E.ON analizează vânzarea reţelei de transport al gazelor naturale după ce decizia guvernului Germaniei de a renunţa la energia nucleară obligă grupul german să vândă active şi să reducă forţa de muncă, a declarat o sursă citată de Reuters, potrivit Mediafax.
Grupul ar putea decide vânzarea Open Grid Europe, subsidiară a diviziei Ruhrgas, care operează o reţea de 12.000 de kilometri şi are circa 1.400 de angajaţi, circa 44% din forţa de muncă a Ruhrgas.
„Divizia a fost scoasă la vânzare”, a afirmat sursa despre, adăugând că procesul se află în faza iniţială şi că în prezent nu au loc negocieri.
E.ON a cumpărat Ruhrgas în 2003, pentru 10 miliarde de euro, de la un grup care includea RWE, Vodafone, ThyssenKrupp, Exxon Mobil, TUI şi RAG.
Reprezentanţii companiei germane au refuzat să comenteze.
E.ON este afectat de decizia autorităţilor germane de a renunţa la energia nucleară şi a anunţat săptămâna trecută reorganizarea afacerilor, care include desfiinţarea a 11.000 de locuri de muncă.
„Gazprom va fi în mod evident un candidat la preluarea Open Grid Europe, întrucât grupul rus vrea să îşi extindă prezenţa în domeniul de profil din Europa”, potrivit analiştilor de la UniCredit.
Anul trecut, un alt grup energetic important din Germania, RWE, a vândut operatorul de reţele de gaze Thyssengas băncii australiene de investiţii Macquarie, pentru circa 500 milioane euro.
Financial Times Deutschland a relatat anterior, citând surse, că E.ON caută un cumpărător pentru reţeaua de gaze a Ruhrgas şi va restrânge operaţiunile neprofitabile de trading în domeniul gazelor.
În România, grupul E.ON este prezent din anul 2005, când a preluat compania de distribuţie a energiei electrice Electrica Moldova şi distribuitorul de gaze Distrigaz Nord. Operaţiunile grupului pe piaţa românească au fost integrate în 2010 în subsidiara E.ON Energie România, care deserveşte 1,4 milioane de clienţi.