» Oficialii Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta au cerut oamenilor legii ajutorul pentru a stopa actele de vandalism din parcuri.
» Fragmentele arhitectonice sunt daramate si ravasite in permanenta de copii si vagabonzi.
Obiectele arhitectonice expuse pe strazile orasului Constanta au devenit bataia de joc a copiilor si a vagabonzilor. Piesele expuse in fata edificiului roman sunt in permanenta daramate si ravasite. "Ne confruntam in ultima vreme cu o lipsa de responsabilitate civica din partea cetatenilor. In fiecare an incercam sa mentinem o ordine a pieselor expuse in fata edificiului roman, dar avem de-a face cu o indisciplina din partea trecatorilor si a huliganilor. Atat copiii din zona, cat si oamenii strazii se aciueaza in acest spatiu dedicat edificiului cultural. Nu avem timp sa urmarim zilnic piesele expuse, fapt pentru care se creeaza o imagine deplorabila", a declarat directorul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, dr. Constantin Chera.
Oamenii legii sunt chemati in ajutor
Pentru a putea prinde persoanele care vandalizeaza parcurile si obiectele culturale, oficialii muzeului apeleaza la ajutorul politiei. "In urma cu o saptamana am chemat politistii Sectiei 3 din Constanta, care au intervenit prompt, pentru a ne sprijini in acest sens. Soclul pe care sunt expuse fragmente arhitectonice este tinta huliganilor. Sarcofagele sunt rasturnate. Cel putin o data la doua luni trebuie sa ne facem timp sa mergem in parcul arheologic din centrul orasului si la edificiul roman pentru a face ordine. Am sesizat si Gospodaria Comunala din Constanta care intervine pentru igienizarea zonelor. Impreuna cu autoritatile locale trebuie sa gasim o metoda pentru a trezi simtul civic al cetatenilor", a adaugat dr. Constantin Chera. Oamenii legii nu pot face mare lucru in acest sens, pentru ca persoanele care distrug obiectele culturale sunt greu de prins si, de cele mai multe ori, acestea nu au acte de identitate. O amenda este singura sanctiune ce poate fi aplicata, pedeapsa ce nu ii sperie pe vagabonzi si nu ii retine sa distruga din nou valorile Constantei.
Un minus pentru imaginea Constantei
Desi exista paznici in parcurile arheologice, acestia nu pot verifica foarte atent zona in permanenta pentru ca este vorba de o suprafata foarte mare. Pe langa nesimtirea oamenilor, autoritatile se confrunta si cu haite de caini care contribuie la mizeria din zonele culturale. "Am chemat de nenumarate ori serviciul de ecarisaj, insa in zadar. Nu avem de ales. Trebuie sa ne resemnam si sa venim lunar la curatenie. Toate aceste acte de vandalism creeaza o imagine negativa atat a Muzeului de Istorie, cat si a intregului oras. Ne mai trebuie cam 100 de ani sa putem rezolva aceasta problema. Trebuie sa se implice toate partile care iau contact cu zonele culturale. Cred ca pana trezim simtul civic al cetatenilor mai dureaza o perioada buna de timp", a conchis directorul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta.
» Trecatori Ingroziti
Constantenii sunt de parere ca imaginea orasului va avea din ce in ce mai mult de suferit ca urmare a distrugerilor provocate de oamenii strazii. "Nu cred ca ne vom civiliza niciodata. Copiii, boschetari si cainii fara stapan vor contribui mereu cu cate o pata pentru parcurile din oras. Nici nu mai poti sta linistit pe o banca in parc pentru ca apare o haita de caini sau un grup de cersetori. De mizerie nici nu mai are rost sa vorbim", a declarat Claudia Petre, locuitor al orasului Constanta.
» 2.000 de ani de civilizatie
Tinuturile istorice ale orasului Constanta au fost cunoscute initial prin colonizarea elena a Pontului Euxin, in secolele VII-V i. H. Tomisul, vechea denumire a orasului Constanta, apare din punct de vedere urbanistic in secolul III i.H., iar in momentul in care nivelul marilor a crescut, o parte din orasul antic a fost acoperita de ape. In urma Razboiului de Independenta din 1877-1878, la Congresul de la Berlin, provincia dintre Dunare si Marea Neagra a revenit Romaniei. Din acest moment a inceput dezvoltarea urbanistica a Dobrogei si, totodata, a Constantei.