0 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialDrumurile distruse de inundaţii, nereparate de patru ani

Drumurile distruse de inundaţii, nereparate de patru ani

În 28 din cele 39 de localităţi gălăţene afectate de inundaţiile din luna septembrie, drumurile nu au fost reparate şi nu se ştie dacă acest lucru se va întâmpla măcar la primăvară, pentru că, deocamdată, au fost alocate doar 25% din fondurile necesare pentru aceste reparaţii.

Potrivit county-managerului Costel Fotea, imediat după inundaţii Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi a alocat 3 milioane de lei şi cu aceşti bani primarii au reuşit să facă o parte din lucrări de mare urgenţă, mai mult o „peticire” a carosabilului.

Consiliul judeţului a încheiat cu firma Vega 93 SRL Galaţi, 8415/16.10.2013, în valoare de 495.000 lei pentru „lucrări de reparare prin plombare în regim de urgenţă a drumurilor judeţene afectate de inundaţii în judeţul Galaţi” şi contractul nr 8.290/10.10.2013, în valoare de  882.747 lei, pentru lucrări suplimentare. Un alt sprijin a venit din partea combinatului siderurgic ArcelorMittal, care a pus la dispoziţie gratuit importante cantităţi de zgură de furnal, cu care primarii au reuşit să niveleze drumurile.

După ce în octombrie a pus la dispoziţia a 18 localităţi o cantitate de 39.000 de tone de zgură, în noiembrie a mai oferit o cantitate de 44.000 de tone de zgură unui număr de 22 localităţi din judeţ. Dar pentru refacerea zecilor de drumuri judeţene, comunale şi săteşti, dar şi a podurilor şi podeţelor distruse, sunt necesare lucrări în valoare de circa 30 de milioane de lei: „În urma inundaţiilor, consiliul judeţului a alocat pentru comunele afectate trei milioane de lei pentru ca drumurile respective să fie practicabile.

După ce CJ a alocat această sumă, Ministerul Dezvoltării urma să readucă drumurile la starea iniţială cu 30 milioane de lei, lucrări ce se vor derula prin Compania Naţională de Investiţii (CNI). Deocamdată s-au făcut doar studii de fezabilitate în toate cele 28 de UAT-uri şi pe cele 11 drumuri judeţene afectate. Aici CNI ar trebui să dea 30 milioane pentru a le aduce la starea iniţială. Acum urmează să desemneze lucrarea unuia sau mai multor constructori. Sunt foarte multe poduri şi podeţe, punţi pietonale, la Slobozia Conachi, la Costache Negri, la Suceveni, la Gohor, unde este o ravenă care poate să se surpe oricând şi să separe satul în două lăsând 1.000 de locuitori fără cale de acces spre drumul judeţean, toate acestea sunt de prioritate zero”, a declarat reprezentantul CJ Galaţi.

Lentoare birocratică

Lucrurile s-au urnit greu la nivelul CNI, prin intermediul căreia guvernul finanţează lucrările de refacere a infrastructurii distruse de viituri. În pragul iernii, conducerea CNI a trimis în teritoriu o comisie formată din doi membri de la companie şi unul de la Ministerul Dezvoltării, pentru a face constatările în teren şi pentru a inventaria drumurile comunale, podurile, podeţele şi drumurile judeţene afectate. Acum sunt derulare probabil procedurile de selectare a firmelor care să se ocupe de refacerea infrastructurii.

În 2014, se repară drumurile distruse în 2010

Întârzierile în refacerea drumurilor distruse de inundaţii au devenit deja o tradiţie. Spre exemplu, mai sunt localităţi în cazurile cărora abia acum au fost alocate fonduri pentru repararea drumurilor distruse de inundaţiile din 2010. Pe 2 octombrie 2013, Primăria Nămoloasa a demarat procedurile pentru selectarea firmei care să execute lucrările de „refacere şi modernizare a infrastructurii rutiere afectate de inundaţii în anul 2010 în comuna Nămoloasa”, lucrări cu o valoare totală de 4,9 milioane lei. Iar în noiembrie, Primăria Bereşti Meria reuşea să semneze cu firma Vega 93 contractul nr 70/11.10.2013, în valoare de 4,8 milioane lei, pentru lucrările de „refacere şi modernizare a infrastructurii rutiere afectate de inundaţii în anul 2010 în comuna Bereşti Meria”. Aşa că nu este exclus ca o parte din drumurile distruse de inundaţiile din 2013 să fie reparate în 2016. Mai ales că va fi şi an electoral.

Cele mai citite

Rusia: Poliția a deschis o anchetă după moartea suspectă a balerinului Vladimir Shklyarov

Anchetatorii din Rusia investighează moartea lui Vladimir Shklyarov, balerin principal la renumitul Teatru Mariinski din Sankt Petersburg, după ce artistul a căzut de la...

Președintele Iohannis, discurs în Bundestag: Uitarea trecutului conduce la repetarea greșelilor

Iohannis a amintit că 2024 marchează 80 de ani de la Debarcarea din Normandia și 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, momente...

Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială. Pe cine va susține în continuare

Ludovic Orban a declarat la dezbaterea candidaților pentru alegerile prezidențiale de la Digi 24 că se retrage din această cursă și că o va...
Ultima oră
Pe aceeași temă