» Federatia Nationala Sindicala "Ambulanta" a anuntat sambata ca va declansa un protest national miercuri, de la ora 9.00, in toate serviciile de ambulanta din tara.
Sindicalistii din sanatate sunt nemultumiti de modul de comunicare si negociere a proiectului legii salarizarii unice si cer cresterea coeficientilor de ierarhizare cu cel putin un punct pentru personalul din serviciile de ambulanta.
De asemenea, ei reclama faptul ca sistemul sanitar din Romania este asezat la un nivel inferior fata de alte institutii publice privind finantarea si salarizarea personalului din ramura sanitara, dar si lipsa consultarii din partea Ministerului Sanatatii cu toate federatiile sindicale care au semnat Contractul Colectiv de Munca la nivel de ramura sanitara. Mitingul urmeaza sa fie organizat in incinta fiecarui serviciu de ambulanta, fara a afecta activitatea serviciilor privind acordarea asistentei medicale de urgenta, intrucat la actiunile de protest va participa doar personalul aflat in timpul liber. Federatia Sindicala "Ambulanta" a cerut inca de miercurea trecuta Guvernului amanarea asumarii raspunderii pe legea unica de salarizare in sistemul bugetar, amenintand cu proteste in toate serviciile din tara, daca pana pe 15 septembrie nu va fi chemata la discutii. Sindicalistii din Ambulanta au mai precizat atunci ca Federatia Sanitas nu reprezinta tot personalul din sanatate, ci doar o parte din asistentii medicali din spitale. Totodata, ei au contestat afirmatiile lui Marius Petcu (liderul Sanitas – n.r.), care declarase, cu o zi inainte, dupa discutiile de la Guvern, ca sindicalistii din sanatate sunt multumiti de ultima forma a proiectului legii unice, proiectia functiilor din sistem fiind una echitabila.
Federatia Nationala Sindicala "Ambulanta" reprezinta interesele sociale, profesionale si salariale ale celor 13.000 de angajati (medici, asistenti medicali, ambulantieri, conducatori auto, conducatori de salupe medicale si personal TESA) din toate serviciile de ambulanta din Romania. si Federatia "Solidaritatea Sanitara" spune ca este nemultumita de forma legii unice, pe motiv ca nivelul de salarizare a personalului din sistem este in continuare scazut si solicita ca medicul primar sa aiba coeficientul de ierarhizare 6, pentru a fi situat macar la jumatatea grilei.
Coeficientul maxim al medicilor a fost majorat la 5,25, de la cel anterior – 5,1 – cresterea fiind, ca si in cazul profesorilor, mai mica decat cea acordata ministrilor, pentru care coeficientul a urcat de la 10,95 la 11,2, potrivit ultimei modificari a legii unice, consultata de NewsIn. Coeficientul maxim al managerului de spital a ramas la 6,8 salarii minime pe economie, ca al unei asistente medicale cu studii superioare.