18 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialDublฤƒ taxare pentru activitฤƒลฃile economice din Delta Dunฤƒrii

Dublฤƒ taxare pentru activitฤƒลฃile economice din Delta Dunฤƒrii

Modificฤƒrile aduse Legii Rezervaลฃiei Biosferei Delta Dunฤƒrii, care vor intra în vigoare la sfârลŸitul acestei luni, au pus pe picior de rฤƒzboi autoritฤƒลฃile din judeลฃul Tulcea.

Legea 136/2011, care modificฤƒ Legea ARBDD, a schimbat sistemul de taxare a autorizฤƒrii activitฤƒลฃilor economice din Delta Dunฤƒrii. Conform Ordonanลฃei de Urgenลฃฤƒ a Guvernului (OUG) 127/2010, care a modificat articolul 11 din vechea lege a ARBDD, autorizarea activitฤƒลฃilor economice din Deltฤƒ se realiza de Consiliul Judeลฃean (CJ) Tulcea.

În baza acestui act normativ, CJ Tulcea a instituit 11 taxe de autorizare pentru activitฤƒลฃile economice desfฤƒลŸurate pe teritoriul rezervaลฃiei. Jumฤƒtate din cuantumul acestor taxe ar fi trebuit sฤƒ fie virate, în luna ulterioarฤƒ încasฤƒrii, în contul primฤƒriilor din Deltฤƒ pe raza cฤƒrora se desfฤƒลŸoarฤƒ activitฤƒลฃile economice taxate. „Nici un leu din taxele încasate de administraลฃia judeลฃeanฤƒ pentru activitฤƒลฃile autorizate pe raza comunei noastre nu a fost virat anul acesta în bugetul comunei”, a declarat Valeriu Sidorencu, primarul comunei Sf. Gheorghe.

Sprijin financiar pentru primฤƒrii

Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD, spune cฤƒ „din septembrie, când noua lege  va intra în vigoare, autorizarea activitฤƒลฃilor economice din Deltฤƒ va fi fฤƒcutฤƒ de primฤƒriile locale, iar taxele de autorizare vor fi încasate integral de acestea. Noua prevedere din Legea ARBDD privind aceste taxe are ca scop întฤƒrirea capacitฤƒลฃii financiare a comunitฤƒลฃilor locale, care nu ar trebui sฤƒ mai depindฤƒ de alte autoritฤƒลฃi, cum s-a întâmplat pânฤƒ acum”.

Nicolae Chichi, vicepreลŸedinte al Consiliului Judeลฃean Tulcea, responsabil cu chestiunile bugetare, spune cฤƒ „CJ Tulcea nu a fost eliminat din activitatea de autorizare a activitฤƒลฃilor economice din Deltฤƒ pentru cฤƒ, în noua lege, se vorbeลŸte de atributul autoritฤƒลฃilor locale sฤƒ autorizeze activitฤƒลฃile economice pe teritoriul ARBDD, iar instituลฃia noastrฤƒ se înscrie în aceastฤƒ sintagmฤƒ”.

ลžefii CJ Tulcea mai  invocฤƒ ลŸi o altฤƒ prevedere legalฤƒ pentru a pฤƒstra taxele de autorizare în portofoliul acestei instituลฃii.

Este vorba de OUG 127/2010, care nu a fost abrogatฤƒ de Parlament când s-a modificat Legea
ARBDD. Astfel, acum sunt douฤƒ texte de lege care se bat cap în cap. Conform  noii legi ARBDD, taxele de autorizare se încaseazฤƒ integral de primฤƒrii, iar  OUG 127/2010 prevede cฤƒ respectivele taxe se încaseazฤƒ de cฤƒtre CJ Tulcea, care ar trebui sฤƒ vireze jumฤƒtate din sumele încasate primฤƒriilor. Numai cฤƒ în noua lege ARBDD CJ Tulcea nu mai are atribuลฃii exprese de a emite autorizaลฃii de funcลฃionare, cum era în vechea lege.

Cheltuieli netransparente

Primarii din Deltฤƒ spun cฤƒ s-au consultat cu guvernatorul ARBDD ลŸi cฤƒ au cฤƒzut de acord sฤƒ prea acest sistem de autorizare de la CJ. Asociaลฃiile patronatelor din turism ลŸi din pescฤƒrii, care deลฃin ponderea activitฤƒลฃilor economice din Deltฤƒ, se situeazฤƒ de partea primฤƒriilor ลŸi a ARBDD. „Oamenii de afaceri considerฤƒ normal ca banii din activitฤƒลฃile de autorizare sฤƒ revinฤƒ, ลŸi în Deltฤƒ, cum se întâmplฤƒ în toatฤƒ ลฃara, primฤƒriilor. În plus, avem semnale cฤƒ primฤƒriile vor diminua aceste taxe pentru a ajuta mediul de afaceri local, în timp ce CJ Tulcea le-a mฤƒrit de la un an la altul, iar cheltuirea acestor taxe s-a fฤƒcut netransparent, pe activitฤƒลฃi care nu au legฤƒturฤƒ cu Delta”, a declarat Daniel IluลŸcฤƒ, preลŸedinte al Asociaลฃiei Patronatului în Turism din Delta Dunฤƒrii. 

Cele mai citite

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ