12.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialDusmanul din spatele usii

Dusmanul din spatele usii

Cel putin incidentele grave din ziua de 22 decembrie 1989, soldate cu morti si raniti prin impuscare, ca urmare a tragerilor executate de militari, nu pot fi puse nicidecum pe seama „oboselii, stresului si surescitarii acumulate”, ci mai degraba pe incompetenta comandantilor si pe slaba pregatire, mai precis lipsa de instructie. Numerosi morti si raniti au inceput sa fie inregistrati imediat dupa lasarea serii, iar scenele in care ofiterii luau la palme soldatii care nu stiau sa tina armele in mana sau sa le incarce cu munitie au fost vazute de mai multi civili atat in cladirile asediate, cat si in perimetrul acestora. Nu au lipsit nici scenele in care soldatii plangeau de frica si trageau in acelasi timp aiurea cu armamentul din dotare, nici spectacolele oferite de ofiteri ai Armatei Romane care intrebau civilii unde s-ar putea ascunde mai repede si in siguranta pentru a se feri de gloantele care zburau peste tot. Sute de soldati au fost trimisi „sa apere” CC-ul sau Televiziunea direct de la muncile agricole, obligatorii pentru militari, in acea perioada.

Soldatii neinstruiti care au fost obligati sa participe la luptele de strada din acele zile si numerosi comandanti incompetenti au facut un adevarat macel in acele zile ale lui decembrie 1989. Majoritatea celor impuscati, atat din randul civililor, cat si al militarilor, sunt urmarea actiunilor desfasurate in principal de armata. De asemenea, distrugerile grave din acele zile provocate Bibliotecii Centrale Universitare, Palatului Regal, distrugerea unor bunuri de patrimoniu si altele sunt tot rezultatul actiunilor iresponsabile desfasurate de angajatii structurilor militarizate si nicidecum de „teroristi”.

Turistii au indicat locul cu persoane suspecte

In ziua de 22 decembrie '89, in jurul orei 20, din ordinul lt. col. Ion Ivan, comandantul intregului efectiv de militari de la UM 01842 Boteni, a ordonat subunitatii comandate de lt. maj. Dumitru Vasilache sa se deplaseze la Hotelul „Bucuresti”, unde „se semnalase ca teroristii executa focuri de arma, din interior”.
De la ultimul etaj, spre parter, a inceput o actiune de „scotocire”. Cand militarii au ajuns la etajul 5, unul dintre turistii cazati in hotel s-a adresat ofiterului spunandu-i ca dupa usa metalica de acces spre scara de serviciu ar fi ascunsa o persoana suspecta. Luand de buna informatia primita, lt. maj. Dumitru Vasilache, impreuna cu militarii din subordine s-au apropiat de usa. Aceasta era confectionata din profile de tabla din duraluminiu. Unul dintre soldati, Ionut Preda, s-a postat in stanga usii respective. In acele momente, a aparut si lt. maj. Cristian Dobre, din aceeasi unitate, care efectua „scotociri” cu o alta grupa de militari in termen. Lt. maj. Dobre i-a ordonat soldatului Ionut Preda sa loveasca usa cu piciorul (pentru a o deschide), dupa care sa se retraga imediat, in partea stanga a acesteia. Cand militarul a lovit usa, s-a deschis concomitent focul, tragandu-se o rafala inspre aceasta. Fulgerator, soldatul Ionut Preda s-a prabusit pe spate si a inceput sa strige ca ar fi fost impuscat de cineva aflat in spatele usii metalice (de la scara de incendiu). S-a continuat, executandu-se tir intens cu armamentul din dotare in usa metalica ramasa intredeschisa. Lt. maj. Dumitru Vasilache, insotit de ceilalti militari au patruns pe holul de acces spre scara de serviciu, fara a identifica vreo persoana sau elemente de munitie care sa permita concluzia ca cineva ar fi tras din spatele usii.

Nici picior de „terorist”

Militarii au continuat „scotocirile” pe scara de serviciu, din etaj in etaj, pana la receptia de la parter. S-a constatat ca si celelalte usi metalice de la etajele inferioare erau blocate. Personalul de serviciu de la receptie nu zarise nici o persoana suspecta care sa fi coborat pe scara de serviciu. Soldatul Preda a fost internat la Spitalul de Urgenta, insa a decedat la scurt timp. Raportul medico-legal a concluzionat ca victima a prezentat o plaga impuscata in regiunea abdominala si membrul superior stang.
Pentru a se clarifica circumstantele in care s-a produs ranirea mortala a soldatului, s-a dispus efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice-balistice asupra usii metalice. S-a stabilit fara dubii ca victima a fost impuscata accidental pe durata executarii primei rafale cu arma din dotare, din apropierea usii, ca urmare a ricoseelor de la doua proiectile. Prin expertiza s-a constatat ca „tragerile au fost executate numai dinspre holul in care se aflau militarii, fie in plan perpendicular, fie din unghiurile create prin deplasarea tragatorilor ori pozitionarea usii (inchisa sau intredeschisa), iar constructia usii metalice, din profile ondulate de duraluminiu, a favorizat ricoseul proiectilelor in directii si unghiuri diferite si neprevazute”.

S-a tras din Militia Capitalei

Mai multi martori, prezenti pe strazi in zilele lui decembrie '89, au afirmat ca au vazut in repetate randuri tragandu-se cu arma automata din sediul Militiei Capitalei.
Sandu Marinescu, medic: „In seara zilei de 22 decembrie, in jurul orei 22, am vazut cum de la unul din etajele superioare ale cladirii Militiei Capitalei, fatada dinspre str. Beldiman, se tragea foc automat. Vedeam foc la gura tevii, dar nu-mi dadeam seama incotro o luau gloantele. Este foarte probabil sa se fi tras asupra imobilului de vizavi, unde era un sediu al Securitatii, din cate stiam eu, Directia de Securitate a Municipiului Bucuresti. A doua zi, pe data de 23 decembrie 1989, trecand prin zona, am remarcat din nou ca se trageau focuri de arma, tot de la un etaj al Militiei Capitalei”. O declaratie asemanatoare a facut si ing. Sorin Florin Samarescu, care a afirmat ca a vazut tragandu-se focuri de arma din cladirea Militiei Capitalei: „Teroristi? Nu stiu daca au existat. Poate ca da, poate ca nu, dar sigur s-a tras din locuri suspecte. Eu am vazut, in ziua de 23 decembrie '89, cum se tragea de zor din diverse cladiri. S-a tras intens de la Militia Capitalei, dar si dinspre magazinul „Romarta”, spre zona intersectiei Calea Victoriei cu Bd. Gheorghe Gheorghiu-Dej (actualul Bd. Elisabeta)”.

Cele mai citite

SUA dezaprobă decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU

Departamentul de Stat al SUA a criticat decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU. Decizia are legătură cu...

Suceava: O femeie a fost strivită de un copac tăiat de angajații Primăriei

Incident şocant la Suceava: o angajată DGASPC a ajuns la spital cu fracturi la picioare şi lovituri la cap, după ce un copac tăiat...

Prințesa Kate Middleton a îmbrățișat o adolescentă bolnavă de cancer

Palatul Kensington a publicat miercuri imagini cu prinţul William şi soţia sa Kate care s-au întâlnit cu Liz Hatton, o adolescentă bolnavă de cancer,...
Ultima oră
Pe aceeași temă