17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialDrumul luptatorilor spre Beijing incepe in Azerbaidjan

Drumul luptatorilor spre Beijing incepe in Azerbaidjan

Cu un an inaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing, pentru luptatorii romani cel mai important moment il reprezinta participarea la Campionatul Mondial, competitie programata la Baku, in Azerbaidjan, intre 17 si 23 septembrie 2007.

Intrecerea mondiala este primul concurs care le ofera luptatorilor romani posibilitatea obtinerii calificarii la Olimpiada gazduita de capitala Chinei in 2008. Principala speranta atat la acontarea unui loc olimpic, cat si la o clasare pe podiumul mondial se anunta campionul european de lupte greco-romane la categoria 60 de kg Eusebiu Diaconu. Secretarul general al forului roman de specialitate, Vasile Puscasu, se asteapta insa si la alte surprize placute, dar admite ca drumul spre Beijing este unul dificil.

» Care este obiectivul federatiei in ceea ce priveste numarul de sportivi ce se pot califica la Jocurile Olimpice?
— Noi ne gandim ca am putea califica patru sau cinci luptatori la Jocurile Olimpice. Primul prilej pentru a obtine calificarea il reprezinta Campionatele Mondiale din luna septembrie de la Baku, unde o clasare pe unul dintre primele opt locuri asigura prezenta la competitia olimpica. Am tot sperat sa se schimbe locul de desfasurare a Mondialelor pentru ca exista o coalitie a statelor ex-sovietice care influenteaza arbitrajele. Asa s-a intamplat, spre exemplu, anul trecut la Moscova, cand efectiv au inventat un motiv medical si nu l-au lasat pe Eusebiu Diaconu sa concureze. sanse de calificare la Olimpiada mai exista si anul viitor, cu ocazia turneelor ce vor avea loc in Serbia si Suedia. Speram ca marile forte ale luptelor sa isi califice sportivii de top la Mondialele de la Baku, astfel incat la ultimele doua intreceri amintite sa fortam cu mai multe sanse indeplinirea obiectivului, in conditiile in care luptatorii deja calificati la Jocurile Olimpice nu vor mai participa la turneele de recalificare.

» Care sunt sportivii cu cele mai mari sanse de a ajunge la Olimpiada?
— In primul rand asteptam de la Eusebiu Diaconu, campion european in aprilie la Sofia la categoria 60 kg, nu numai o calificare la Olimpiada, ci si o prezenta pe podium. Diaconu a atins maturitatea sportiva care sa-i permita sa se bata pentru medalia de aur atat la apropiatele Campionate Mondiale, cat si la Jocurile Olimpice. Cum in Europa si-a dovedit suprematia, cei mai periculosi adversari ai sai raman americanul Joseph Warren, campionul mondial en-titre, un iranian si un coreean. Alaturi de Diaconu, i-am mai putea enumera pe luptatorii de greco-romane Florin Gavrila la 55 kg, Ion Panait la 66 kg, Chintoan Rares si Toarca Petre la 120 kg, in timp ce la stilul lupte libere unul dintre pretendentii la calificare este Ionel Puscasu, categoria 66 kg. La fete, principalele sperante se indreapta catre Cristina Croitoru la 48 kg si Mihaela Sadoveanu la 63 kg. Insa asteptam surprize placute si de la alti sportivi.

» Ce program de pregatire au loturile nationale de lupte?
— Atat lotul feminin, cat si cel masculin pregatesc cel mai important examen al anului, Campionatele Mondiale din septembrie. Baietii vor merge la sfarsitul lunii la Poiana Brasov, in timp ce fetele vor intra in cantonament la Sfantu Gheorghe. In perioada 10-12 august vom organiza la Brasov memorialul "Ion Cornianu", competitie la care si-au anuntat pana acum prezenta sportivi din peste 12 tari. Fiind cam ultima intrecere de testare dinaintea Mondialelor, ne asteptam la o participare numeroasa si de calitate. Spre exemplu, anul trecut au venit in jur de 200 de luptatori, printre care trei campioni mondiali.

» La cat se ridica costurile necesare pregatirii sportivilor?
— In medie cheltuim in jur de 300 de milioane de lei vechi pentru fiecare sportiv din loturile nationale. In total, bugetul alocat pregatirii pe anul acesta, ce include si participarea la competitii si turnee de verificare, se ridica la 12 miliarde de lei vechi, insa speram ca pana la inceputul lunii august sa primim o suplimentare de 5 miliarde la rectificarea de buget. Ne multumim cu ceea ce primim, desi suntem in competitie cu tari care cheltuiesc sume mult mai mari de bani pentru a obtine medalii olimpice, iar la acest capitol impresioneaza chinezii. Incercam sa obtinem o motivare financiara suplimentara a sportivilor, dar deocamdata, in afara de ceea ce ofera Agentia Nationala pentru Sport ca premiere pentru o medalie olimpica, nu putem sa contam pe alt sprijin. Nadajduiesc ca, pe masura ce vom califica sportivi la Olimpiada, vor veni si alte stimulente financiare.

Eusebiu Diaconu – marea speranta
Campion european la Sofia in luna aprilie a acestui an si medaliat cu bronz la Mondialele de acum doi ani, luptatorul bacauan de greco-romane Eusebiu Diaconu (categoria 60 de kg) este cel mai indreptatit sa pretinda nu doar o calificare la Olimpiada gazduita de capitala Chinei in 2008, ci si unul dintre primele locuri ale podiumului olimpic. "Primul lucru care ma intereseaza este sa-mi asigur calificarea la Jocurile Olimpice si de aceea vizez clasarea pe unul dintre primele opt locuri la Campionatul Mondial de la Baku din septembrie. Recunosc ca ma gandesc la o medalie olimpica, dar vreau sa iau totul pas cu pas. La Beijing va fi un adevarat razboi mondial. Sunt natiuni care investesc enorm in pregatirea participarii la Olimpiada. Dar acesta nu este un motiv ca sa ma las mai prejos", ne-a spus Diaconu. "Din moment ce a luat aurul european si bronzul mondial, Eusebiu Diaconu se poate considera printre pretendentii la un titlu olimpic", admite si antrenorul lotului masculin, Petre Carare. Diaconu a obtinut locul sapte la Olimpiada de la Atena din 2004.

AUR OLIMPIC
Vasile Puscasu, actualul secretar general al FR de Lupte, a cucerit cel din urma titlu olimpic pentru Romania in 1988, la Seul, la lupte libere categoria 100 kg, iar ultima medalie obtinuta de luptatorii nostri la JO a fost bronzul obtinut de Ioan Grigoras la greco-romane, categoria 120 de kg, la Barcelona in 1992.

Cele mai citite

Circulația feroviară în centrul Germaniei a fost întreruptă din cauza unei defecțiuni tehnice

Serviciile feroviare din centrul Germaniei au fost întrerupte sâmbătă din cauza unei defecţiuni tehnice, a anunţat Deutsche Bahn. Trenurile au rămas în staţii până...

Elevii români au obținut patru medalii la Olimpiada Internațională de Informatică. România, pe locul II în Europa

Elevii români au obținut patru medalii, inclusiv una de aur, la Olimpiada Internațională de Informatică desfășurată în Egipt, România clasându-se pe locul 8 la...

VIDEO Cum au lăsat „tricolorii“ vestiarele stadionului din Priștina. „Echipa României a fost aici“

Echipa națională a României a lăsat vestiarele stadionului pe „Fadil Vokrri” din Priștina, capitala Kosovo, acolo unde a avut loc meciul UEFA Nations League,...
Ultima oră
Pe aceeași temă