5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialDupa ce a paralizat 30 de minute, a fost salvat de medici

Dupa ce a paralizat 30 de minute, a fost salvat de medici

Un copil in varsta de 12 ani, din Valenii de Munte, a ramas paralizat timp de 30 de minute, inainte cu o zi de a fi supus unei interventii chirurgicale pe coloana vertebrala, afectata in urma unei cazaturi. Medicii Clinicii de Ortopedie de la Spitalul de Copii „M. Curie” (Budimex) au reusit performanta de a-i reda copilului mersul normal si, prin urmare, de a-l salva de la o viata infernala petrecuta in carucior.

De la o simpla cazatura

In urma cu trei saptamani, Cristian Badic, in varsta de 12 ani, a alunecat pe scarile care duceau in beciul casei sale. Primele zile nu a avut nimic. Insa, nu peste mult timp au inceput durerile de spate. Parintii l-au dus pe copil, intr-un final, la unitatea medicala locala, iar medicii de acolo i-au administrat antibiotice. Apoi, au trimis pacientul la Spitalul de Copii „M. Curie” (Budimex) din Capitala. „Este un caz cu totul si cu totul deosebit, deoarece pacientul prezinta doua afectiuni care au evoluat concomitent: fractura de apofiza spinoasa (n.r. – fractura unei portiuni a vertebrei) cu un hematom infectat. A doua afectiune a fost osteomielita (n.r. – infectie osoasa) de corp vertebral, care a survenit la trei saptamani dupa aparitia fracturii. Parintii au neglijat sa-l duca pe copil la medic. Dupa 14 zile, acesta a prezentat o stare febrila care a durat cateva zile. Manifestarile au fost cele specifice unei stari septice (febra, frisoane, delir, ochi sticlosi etc). Atunci parintii s-au speriat si l-au dus la spitalul din localitate. Medicii de acolo si-au dat seama, dupa ce i-au administrat antibiotice, ca este vorba de un caz dificil. Asa a ajuns la noi”, ne-a declarat conf. dr. Gheorghe Burnei, seful Clinicii de Ortopedie – Spitalul de Copii ” M. Curie” (Budimex) si seful echipei de medici care a efectuat interventia.

Frecventa: un caz la 2.000

Specialistii si-au dat seama ca au in fata un caz de infectie osoasa vertebrala, dar trebuiau stabilite localizarea si stadiul de evolutie. „Dupa ce am realizat investigatiile speciale (tomografia, care a pus in evidenta prima afectiune), bolnavul trebuia operat a doua zi. Insa, mama ne-a anuntat ca pacientul a paralizat. Toata echipa medicala a intrat in alerta”, ne-a povestit doctorul Burnei. Medicul spune ca o jumatate de ora de paralizie este un timp suficient de a se sterge memoria mersului pentru o perioada mare. „Timp de o jumatate de ora, medicii radiologi si chirurgi au scanat coloana vertebrala a copilului in regiunea cervicala, toracala superioara si zona lombara. Motivul: primul diagnostic nu explica aparitia paraliziei. S-a recurs la tomografie cu reconstructie tridimensionala si osteodensitometrie si s-a constatat prezenta unui focar infectios la nivelul corpului vertebral”, a explicat specialistul. Medicii si-au dat seama ca este vorba de difuzarea puroiului in jurul invelisurilor maduvei spinarii, atat in sus, spre partea craniana, cat si in jos, spre cea caudala. „Interventia chirurgicala a constat in indepartarea apofizei spinoase si a hematomului infectat. Dupa aceea a fost deschis canalul medular si s-a evacuat puroiul din jurul maduvei spinarii, fiind efectuate si manevre pentru indepartarea focarului infectios”, a spus seful echipei de chirurgi. Un astfel de caz este foarte rar. Infectia osoasa la copil este mult mai rara in comparatie cu alte infectii, iar frecventa este un caz la 2.000 de alte cazuri de infectii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă