9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialE oficial: banii nu aduc fericirea!

E oficial: banii nu aduc fericirea!

Banii pot cumpăra siguranţa, dar nu şi entuziasmul, potrivit unui nou studiu britanic, citat de ziarul Telegraph. Un sondaj mondial despre fericire, realizat pe mai mult de 100.000 de oameni, a arătat că există o legătură între sentimentul de securitate şi venit, dar nu şi între bani şi distracţie.

Noua analiză, care a chestionat oameni din mai mult de 96% din ţările planetei, a arătat că satisfacţia personală creşte o dată cu venitul privat şi naţional.

Totuşi, sentimentele pozitive, precum distracţia şi bucuria, sunt mult mai puternic asociate cu alte factori, cum ar fi respectul, independenţa, prietenia şi un loc de muncă satisfăcător.

„Oamenii s-au întrebat dintotdeauna dacă banii te fac fericit”, a spus Ed Diener, profesor şi psiholog la Universitatea din Illinois. „Studiul arată că totul depinde de felul în care defineşti fericirea, pentru că dacă priveşti mulţumirea generală, adică felul în care îţi evaluezi viaţa în ansamblu, se observă o legătură destul de strânsă între venit şi fericire. Pe de altă parte, e şocant să vezi ce slabă e legătura dintre bani şi sentimentele pozitive, precum distracţia”.

Rezultatele, provenind dintr-o analiză a datelor din primul sondaj mondial Gallup, apar în Jurnalul personalităţii şi psihologiei sociale. Sondajul a implicat 136.000 de oameni şi a acoperit o arie largă de subiecte într-un eşantion reprezentativ de respondenţi din 132 de ţări, în perioada 2005-2006.

Interviurile au fost realizate la telefon în zonele mai dezvoltate şi din uşă în uşă în zonele rurale şi mai slab dezvoltate. Ţările implicate în sondaj reprezintă aproximativ 96 la sută din populaţia lumii şi reflectă diversitatea culturală, economică şi politică din lume.

„Prima mostră reprezentativă a fost folosită pentru a explora motivele pentru care fericirea este asociată cu un venit ridicat”, au spus autorii.

Cercetătorii au analizat o lista complexă de atribute ale respondenţilor, inclusiv venitul şi standardul de viaţă, dacă nevoile de bază precum mâncarea şi adăpostul erau îndeplinite, ce fel de bunuri aveau şi dacă simţeau că nevoile lor psihologice erau satisfacute.

„Acesta este primul studiu despre fericire din lume care face diferenţa dintre mulţumirea generală, adică sentimentul că viaţa este satisfăcătoare, şi sentimentele pozitive sau negative de zi cu zi”, a spus Diener.

„Toate studiile de până acum au privit doar satisfacţia generală şi venitul. Deşi este adevărat că în momentul în care se îmbogăţesc, oamenii sunt mai mulţumiţi de viaţa lor, acest lucru pare să nu aibă un impact prea mare când e vorba ca aceştia să se bucure de viaţă”, a concluzionat el.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Optimizarea Igienei cu Produse Profesionale: Tork, Lucart și Kiehl

Într-o lume în continuă schimbare, standardele de igienă joacă un rol esențial în asigurarea sănătății și siguranței atât acasă, cât și în mediile de...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Cum să menții prospețimea alimentelor mai mult timp

Menținerea prospețimii alimentelor este crucială pentru sănătate, economie și minimizarea risipei. Un aspect fundamental în acest proces este modul în care depozităm alimentele....
Ultima oră
Pe aceeași temă