5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialEconomia da test la consum

Economia da test la consum

Uniunea Europeana a anuntat Romania si alte 10 tari europene ca, in curand, Consiliul Europei va putea sa ia decizia de aplicare a procedurii pentru deficit excesiv din cauza incalcarii normelor europene si ca urmare vom putea fi vitregiti de imprumuturile de la BERD (au fost si alte tari ce au avut aplicate aceste proceduri: Ungaria, Portugalia si Grecia, dar fara amenzi, deficitul lor bugetar fiind de 6%). Amintim ca deficitul bugetar al Romaniei in 2008 a fost, potrivit anunturilor oficiale, de 5,2%, iar cel estimat de UE pentru 2009 este de 7,5%.

Totodata astazi (n.r. – 6 februarie) Guvernul Romaniei va depune in sfarsit la Parlament un proiect de buget deja adoptat. Pe acest fond ar trebui ca acest buget sa contrazica afirmatiile de mai sus si sa iesim cat mai repede din norul negru in care ne-am introdus singuri prin majorarea deficitului bugetar si a altor deficite generate de catre guvernul Tariceanu in anul 2008.
Pe de alta parte, miercuri – 4 februarie 2009, Fondul Monetar International, care a facut de curand o vizita oficiala autoritatilor romane, ne-a avertizat ca putem intra in recesiune economica si chiar sa avem o scadere a PIB sub 0% daca nu luam masuri pentru ajustarea deficitelor bugetare, de cont curent si comercial, care au crescut ingrijorator in anul 2008.

Asa ca, pana pe 15 aprilie, cand Guvernul va relua discutarea masurilor pentru majorarea salariilor, vom putea sa constatam daca vom avea rezultate pozitive, care sa sustina actualul buget. E de amintit ca investitiile straine directe au scazut in decembrie cu 50% fata de octombrie 2008, pana la cca. 450 mil. euro. Asa ca daca nu vom avea rezultate pozitive, ne putem astepta la mai multe rectificari substantiale de buget.
Pana una alta, pe langa deficitele existente, bugetul recent adoptat a inceput sa adune restante – arierate legate in primul rand de evaziunea fiscala privind colectarea TVA (cca. 6 mld. euro). Parerea domnului Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor, este ca acest buget nu este realist, in primul rand prin necorelarea fata de adancirea contractiilor din exporturi din cauza scaderii cererilor externe, dar si a contractiei activitatii industriale, aflata deja intr-un declin serios.

Deocamdata, mai multi specialisti afirma ca sansele de reusita ale bugetului sunt reduse. In plus, daca luam in considerare prognozele anului 2009 facute pentru Romania de catre UE, FMI si alte autoritati financiare internationale, vom constata ca sunt putine sperante pentru o stabilizare rapida a consumului, pana mai ieri principalul contribuabil al PIB.
Deoarece contributia consumului in PIB s-a diminuat substantial, vom incerca sa constatam cum se reflecta acest lucru si la emitentii de profil ai bursei romanesti. Am ales pentru aceasta o corporatie din domeniul alimentar, care in anul 2007 a fost una dintre vedetele pietei Rasdaq, si anume S.C. Albalact S.A. (simbol ALBZ). Analiza va fi una tehnica si vom folosi un grafic saptamanal pentru ultimii 5 ani.

Asa cum se prezinta trendul din perioada de crestere (de la 0,0082 la 0,9850 lei, adica de 119 ori), doar unii investitori puteau anticipa ca, dupa o astfel de crestere, pretul actiunii ALBZ va scadea rapid si brusc. Cea mai mare crestere anualizata a fost de 4,4 ori in anul 2007, in ciuda faptului ca profitul a scazut cu 30% fata de anul 2006 (1,3 mil. euro), ca leul s-a depreciat fata de euro si au crescut costurile operationale – efecte atenuate mult de impulsul general ascendent al bursei.
In faza de depreciere a pretului din piata, performantele financiare ale firmei au scazut in primul rand din cauza necesitatii acoperirii creditelor pentru investitiile facute cu dezvoltarea capacitatii de productie si in al doilea rand prin scaderea consumului acestui sector ca urmare a aplicarii cerintelor corporatiste de pre si postaderare la Uniunea Europeana pentru sectorul de activitate.

Ulterior, deprecierea pietei de capital a atras de la sine si coborarea mai abrupta a pretului ALBZ, astfel incat dupa nici 1,5 ani de la maximul de 0,9850 lei acesta a ajuns in prezent la 0,1760 lei, ceea ce inseamna o scadere de 82%. Atat timp cat indicatorul MACD ramane in zona negativa, trendul major este bearish. Exista perspectiva unor mici rally pentru un profit de 15-20%, in conditiile in care linia MACD ramane deasupra liniei de semnal. Pentru a lua o decizie, vom folosi semnalele de intrare (up, linia 20) si de iesire (down, linia 80) oferite de Fast %K, mai ales cand oscilatorul va strapunge linia de supravanzare de 20.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă