4.3 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăSpecialDuvaz anunta ca PSD si PNL vor elimina din lege interdictia cumularii...

Duvaz anunta ca PSD si PNL vor elimina din lege interdictia cumularii pensiei cu salariul

Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a declarat vineri ca, alaturi de PNL, social-democratii vor elimina articolul de lege in care este interzis cumulul pensiei cu salariul, informeaza Newsin.

"Vom anula, de fapt exista deja din randul PNL o initiativa parlamentara lansata, vom anula insa imediat articolul de lege privind cumulul de pensie si salarii, pornind de la premisa ca pensiile sunt un drept si salariul este un drept, dreptul la munca. Faptul ca un cetatean beneficiaza de aceste drepturi nu poate duce la anularea vreunuia dintre ele. Decizia Curtii din punctul nostru de vedere a fost o decizie gresita, dar o respectam pentru ca asa este Constitutia Romaniei, dar vom abroga acest articol din lege", a spus Duvaz, comentand decizia

El a precizat, inca o data, ca majoritatea PSD-PNL nu isi propune sa mareasca taxele si impozitele in 2010. "Din punctul nostru de vedere, al majoritatii, taxele si impozitele in 2010 nu se maresc, ca sa fie limpede. Daca le putem reduce, da, si o vom face in primul rand anuland impozitul forfetar, acest impozit pe IMM-uri", a mai spus Duvaz, afirmand ca reprezentantii PDL "dezinformeaza" atunci cand sustin contrariul.

Curtea Constitutionala arata, in motivarea deciziei din 4 noiembrie prin care Legea salarizarii unice a fost declarata constitutionala, ca "legiuitorul ordinar" nu poate interzice cumulul de functii pentru Avocatul Poporului, judecatorii, procurorii, consilierii de conturi sau judecatorii CCR.

"Legiuitorul are dreptul de a interzice cumulul de functii in sistemul bugetar cu titlu de principiu si de a permite cumulul acolo unde situatia, in mod obiectiv si rational, o cere. Cu toate acestea, legiuitorul ordinar nu poate sa limiteze cumulul de functii in acele situatii in care chiar textul Constitutiei prevede o atare posibilitate. Intr-o asemenea situatie se afla, spre exemplu, Avocatul Poporului, judecatorii, procurorii, consilierii de conturi sau judecatorii Curtii Constitutionale", se arata in motivarea deciziei din 4 noiembrie.

Totodata, CCR arata ca masurile privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale nu se pot aplica persoanelor pentru care durata mandatului este stabilita expres in Constitutie.

Legea fundamentala stabileste in mod expres durata mandatului persoanelor care ocupa unele functii publice de autoritate, iar incetarea acestui mandat ca urmare a neindeplinirii obligatiei privind exprimarea optiunii cu privire la suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii functiei este incompatibila cu dispozitiile constitutionale, arata judecatorii. Asadar, nu poate inceta mandatul unei astfel de persoane nu a optat intre pensie si venit. "Ca urmare, numai in masura in care reglementarea nu se refera la aceste categorii de persoane, solutia legislativa adoptata de legiuitor in privinta reglementarii cumulului pensiei cu veniturile salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, este in concordanta cu prevederile constitutionale", se arata in motivarea deciziei.

Cu privire la stabilirea nivelului pensiei nete pana la care poate opera cumulul la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, Curtea constata ca acesta respecta conditiile de obiectivitate si rezonabilitate impuse de principiul nediscriminarii.

Curtea Constitutionala (CCR) a decis, pe 4 noiembrie, cu majoritate de voturi, ca "Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International este constitutionala in masura in care prevederile Capitolului IV din lege nu se refera la persoanele pentru care durata mandatului este stabilita expres prin Constitutie".

Presedintele Traian Basescu a declarat ca decizia CCR privind cumulul pensiei cu salariul de la stat, potrivit careia sunt categorii de bugetari precum parlamentarii si judecatorii care pot beneficia de aceste venituri, trebuie respectata, dar ca pot fi gasite solutii pentru interzicerea acestui lucru.

"Legea trecuta de Guvern nu facea nicio exceptie, CCR a hotarat altfel, trebuie sa reluam lucrul. Stiti ce trebuie facut acum, exact pentru ca au ramas categorii putine? Spre exemplu, Parlamentul a ramas, ministri nu avem. Daca ii numaram vedem cati sunt, cel mai mare numar este la Parlament. Ei pot sa-si dea o Hotarare a Parlamentului prin care sa nu ia si salariu si pensie in acelasi timp", a spus Basescu joi seara, la Realitatea Tv.

Cele mai citite

INS: Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 4,7% în al treilea trimestru

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deţinută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 33,6% Pentru categoria autoturisme, cea mai...

Corporații japoneze investesc masiv în energia verde din România

Presa japoneză vorbește despre trilioane de dolari destinați investițiilor în proiecte de decarbonizare Publicația niponă Nikkei scrie că Japonia și România intenționează să investească “trilioane...

Maia Sandu, discurs triumfal: Dragi moldoveni, ați oferit o lecție de democrație demnă de a fi scrisă în manualele de istorie

Maia Sandu a obținut victoria în alegerile prezidențiale din Republica Moldova cu 55,15%, un avans cu circa 10 procente în fața lui Alexandr Stoianoglo,...
Ultima oră
Pe aceeași temă