21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialDuel Zapatero-Rajoy

Duel Zapatero-Rajoy

» Peste 13 milioane de spanioli au urmarit dezbaterea televizata dintre actualul premier, socialistul José Luis Rodriguez Zapatero, si liderul opozitiei, popularul Mariano Rajoy, rivali in alegerile din 9 martie.

Prima dezbatere de
acest gen din Spania dupa 15 ani a fost cu atat mai importanta pentru cei doi protagonisti cu cat formatiunile pe care le reprezinta, Partidul Socialist (PSOE) si Partidul Popular (PP), sunt aproape la egalitate in sondajele de opinie, cu un avans de sub 1,5 procente pentru socialisti. Din acest motiv, Zapatero a fost mai tensionat decat de obicei.
Liderul opozitiei, Mariano Rajoy, a lansat un tir de intrebari asupra rivalului sau, insistand pana la obtinerea unui raspuns. Observatorii au subliniat ca nu s-a ajuns la atacuri de natura personala, in pofida atmosferei incinse si a tonului care s-a ridicat in unele momente pana aproape de strigat.

Mariano Rajoy a acuzat guvernul socialist ca i-a mintit pe spanioli si a continuat sa poarte negocieri cu gruparea separatista basca ETA si dupa ce aceasta a incalcat acordul de incetare a focului, in 2006, printr-un atentat cu bomba in care au murit doua persoane.

Un alt subiect de controversa aprinsa l-a constituit imigratia, Rajoy acuzandu-l pe Zapatero ca a adus un val de imigranti clandestini prin decizia de a regulariza situatia a aproximativ 600.000 de angajati ilegali din Spania. Liderul popular a amintit ca Spania este a doua tara din lume, dupa SUA, in privinta numarului de imigranti clandestini, avertizand ca serviciile sociale sunt suprasolicitate din acest motiv. In replica, Zapatero a amintit ca guvernul conservator al lui Aznar, in care Rajoy a fost ministru de Interne, a procedat la cinci regularizari ale imigratiei ilegale. Zapatero a evocat cresterea economica a Spaniei din ultimii patru ani, cat s-a aflat la conducerea guvernului, si previziunile pentru anul viitor, care sunt mai bune decat cele pentru toate marile state europene, ca si crearea a trei milioane de noi locuri de munca. Dincolo de aceste date macroeconomice, a raspuns Rajoy, stau cresterea preturilor, a chiriilor si a dobanzilor la credite.

» Cariere impresionante
Actualul premier, socialistul José Luis Rodriguez Zapatero, care candideaza pentru un al doilea mandat la conducerea guvernului spaniol, nu a pierdut niciodata in alegeri. In 1986 a fost cel mai tanar parlamentar ales pana atunci in Spania. si-a axat campania pe bunele rezultate ale economiei spaniole, dar expertii avertizeaza ca aceasta risca o stagnare sau chiar o scadere.
Contracandidatul sau, conservatorul Mariano Rajoy, este un politician experimentat. In cele doua mandate in care popularii s-a aflat la guvernare sub conducerea lui Aznar, Rajoy a fost pe rand ministru al Culturii, Educatiei, ministru de Interne si vicepremier. A condus campania electorala din 2000, care a fost un succes pentru conservatori, Aznar fiind reales.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă