» Desi FMI a cerut statelor sud-est europene sa schiteze planuri de prevenire a crizei economice, proiectul de buget pe 2009 al Guvernului Tariceanu este "fantezist" si nu da semne ca se bazeaza pe vreun astfel de plan.
» O risipa de bani ca cea din ultimul an si perspectiva unor majorari salariale in bloc ar fi greseli majore care ar arunca Romania in haos economic. Premierul are de gand sa tempereze aceste porniri, dar se bazeaza pe cifre economice mult prea optimiste, spun specialistii.
Bugetul de stat prezentat ieri de premierul Tariceanu raspunde doar in mica masura avertizarilor Fondului Monetar International care cerea acum doua zile statelor aflate in tranzitie sa-si pregateasca planuri de criza. Practic, previziunile pe care isi intemeiaza Guvernul calculele nu tin cont deloc de incetinirea economica pe care toti expertii o considera inevitabila. Guvernul a amanat aprobarea acestui proiect, iar Tariceanu a inceput sa dea semne de precautie: "Vrem un buget orientat spre investitii, nu pe consum. Deci adio dotari cu autovehicule si alte povesti de genul acesta. Pensiile si salariile vor creste in masura performantelor economice". Maririle de salarii ale bugetarilor, precum 50% la profesori, nu sunt incluse in proiectul de buget, iar premierul a anuntat ca a cerut ministrilor sa revizuiasca in scadere cheltuielile din administratia publica.
Totusi, Guvernul Tariceanu se bazeaza in proiectul sau pe o crestere economica de 6 % si pe un deficit bugetar de 2% in 2009, cu venituri si cheltuieli similare sau chiar mai mari decat cele din 2008. Cifrele sunt mult prea optimiste, iar un buget bazat pe ele ar putea sa produca surprize neplacute, spun economistii. Pentru ei, o crestere economica de 4% in 2009 reprezinta o cifra cu picioarele pe pamant, iar principala temere priveste promisiunile de marire in bloc a salariilor, ceea ce ar arunca in aer deficitul bugetar.
"Acest buget este fantezist, este un scenariu optimist. Guvernul nu are un plan B. In declaratii, pesimismul a luat locul optimismului de acum cateva saptamani, dar bugetul tot debordeaza de optimism. Nu poti sa spui ca vei avea somaj sub 4%, adica mai putin ca anul acesta, cand foarte multe firme vor da faliment", spune Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata. Fost ministru al Finantelor, liberalul Daniel Daianu crede ca Guvernul a dorit "sa se intinda mai mult decat ii ajunge plapuma. Perioada 2009-2010 va fi foarte grea. Chiar daca noi nu vom intra in recesiune, ritmul cresterii economice va incetini. Guvernul trebuie sa ofere un buget cat mai rational si realist".
Daianu mai observa ca proiectul de buget nu tine cont de previziunea ca foarte multi romani care lucreaza in strainatate nu vor mai putea trimite bani acasa, ceea ce va duce la o scadere a veniturilor pentru multe familii. Guvernul Tariceanu nu are un plan de prevenire a crizei economice, observa si senatorul PD-L Ionut Popescu, alt fost ministru al Finantelor: "Guvernul nostru nu are niste prioritati clare. S-a purtat iresponsabil, si-a batut joc de cresterea economica pe care am avut-o. Ei au crezut ca Romania o va duce asa 20 de ani de acum incolo. Uite ca nu-i asa, iar criza a lovit mai repede decat isi inchipuia oricine. Acum cateva saptamani spuneau ca pe noi nu ne atinge criza, ca noi suntem ca o insula. E o prostie, romanul simte deja efectele".
Un buget precaut, bazat pe cifre, care sa ia in calcul contextul international "jalnic", asa cum il numeste Daniel Daianu, nu seamana deloc cu proiectul prezentat ieri de Guvern. Indeplinirea promisiunilor de mariri de salarii in sectorul bugetar ar da peste cap bugetul proiectat, precum si economia in ansamblu. "E nevoie de cheltuieli mai rigide, care sa tina cont de obligativitatea cofinantarii fondurilor europene structurale si de investitiile in infrastructura. Este necesara reducerea cheltuielilor administrative, a numarului de angajati din aparatul birocratic", explica Liviu Voinea. Numarul mare de agentii guvernamentale cu salarii exorbitante putea fi redus daca ar fi fost vorba de un buget de criza, adauga Voinea.
In loc sa aiba excedent bugetar de pe urma cresterii economice, Romania prognozeaza tot deficit, spune Ionut Popescu, pentru ca "nu am pus deoparte bani albi pentru zile negre, ci am luat Logan de 70.000 de euro si am reparat sosele la preturi de autostrazi". Liberalul Daianu considera ca nu este momentul ca Romania sa isi permita cresterea deficitului bugetar. "Cresterea cheltuielilor bugetare trebuie sa fie axata pe infrastructura, pe bunuri publice, nu pe cresteri salariale care ar stimula consumul, nu investitiile. Daca se va intampla asta, vor fi nevoiti sa umble la taxe si impozite, ceea ce ar fi grav", socoteste Daianu.
» Masuri
Printre cheltuielile generoase din proiectul cabinetului Tariceanu exista si unele masuri de precautie. Guvernul a decis ieri sa reduca salariile lunare ale directorilor companiilor de stat la nivelul indemnizatiei unui subsecretar de stat, respectiv 5.700 de lei, iar bonusurile salariale sa fie acordate in functie de performanta, in baza unor contracte adoptate prin hotarare de guvern. Totodata, Tariceanu a anuntat ca prognoza pentru creseterea medie a salariilor bugetare este de 10% pentru 2009, un procent temperat fata de explozia de mariri aprobata de Parlament, dar inca neintrate in vigoare.
Proiectul de buget pe 2009, pe care Tariceanu il vrea regandit mai precaut, se bazeaza pe venituri de 38,9% din PIB (fata de 39,3% in 2008) si prognozeaza cheltuieli de 40,8% din PIB (fata de 42% in 2008). Anul trecut, cifrele propuse de Guvern nu au fost indeplinite, ne-au specificat mai multi economisti. Cele mai mari sume din PIB sunt acordate infrastructurii (6,5%), educatiei (6%), transporturilor (4,5%), sanatatii (3,9%) si agriculturii (2,9%). Fondurile necesare platii pensiilor echivaleaza cu 6,8% din PIB.