7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialEducatia: pact politic, dar fara strategie

Educatia: pact politic, dar fara strategie

» Cu o strategie nationala care isi doreste sa atace fara drept de apel problemele invatamantului, dar care va fi gata abia peste 18 luni, Pactul de la Cotroceni pare un pas mic pentru educatie si unul mare pentru campania electorala a semnatarilor.

» Initiatorii Pactului recunosc ca nu exista garantii ca partidele sa puna in practica strategia pentru care s-au angajat. Sindicatele isi scot deja ochii: unul iese in strada, altul sustine Pactul, restul il privesc ca pe o idee frumoasa.

Pactul pentru educatie
este privit atat de initiatorii sai, cat si de semnatari ca un prim pas pentru reforma reala a invatamantului romanesc. El este insa facut pe ultima suta de metri a unui mandat politic, in prag de campanie electorala si nu exista garantia ca partidele semnatare se vor tine de cuvant peste 18 luni, cand Strategia de aplicare a acestui Pact va fi gata. Viitorul coordonator al strategiei pentru educatie, Mircea Miclea, pare optimist:  "stiti cum e, doua lucruri sunt sigure in viata: moartea si taxele. Pana acum Romania nu a avut acceptul tuturor partidelor politice decat pe acte venite din afara, de la NATO sau UE. Este prima data cand semneaza un angajament intern, neimpus de nimeni". Fostul ministru al Educatiei crede ca semnatarii sunt obligati ca peste un si jumatate, cand Strategia va veni cu solutii reale pentru frumosul 6% din PIB pentru Educatie, sa le implementeze macar "la nivel minimal": "Vor fi presati de toata lumea si cred ca vor respecta ce au semnat si de tea-ma. Altfel vor fi pusi intr-o lumina proasta, de oameni care nu respecta ce au semnat".

Analistul politic Cristian Pirvulescu e de parere ca semnarea Pactului de catre toate partidele politice "nu este nici o garantie. Unii l-au semnat si apoi l-au si criticat. A fost un exercitiu politic, chiar daca au dat curs unui semnal de alarma. Dincolo de acest Pact, e nevoie de o politica publica de reformare a invatamantului". Pirvulescu crede ca, pe langa viziunea si metodologia care vor fi cuprinse in Strategia de aplicare a Pactului, este nevoie si de o reformare a mentalitatii sociale: "Majoritatea romanilor nu constientizeaza ca invatamantul nostru nu e eficient. Ei traiesc cu iluzia ca educatia romaneasca e mult mai performanta decat cea occidentala. Da, exista varfuri exceptionale, dar asta nu spune nimic. Avem un invatamant de secol XIX ratacit in secolul XXI". Despre faptul ca semnarea Pactului a fost una dintre putinele ocazii in care cele patru federatii sindicale din educatie nu au cazut de acord Mircea Miclea nu e ingrijorat: "Nu e nevoie de o Cantare a Romaniei, in care toata lumea sa fie de acord, ci de elaborarea unei Strategii corecte. Unora le convine, altora nu, in functie de interese. Motivele reale pentru care nu au semnat toti au fost jocurile politice". Pactul a fost semnat totusi de majoritatea asociatiilor profesionale din educatie.

Federatia "Spiru Haret" a ramas singura dintre cele trei care nu au semnat Pactul, care va iesi vineri in strada sa protesteze. "Nu suntem impotriva ideii de Pact, ci impotriva politizarii sistemului de invatamant. Un pachet legislativ atractiv poate fi folosit in scop electoral", spune Marius Nistor, liderul "Spiru Haret". Nemultumit ca si ceilalti sindicalisti ca nu au fost consultati la elaborarea Pactului si ca revendicarile lor pentru speci-ficarea clara a garantiei unei salarizari corespunzatoare a dascalilor nu au fost incluse in Pact, Nistor observa un paradox: "Declarativ, toate partidele sunt de acord. Dar daca prin Raportul Miclea s-a constatat ca in sistem sunt probleme extraordinar de grave, cine isi permite sa astepte 18 luni pentru o strategie de aplicare a Pactului? Isi doreste cineva reforma sau e vorba doar de ceva electoral?" Liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Alma Mater nu au semnat nici ei Pactul din aceleasi motive ca si Nistor, dar nu ies in strada. "Noi ne-am angajat sa participam la elaborarea Strategiei si a legilor. Un protest pe tema Pactului poate fi interpretat cu conotatii politice", spune Aurel Cornea, liderul FSLI. Razvan Bobulescu, seful Alma Mater, sta si el acasa pentru ca "initiativa «Spiru Haret» ne-a surprins si pe noi. Dar semnarea Pactului e doar un pretext politic, electoral, pentru amanarea discutiei despre pachetul de legi pe invatamant".

 

Oportunism

Singurul sindicat care a semnat Pactul, Federatia Educatiei Nationale, a facut pasul pe ideea "mai bine mai tarziu decat niciodata". Catalin Croitoru se declara scarbit de gestul celorlalti sindicalisti: "Dupa 18 ani in care nu s-a intamplat nimic concret s-a semnat ceva, cu de-a sila sau nu, sincer sau nesincer. Eu nu puteam sa nu semnez. Niste oportunisti manipulati politic, care cauta numai sa traiasca ei bine, nu au semnat si au iesit cu niste argumente de inflamat prostimea". Faptul ca sindicatele care nu au semnat Pactul vor sa participe la elaborarea Strategiei nu este privit cu ochi buni de Mircea Miclea: "Sunt niste actori importanti si vom asculta sugestiile lor. Dar nu vom accepta solutii valabile doar pentru un grup". Croitoru este mult mai taios: "Acuza un pact demgogic, dar vor sa elaboreze strategia. E ca si cum ti-as spune ca eu nu intru in casa ta, ca pute a rahat. Apoi vin si spun ca parca nu mai miroase asa urat si as vrea inauntru".

Cele mai citite

Turiștii străini au cheltuit, în medie, aproape 3.000 de lei/persoană în România, în primele nouă luni ale anului

Avionul a fost principalul mijloc de transport utilizat de turiști, urmat de autoturisme proprii, autocare și autobuze Turiștii nerezidenți cazați în structura de cazare turistică...

Nuclearelectrica semnează un contract de aproape două miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

Proiectul vizează prelungirea duratei de viață operațională a Unității 1 cu 30 de ani, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României Nuclearelectrica și...

Marcel Ciolacu: PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că PSD se retrage de la formarea Executivului şi va vota în Parlament un Guvern de dreapta Marcel Ciolacu a...
Ultima oră
Pe aceeași temă