5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialDrumul spre glorie al copiilor de la Lipatti

Drumul spre glorie al copiilor de la Lipatti

Din totalul celor 32 de unităţi liceale de muzică din ţară,  Liceul „Dinu Lipatti” a ajuns pe prima poziţie, de doi ani elevii de aici dominând categoric în cadrul olimpiadelor de specialitate. Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti a revenit în forţă şi şi-a recăpătat renumele după o perioadă de uşor declin. Dovadă stau cele 43 de premii (14 premii I, 10 premii II, 8 premii III, 10 menţiuni şi un premiu special) obţinute de elevi ai liceului la cele două Olimpiade Naţionale de Muzică (clasele III-VIII şi IX-XII) desfăşurate în această lună. De altfel, graţie rezultatelor înregistrate, „Dinu Lipatti” este acum catalogat drept cel mai bun liceu de muzică din România. Concertelor şi concursurilor din ţară li se adaugă cele din străinătate, elevi de la  acest liceu fiind participanţi aşteptaţi şi obişnuiţi ai manifestărilor internaţionale.

 

Mămica de la şcoală

„A fost ideea părinţilor să vin aici din clasa I, să fac muzică. Eu nu aveam nici o treabă, doar că mai cântam prin casă când eram mic şi părinţii şi-au dat seama că pot să-mi folosesc ta­lentul. Doamna profesoară este ca a doua mămică pentru mine. Să vedeţi cum este dimineaţa. Pentru că învăţ după-amiaza, la ora 8.00 mă sună doamna profesoară, iar dacă nu sunt deja la studiu, cu siguranţă că ajung imediat în faţa pianului, că altfel mă «ciufuleşte». Să vedeţi şi cu calculatorul… Normal că mi-ar plăcea să stau şi eu mai mult pe internet, dar nu prea am parte. Mai ales înaintea concursurilor, când trebuie să studiez mai mult decât în restul zilelor, mama îmi ia ba tastatura, ba mouse-ul. Totul cu complicitatea doamnei profesoare, că mereu discută una cu cealaltă. Cum v-am spus, am deja două mame. După ce voi termina liceul aş vrea să urmez Conservatorul din Viena”, ne-a spus foarte relaxat şi totodată uşor amuzat Horia Adrian Ghiţă, elev în clasa a VII-a la Liceul „Dinu Lipatti”, Premiul I la recenta Olimpiadă Naţională de Muzică, Premiul I la Concursul Internaţional de Pian „Citta di BarIetta” din Italia 2007, Secţiunea  pian, şi Premiul II la Secţiunea „patru mâini”, Premiul I la Concursul Muzical al Franţei, Paris 2008. 

Relaţiile cu totul speciale dintre elevi şi profesorii de instrument, mai ales, sunt absolut obligatorii şi ar fi anormal să nu existe. Nu trebuie uitat că, la liceele de muzică, orele de specialitate (instrument şi canto) se desfăşoară individual. „Horia este un băiat care participă la multe concursuri naţionale şi internaţionale. Este foarte isteţ şi receptiv. Doar calculatorul ne mai strică nouă treburile, dar ne descurcăm împreună cu părinţii lor. Fie­care elev este ca un copil pentru mine. Mă uitam zilele trecute peste câteva fotografii. Am un elev care termină anul acesta clasa a XII-a şi îmi este elev din clasa I. Atunci, îl ţineam eu după umeri protector, iar acum mă ţine el protector, m-a depăşit de ceva vreme în înălţime”, ne-a povestit doam­na Venera Babeş, profesoara de pian a lui Horia, căruia i-a arătat, râzând, un plici din plastic agăţat pe perete, lângă pian.

„Ah, este o glumă între noi. La noi, parafrazând zicala «Dă, mamă, cu biciul în mine, că n-am ascultat de tine !», doam­na profesoară a inventat o alta, «Dă, doamnă, cu pliciul în mine, că n-am studiat prea bine!»”, ne-a spus foarte degajat Horia, care, imediat ce a terminat ora de pian, a plecat grăbit către orele de cultură generală, alături de ceilalţi colegi de clasă.

 

La a treia generaţie

Pentru Ioana Cristina Goicea, de asemenea elevă a Liceului „Dinu Lipatti”, în clasa a XI-a, muzica este categoric moştenire genetică, iar vioara – o prezenţă cotidiană. Fiica celebrei violoniste Cristina An­ghelescu, solistă a Orchestrei Radio, şi nepoata lui Aurelian Anghelescu, de asemenea vio­lonist şi solist al Operei Române, Ioana a început să studieze vioara de la vârsta de 5 ani. „Vioara este pasiunea mea, dar îmi place şi să citesc, şi să fac sport, îndeosebi înot. Îmi doresc să devin o violonistă de renume internaţional şi nu cred că voi renunţa la muzica clasică”, spune Ioana Cristina Goicea, o elevă cu care conducerea liceului are toate motivele să se mândrească.

De altfel, palmaresul Ioanei este extrem de bogat. Premiilor constante de la Olimpiada Naţională de Muzică (participantă şi laureată la toate ediţiile începând din anul 2000) şi de la toate celelalte concursuri naţionale li se adaugă cele internaţionale – Premiul I şi Premiul Special „Bach” la Concursul Internaţional „Kloster Schontal”, Germania (2009), Premiul I la Concursul Internaţional „Jaroslav Kocian” , Cehia (2008), Premiul III la Concursul Internaţional „Andrea Postacchini”, Italia (2006) etc. Talentul Ioanei a fost recompensat şi prin admiterea, în acest an, în calitate de Young Student la Academia de Muzică şi Teatru din Rostock, Germania, la clasa profesorului Petru Munteanu.

Celebritatea înseamnă talent şi aptitudini muzicale, cărora trebuie însă să li se adauge foar­te mult studiu, fenomenul asiatic dominând şi în acest domeniu artistic. Evident, mai este nevoie şi de interes din partea părinţilor; drumul către glorie înseamnă însă şi efort financiar, instrumentele muzicale nefiind chiar foarte ieftine. De exemplu, un pian nou costă între 5.000 şi 10.000 de euro. Şi nu se poate conta pe instrumente închiriate de la liceu, care sunt foarte vechi şi nu într-o stare prea bună, aceasta fiind, de altfel, şi principala durere a conducerii liceului. Cu toate acestea, cu ajutorul primăriei de sector, din toamna acestui an la „Dinu Lipatti” se va reînfiinţa grădiniţa de muzică, căreia i se va adăuga şi programul After-school. În clasele primare se studiază doar pianul sau vioara – instrumente principale, din gimnaziu elevii putând opta şi pentru alte instrumente, cele mai căutate şi la modă fiind acum naiul şi percuţia, dar şi chitara clasică. Alături de acestea, elevii pot opta însă şi pentru alte instrumente – flaut, clarinet, oboi, saxofon, violă, violoncel etc.  

Nume celebre

Prin acest liceu, care în ia­nuarie a aniversat 60 de ani de la înfiinţare, au trecut nume sonore ale muzicii – Ileana Cotrubaş, Angela Gheorghiu, Gheorghe Zamfir, Liliana Ciulei, Mihaela Martin etc., dar şi cunoscutele şi îndrăgitele cântăreţe de muzică uşoară Corina Chiriac şi Mihaela Mihai. Şi învăţământul de după 1990 a continuat să respecte calitatea, printre absolvenţii din ultimii 20 de ani numărându-se Matei Varga – New York, pian, Cleopatra Ilie – New York, Universitatea „Julliard”, flaut, Raluca Wagenhaeuser – Germania, Tro­singen, pian,  Alberta Alexandrescu – Paris, pian, Cristiana Mihart – Conservatorul Regal Bruxe­lles, Belgia, pian, Cătălin Opriţoiu – Filarmonica „George Enescu”, flaut etc.

Cele mai citite

Domeniul schiabil din Sinaia, închis de Crăciun din cauza viscolului

Domeniul schiabil al stațiunii Sinaia, aflat la o altitudine de 2000 de metri în Munții Bucegi, a fost închis în ziua de Crăciun din...

Bursele europene au închis în creștere înainte de Crăciun: Acțiunile tehnologice și Novo Nordisk, în prim-plan

Piețele europene au încheiat ședința de marți în creștere, într-o zi de tranzacționare mai scurtă cu ocazia ajunului Crăciunului, relatează CNBC. Indicele paneuropean Stoxx...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă