-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialDupa guvern, si patronatele cer restrictii pentru imigrantii romani

Dupa guvern, si patronatele cer restrictii pentru imigrantii romani

Dupa autoritatile britanice a venit randul patronatelor sa-si exprime pozitia ferma fata de imigrantii romani, daca tara noastra va adera la UE anul viitor.
Pe fondul controversatelor masuri referitoare la restrictiile imigrantilor pe piata muncii britanice, marile organizatii patronale isi exprima ingrijorarea si cer „o pauza” inainte de a se deschide larg portile pentru muncitorii din viitoarele state membre ale Uniunii Europene (Romania si Bulgaria). Directorul general al Camerei de Comet Britanice, David Frost, avertizeaza ca numarul mare al muncitorilor imigranti din Europa de Est poate crea „probleme sociale semnificative”. Industria hoteliera, desi a profitat mult de pe urma imigrantilor din Europa de Est, acum se opune politicii usilor deschise pentru romani si bulgari. Singurii britanici „mai prietenosi” raman patronii din agricultura care sunt multumiti de imigranti.
La sfarsitul primului trimestru al acestui an, se estima ca in Marea Britanie lucreaza aproximativ 7500 de romani si 5350 de bulgari, un numar infim, insa, fata de 750.000 de polonezi. La inceputul anului 2006, Ministerul Integrarii Europene estima ca dupa aderare vor pleca 300.000 de romani in cautare de joburi prin UE, dar ca majoritatea vor opta pentru tari ca Spania, Franta, Italia, iar catre Marea Britanie nu s-ar indrepta mai mult de 40.000.
Este stiut ca Guvernul de la Londra a anuntat o reforma radicala a sistemului de imigratie. S-a hotarat ca dupa 2007 sa se introduca un sistem de puncte, in functie de care vor fi diferentiati cetatenii din afara Uniunii Europene. Prin noile masuri se urmareste atragerea imigrantilor tineri cu inalta calificare. In prezent exista 80 de categorii de vize, dar se propune un sistem pe cinci niveluri, dupa modelul SUA. Un comitet guvernamental va decide care sunt sectoarele care au nevoie de forta de munca din afara tarii. Pe de alta parte, angajatorii si universitatile care ii aduc pe muncitori sau pe studenti vor deveni responsabile pentru felul in care noii veniti vor respecta restrictiile impuse de viza.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă