K Telecom este controlată de Alexandru Ghiţă – 67,12%, Vasile Domente – 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghiţă) şi Vasile Radu – 24,83%.
Suspiciuni că licitația ar fi fost „aranjată“
„Licitația“ a fost câștigată de un consorțiu format din Omnilogic și Avitech, având ca subcontractant Romtelecom. Contractul a fost semnat la 2 decembrie 2013 la Ministerul Educației Naționale, în prezența premierului Victor Ponta. Atunci, şeful Guvernului, la fel ca ministrul delegat pentru Învățământul Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică se laudau că de conectarea la internet vor beneficia 715.000 de elevi și 156.000 de profesori din mediul rural și din orașele mici. Scopul, declamat de ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, era de a susține proiectele privind înființarea claselor digitale. Ieri, premierul a avut o reacţie scurtă: „Nu cunosc şi nu pot să comentez“. Totodată, Victor Ponta a evitat orice întrebare legată de prietenia sa cu Sebastian Ghiţă. Dacă până acum premierul şi mogulul vorbeau deschis, Ponta a cerut ieri presei să „purtăm asemenea discuţii într-un alt cadru“.
Ce spunea Curtea de Conturi
Numele firmei apare şi în raportul Curţii de Conturi pe anul 2013, publicat recent, în care se arată că au fost constatate nereguli privind condiţiile în care reprezentanţii MAI au semnat un contract cu SC 2K Telecom SRL pentru realizarea sistemului call center (reţeaua voce-date din cadrul Centrului de Contact). Specialiştii susţin că, la data efectuării misiunii de audit, sistemul call center nu era funcţional, deşi contractul a fost încheiat la data de 16.10.2009, cu o durată iniţială de 26 de luni. Perioada a fost modificată prin 11 acte adiţionale până la data de 31 decembrie 2014, perioada mare de derulare a contractui având ca efect „uzura morală a echipamentelor şi a soluţiilor software alese, situaţie care generează cheltuieli suplimentare de upgradare“. În acelaşi timp, Curtea de Conturi a atras atenţia cu privire la faptul că prin contract au fost incluse servicii de mentenanţă, garanţie şi suport în valoare de 432.000 de lei cu TVA, contrar legii privind vânzarea produselor şi garanţiilor asociate acestora, unde se prevede gratuitatea garanţiei acordate.
Afacerea „Cumnatul lui Ponta“. Celălalt Ghiţă, în celălalt dosar
Deputatul Sebastian Ghiţă, fratele lui Alexandru, se află sub control judiciar în dosarul fraudelor cu fonduri europene, în care cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, este arestat preventiv alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă. Ghiţă şi fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma, deputatul PSD Vlad Cosma, sunt acuzaţi că ar fi intervenit pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale la nivelul unor funcţionari ai S.C. Hidro Prahova SA şi ar fi exercitat intervenţii asupra directorului general al unei firme, pentru ca, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceştia le aveau, să determine atribuirea nelegală a contractului de la Comarnic către asocierea S.C. Grossmann Engineering Group SRL – S.C. Euroconstruct Trading 98 SRL.
Caracatița
Deputatul Sebastian Ghiță, fondatorul grupului Asesoft din Ploiești, și-a dezvoltat afacerile mai ales pe seama contractelor cu instituții ale statului, după cum a relatat presa de nenumărate ori din 2008, când acesta a fost declarat cel mai bogat tânăr businessman din România. La doar 29 de ani, averea sa a fost evaluată de revista Bussines Magazin la nu mai puțin de 35 de milioane de euro. „Iei decizii și îți asumi riscuri“, explica Sebastian Ghiță respectivei publicații care ar fi rețeta succesului său financiar. Dar cuvintele sale nu au fost crezute încă de la început. “La 10 ani de la debutul său în business, cel mai tânăr milionar român se lăuda cu o bază relațională importantă, care l-a ajutat în parcursul său și fără de care poate că lucrurile ar fi stat altfel“, scriau jurnaliștii încă din urmă cu șapte ani.
Totuși, până în 2012, când a decis să candideze pentru un loc în Parlament, din partea USL, numele său a rămas în umbră, cel puțin la nivel central. Ulterior, deși a renunțat pe hârtie la toate firmele în care era acționar, potrivit propriilor declarații de avere, influența sa atât în Partidul Social Democrat, cât și în afaceri a continuat să crească. Doar în 2013 firmele controlate de Sebastian Ghiţă au câştigat contracte de peste 14 milioane de euro exclusiv de la stat, conform
HotNews. O investigaţie a platformei Rise Project arată că după retragerea oficială a deputatului întreaga platformă Asesoft ar fi ajuns sub controlul unui offshore înregistrat în Cipru, la Limassol, în spatele căruia ar fi stat tot noul politician.
Conducerea la vedere a corporației a fost asumată de Cristian Anastasescu, cumnatul lui Sebastian Ghiţă, iar în spate offshore-ul ar fi fost cedat de Sebastian Ghiţă lui Sorin Adrian Chirilă, vărul soţiei sale, conform Rise Project .
La Teamnet, un alt grup fondat de actualul deputat, care a demisionat la finalul anului trecut din PSD, ar fi fost plasați foştii colegi de liceu Bogdan Padiu, Ion Ovidiu Traşcu şi Radu Nedelcu, iar la restul firmelor pe care le controla înainte de a deveni deputat – 2K Telecom, XOR IT, Grupul GIR – Sebastian Ghiță ar fi numit prieteni sau apropiaţi, conform aceleiași platforme de investigații. Firmele respective ar rula între ele banii câştigaţi din contractele publice, după cum a arătat Rise Project – 9,7 milioane de lei între Asesoft, Teamnet şi XOR IT, conform declaraţiilor fiscale depuse la ANAF.
Prin intermediul unui fost asociat, Gabriel Anghel, poreclit „Ceaţă“, Sebastian Ghiţă ar controla şi firma Glar Construct, implicată în cele mai bănoase afaceri cu deşeuri, precum decontaminarea navei Flaminia în portul Mangalia, refacerea batalului rafinăriei Lukoil din Ploieşti (afacere subcontractată de la Euroconstruct, firmă de construcţii apropiată de Elena Udrea şi Dorin Cocoş pe vremea guvernării PDL) sau preluarea deşeurilor de la rafinăriile Lukoil şi OMV Petrom, după cum a relatat presa centrală. În fine, o altă investigație Rise Project arată că grupul Asesoft ar fi trimis milioane de lei în conturile firmelor de tip “fantomă“ urmărite penal pentru spălare de bani și evaziune în dosarul “Cosma – Păvăleanu“. Tranzacțiile ar fi inclus un SRL intermediar, aflat pe lista celor 142 de companii anchetate în acest caz, alături de oameni-cheie din PSD. SRL-ul interpus pe traseul banilor se numește Coneco Serv și, oficial, este o firmă axată pe achiziții de site-uri web și montaj de structuri metalice specifice industriei de telecomunicații. Cu sediul într-o comună din suburbii și patronată de doi cetățeni, tată și fiu, Coneco Serv a intrat sub lupa procurorilor în toamna anului trecut. Motivul: în 2013, firma a pompat peste 5,5 milioane de lei în alte patru companii considerate de anchetatori fantomă.