Firma Iulius Group a incheiat un contract cu Primaria Iasi, pentru a construi un complex modern pe un teren de 12 hectare din centrul Iasiului. In momentul inceperii constructiei, Zaharia Schrotter si Sorin Ionescu au atacat contractul. Zaharia Schrotter, sotul creatoarei de moda, a fost obiectul mai multor scandaluri, iar Sorin Ionescu este patronul firmei care construieste peste mormintele evreiesti din Iasi.
In 2003, familia Schrotter, Zaharia (Zobi, pentru prieteni) si Irina, creatoarea de moda, au propus Primariei Iasi o investitie pe terenul din spatele Palatului Culturii. Urmau sa construiasca aici un parc de tip Aqua Magic. Nu au continuat cu acest proiect.
In 2004, pe acelasi amplasament, firma Iulius Group a propus ridicarea unui centru urbanistic mixt, format din galerii comerciale, parc de distractii, patinoar, spatii verzi, amfiteatru si locuinte. In acest sens, Iulius Group a incheiat un contract pentru construirea respectivului complex pe un teren de 12 hectare cu Primaria Iasiului. In trei luni urma sa inceapa constructia. Exact in acel moment, Zobi Schrotter si Sorin Ionescu, patronul firmei Instalatii Group, au inceput atacurile. Ei sustin ca nu exista un contract mai prost incheiat in Romania. Primaria ar fi cu totul dezavantajata si, mai mult, este vorba despre un caz de coruptie.
Acuzatii dure
Zobi Schrotter si Sorin Ionescu acuza, in bloc, omul de afaceri Iulian Dascalu, primarul Iasiului si consiliul local. Ei afirma ca proiectul complexului ascunde, de fapt, o afacere imobiliara. Ponderea locuintelor va fi cu mult mai mare decat spatiile comerciale si de agrement. In replica, Dascalu a precizat ca locuintele si birourile vor ocupa doar 40 la suta din suprafata.
Conform contractului, firmei Iulius Group ii revine 90 la suta din afacere, iar primariei 10 la suta, ceea ce este foarte putin. Iar pretul terenului a fost evaluat doar la 50 de euro pe metrul patrat, in timp ce pe piata reala este cotat la 200-300 de euro metrul patrat. Mai mult, nu a fost organizata nici o licitatie. In consecinta, Zobi si Sorin au reclamat incheierea contractului. In prezent, contractul a devenit obiectul unui dosar. Judecatorii vor hotari legalitatea sau ilegalitatea acestui contract mult disputat.
Miza ascunsa
Proiectul este sustinut, insa, nu numai de primarul pesedist, ci de toate fortele politice din consiliul local. Atat Iulian Dascalu, cat si consilieri locali au dezvaluit ca miza este cu totul alta. Zobi vrea sa construiasca un mall pe o parte din terenul contractat, iar Sorin Ionescu isi doreste si el teren central pentru investitii care, mai tarziu, vor aduce bani buni. Nu s-au bagat de la inceput, pentru ca au asteptat sa vada in ce conditii este dispus consiliul local sa dea terenul.
Despre Zobi si Sorin Ionescu s-a mai scris in presa. Ei detin terenuri in cartierul Pacurari, terenuri revendicate, ani de zile, de catre Comunitatea Evreiasca, pentru ca se afla langa Cimitirul Evreiesc. Sorin Ionescu are 5 hectare in zona, familia Schrotter – circa 4,9 hectare. Sorin Ionescu a fost acuzat ca ridica constructii pe mormintele evreiesti.
Surse din organizatia PNL ne-au informat ca totul a devenit clar in momentul cand Dumitru Anchidin, consilier PSD in CL Iasi, a afirmat public ca acest contract este dezastruos. „Miza din spatele afacerii este cu totul alta. Nu binele cetateanului ii doare pe Schrotter si Ionescu, ci asocierea lui Iulian Dascalu cu CL. In realitate, Schrottter, Ionescu si pesedistul Gabriel Surdu, apropiat al lui Solcanu, doresc sa dezvolte o afacere imobiliara pe cele 12 hectare centrale”, ne-au declarat sursele. Andrei Tofor, purtatorul de cuvant al Primariei Iasi, a relatat ca toate etapele legale au fost atinse in incheierea contractului. Si Prefectura a fost de acord cu respectivul contract.
Schrotter si Ionescu au declarat ca au sesizat institutiile statului abilitate sa se ocupe de contracte ilegale. In acelasi timp insa, Zobi Schrotter a declarat ca „e-adevarat, ma intereseaza sa construiesc ceva acolo, dar nu mi s-a oferit ocazia pentru ca primaria n-a organizat o licitatie, cum ar fi fost normal”. Se pare ca iesenii mai au de asteptat pana sa aiba un centru modern al orasului.