» Anul trecut, Dunarea a inundat la Rasova o suprafata de 500 ha, distrugand recoltele si bunurile intalnite in cale.
» Pentru zagazuirea fluviului s-au executat lucrari importante cu bani de la Directia Apelor Dobrogea-Litoral si Ministerul Mediului.
Pentru oamenii care locuiesc in Rasova, Dunarea a reprezentat intotdeauna o binefacere, ea oferindu-le cu darnicie din bogatiile sale. Din cand in cand insa, cand precipitatiile sunt abundente, fluviul iese din matca provocand mari pagube. Cel mai inalt nivel s-a inregistrat in 2006 cand apele au rupt vechiul dig si s-au imprastiat pe o suprafata de 500 ha, distrugand recoltele si ce-au mai intalnit in cale. Administratia locala a intervenit si a inlaturat urmele lasate de inundatii, apoi a facut demersuri pe langa Directia Apelor Dobrogea-Litoral, Ministerul Mediului si alte organisme, cerandu-le ajutor pentru prevenirea unor fenomene de acest gen.
Ca urmare a demersului primariei si consiliului local s-au primit fonduri cu ajutorul carora a fost reabilitata faleza pe o lungime de 2 km in perimetrul satului, s-a construit un parapet de protectie din beton si s-a suprainaltat cu un metru, in zona Chici, digul care apara cele 500 ha, afectate anul trecut.
Ceea ce nu inseamna insa ca rasovenii vor fi complet scutiti de necazuri. si aceasta pentru ca localitatea nu are amenajate rigole, nu dispune de o retea de canalizare corespunzatoare, pe kilometri intregi strazile nu sunt pietruite, ori in cazul unor ploi repetate apele se vor scurge de pe versantii din apropiere si vor cara aluviuni pana in centrul asezarii.
Bani insuficienti pentru toate lucrarile
"Constienta de responsabilitatile ce-i revin primaria a demarat un proiect de modernizare a strazilor, in valoare de 3 milioane euro, cu bani de la Uniunea Europeana.
S-a facut apoi un studiu de fezabilitate pentru rezolvarea alimentarii cu apa potabila pentru a nu mai repeta situatia din 2002, cand din cauza infectarii fantanilor s-au inregistrat aici 50 de cazuri de hepatita. Localitatea ramane insa "descoperita" in chestiunea canalizarii pentru care, deocamdata, nu sunt suficiente surse de finantare."
Viceprimarul Iulian Toma