6.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialDupa sase ani de la asasinarea lui Sahleanu, Tepro Iasi da in...

Dupa sase ani de la asasinarea lui Sahleanu, Tepro Iasi da in clocot

S-au implinit sase ani de la cea mai neagra zi a luptei sindicale romanesti. Pe 7 septembrie 2000, la ora 8.00, Virgil Sahleanu, liderul sindicatului Tepro Iasi, a fost asasinat miseleste de angajatii firmei de paza ai combinatului metalurgic, chiar in scara blocului, cu mai multe lovituri de cutit. A urmat un razboi necrutator de culise intre serviciile secrete interesate de controlarea combinatului, noroiul fiind aruncat cand dinspre SRI la „doi s-un sfert”, cand retur… Au fost gasiti vinovati unii, au fost acoperiti altii, „iertati” sau „scapati” peste granita intr-un adevarat carusel al ridicolului din care autoritatile romane au iesit extrem de sifonate.

Autorii morali ai crimei de la Tepro Iasi si principalii dusmani cu care Virgil Sahleanu a dus un razboi de cativa ani prin tribunalele Iasiului sunt liberi, nimeni nu i-a audiat. Intre timp, Tepro, dupa ce a trecut prin doua privatizari catastrofale, a ajuns de la 2.500 de angajati la doar cateva sute, iar datoriile se numara in multe milioane de euro.

Virgil Sahleanu – inamicul public pentru Andreiu Catoiu

Primele disponibilizari la Tepro au fost facute pe 11 ianuarie 1999, in cardasie cu vechea conducere a sindicatului. Un numar de 1.258 de posturi au fost restructurate. Au urmat actiunile de forta ale personalului, care l-au pus in fruntea lor pe Virgil Sahleanu. Seria abuzurilor a continuat, directorul Andreiu Catoiu concediindu-l pe Virgil Sahleanu. Nu s-a luat absolut nici o masura nici impotriva lui Andreiu Catoiu. Dosarul a fost inmormantat ca si celelalte legate de Catoiu la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi. Liderul sindical Virgil Sahleanu a fost un indezirabil pentru directorul general al Tepro SA, Andreiu Catoiu, inca de cand acesta din urma a fost numit in functie de catre FPS in 1995. Pe atunci numai inginer, Virgil Sahleanu a fost concediat de Catoiu prin decizia 405/21 iulie 1995. Cel care avea sa devina ulterior liderul sindical si apoi Martirul de la Tepro l-a dat in judecata pe Andreiu Catoiu si a castigat, demonstrand clar falsul si uzul de fals. Numai ca Parchetul iesean a tergiversat la nesfarsit inculparea lui Andreiu Catoiu. La inceputul anului 2000, cu cateva luni inainte de asasinarea celui mai mare dusman al sau, Consiliul de Administratie al Tepro, in care vota si Andreiu Catoiu, a hotarat „scoaterea din scena” a acestuia si pensionarea sa. Numai ca Andreiu Catoiu a primit pentru a accepta acest lucru suma de 20.000$, suma precizata si in decizia nr. 1/25 ianuarie 2000. Din acel moment, Andreiu Catoiu s-a retras cu o pensioara de 1.000 de dolari pe luna si o prima de instalare de 400 milioane lei pe care i-a primit foarte repede. De atunci, nimeni nu l-a mai deranjat pe Andreiu Catoiu, fara a fi chemat vreodata la audieri sau macar la vreo confruntare…

Razboiul serviciilor secrete la Tepro

Cercetarile in dosarul Tepro Iasi au condus, la un moment dat, catre doua servicii secrete romanesti – SRI si UM 0962, fosta „doi s'un sfert” – ale caror interese se bateau cap in cap la combinatul iesean. Pe de o parte, cercetarile au dus catre implicarea ofiterilor SRI atat in firma „Protect” din Vaslui, ai carui angajati l-au macelarit pe Virgil Sahleanu, cat si la deconspirarea ascultarilor ilegale ale telefoanelor conducerii de la Tepro Iasi. Ofiterul SRI Mircea Bors, direct implicat in ascultarea telefoanelor de la Tepro, a fost audiat pentru doua infractiuni: omisiunea denuntarii organizarii complotului impotriva liderului sindical si tainuirea informatiilor care ar fi putut duce probabil la esuarea atentatului. Conducerea Serviciului Roman de Informatii a refuzat sa recunoasca orice implicare a ofiterilor din subordine in cercetarile care au loc cu ocazia asasinatului asupra liderului de sindicat Virgil Sahleanu. Firma „Protect” din Vaslui are drept asociati rubedenii ale unor ofiteri SRI. Iuliana Costache, fiica lui… Razboi, ofiter activ in cadrul SRI Vaslui, avea la Protect 60% din actiuni, iar Elena Boboc, sotia lui Danut Boboc, tot ofiter activ in cadrul SRI Vaslui, detinea 20% din actiuni. Pe de alta parte, Victor Balan, ultimul director de la Tepro, „uns” chiar inaintea uciderii lui Sahleanu, a facut dezvaluiri incendiare despre implicarea serviciilor secrete romanesti si din Cehia in asasinatul de la Tepro. „Dupa ce a ajuns Zdenek Zemek la Tepro, a dorit sa-l scoata din uzina pe Sahleanu pentru a putea continua exportul prin Camerele de Comert din Bucuresti, acestea fiind conduse de ofiteri de Securitate. Este vorba despre Metanef SA, Metagrimex SA, Metalbusiness SA si Metal Import-Export SA, toate acestea sunt conduse de ofiteri superiori de securitate. Este un proces politic. Este vorba despre o inscenare in care am intrat eu, Priplata si Zemek. Priplata este cel care a adus o firma de paza de la Vaslui pentru a putea fura in voie de la Tepro. Au adus agenti de la SC Protect SRL Vaslui, firma ai carei actionari au fost ofiteri activi in SRI si UM 0962 si au inlocuit agentii nostri. Eu am transferat paznicii nostri si am dispus sa se faca o combinatie si sa se asigure paza. Virgil Sahleanu s-a opus vehement ideii lui Priplata de a aduce paza proprie de la Vaslui. Astfel, Priplata a pus doi baieti sa-l bata pe Sahleanu. Se pare ca cei doi agenti si-au depasit competenta si l-au omorat”, a precizat Victor Balan intr-o declaratie televizata.

Afacerea Priplata miroase a Nastase

Franmtisek Priplata, unul dintre autorii morali ai asasinarii liderului sindical de la Tepro Iasi, a reusit sa paraseasca nestingherit Romania, in timp ce pe numele lui era un mandat definitiv de executare a opt ani de inchisoare. Vazand ca autoritatile romane sunt mai slabe si mai corupte decat si-ar fi inchipuit oricine, Franmtisek Priplata a plusat si a disparut din tara, cu ajutorul calauzelor. Cum a fost posibila una ca asta? Serviciile secrete au vreun amestec sau este o intreaga increngatura ale carei ite ajung la un fost varf al politicii romanesti? Fostul premier Adrian Nastase a intervenit in justitie in favoarea lui Franmtisek Priplata. Cehul a fost eliberat din arest de la Satu Mare in vara lui 2001, insa judecatorii au decis atunci ca cetateanul ceh nu are dreptul sa paraseasca Romania pana la incheierea procesului. La cateva luni de la aceasta decizie, Adrian Nastase i-a cerut Rodicai Stanoiu, fostul ministru PSD al Justitiei la acea vreme, sa „evalueze posibilitatea legala a adoptarii unei masuri de ridicare a interdictiei de parasire a teritoriului romanesc” a lui Franmtisek Priplata.
Nota prin care Nastase cerea ridicarea interdictiei de a parasi Romania impuse lui Priplata a ajuns pe masa ministrului Rodica Stanoiu. Aceasta a cerut Directiei Judiciare din Ministerul Justitei sa „identifice instanta pe rolul careia se afla cauza si situatia juridica a inculpatului. Ulterior se va formula punctul de vedere”.
Istoria notei semnate de Nastase este simpla. Pe 26 martie 2002, fostul prim-ministru al Romaniei s-a intalnit la summit-ul „Grupului Vilnius” de la Bucuresti cu fostul premier al Cehiei, Milos Zeman. Acesta i-ar fi cerut lui Adrian Nastase sa gaseasca o solutie pentru inlaturarea masurii de interdictie de a parasi Romania luata in cazul lui Priplata. Concluzia „radiografiei Tepro” la omagierea a cinci ani de la groaznicul asasinat: Virgil Sahleanu putrezeste din 7 septembrie 2000 in mormant, cripta sa invecinandu-se cu cele inca nefolosite ale principalilor lideri PSD Iasi. Dusmanii de moarte ai lui Virgil Sahleanu sunt liberi si nevatamati. Andreiu Catoiu, impotriva caruia liderul sindical avea pe rol zeci de procese, este liber bine-mersi, asteptand lunar pensia de 1.000 de dolari. Zdenek Zemek, patronul „Zelezarny Veseli”, fost director al Serviciilor Secrete din Cehia, este „putred” de bolnav si se reface in statiunile de lux ale muntilor Tatra. Franmtisek Priplata, mana dreapta a lui Zemek, om cu grade grele pe umeri, este liber, tot in Cehia, dupa ce autoritatile romane l-au „scapat” peste granita. Sergiu Serbotei, fost director in FPS pe vremea privatizarii Tepro SA Iasi, este liber, fiind achitat de Justitia romana.

Cele mai citite

Malaria face ravagii în Etiopia. Peste 300000 de cazuri pe săptămână

Etiopia a raportat 8,4 milioane de cazuri de malarie de la începutul acestui an, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), transmite agenţia Xinhua. "Malaria continuă...

Spectacol cosmic: O sondă NASA va survola Soarele, în Ajun de Crăciun, la o distanță record

Această apropiere extraordinară de Soare face parte din misiunea sondei de a studia atmosfera solară Sonda spațială Parker, dezvoltată de NASA, atinge pe 24 decembrie,...

Marcel Ciolacu: Dobânzile externe la care se împrumută România au început deja să scadă

Premierul a lansat un mesaj de încredere către mediul privat românesc și investitorii străini În cadrul primei ședințe a Cabinetului, premierul a subliniat importanța stabilității...
Ultima oră
Pe aceeași temă