22.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecial"Drumul lui Basescu" se degradeaza inainte de a fi gata

„Drumul lui Basescu” se degradeaza inainte de a fi gata

DN 66A, mai cunoscut sub numele de "Drumul lui Basescu", se degradeaza inca inainte de a fi fost finalizat. Primul tronson a avut deja nevoie de petice asfaltice dupa ce, practic, a fost "ciuruit" de gropi.

"Drumul lui Basescu", care ar trebui sa faca legatura intre Campu lui Neag si Herculane si ar fi dus la dezvoltarea turismului, a trebuit deja sa fie peticit, desi lucrarile sunt departe de a fi finalizate. Primul tronson s-a degradat, iar in covorul asfaltic au aparut gropi de dimensiuni apreciabile, care trebuie umplute cu mixtura asfaltica. Oficialii spun ca, in ritmul actual, este posibil ca drumul sa fie distrus inainte de a fi achitat sau finalizat, iar lucrarea ar fi aproape in zadar.
Amenajarea fostului drum forestier, ridicat de Guvern la rangul de drum national, a cunoscut mai multe blocaje pana in prezent. In anul 2002 s-au finalizat lucrarile la sectorul 1 al acestui drum, care a ajuns pana la Campu lui Neag, dar pe timpul guvernarii PSD activitatea in zona a stagnat in principal din cauza lipsei fondurilor. Anul trecut, pe data de 7 iunie, Garda Nationala de Mediu a dispus din nou sistarea lucrarilor, din cauza ca executantul proiectului si beneficiarul nu detineau avizele de mediu necesare si nici pe cel al Parcului National Retezat. Intreruperea executiei a venit pe fondul protestelor lansate de Greenpeace, care a luat atitudine impotriva unei posibile distrugeri a peisajului forestier intact din zona, ultimul din Europa.

 

Greenpeace a solicitat Executivului reclasificarea acestei artere ca drum forestier si oprirea definitiva a lucrarilor. De fapt, nici la ora actuala pentru cel de-al doilea tronson, aflat in executie, nu s-a obtinut in totalitate acordul de mediu, in ciuda discutiilor purtate cu factorii responsabili. S-au impus o serie de conditii stricte, in timp ce reprezentantii Parcului National Retezat au inventariat animalele din zona traversata de DN 66A si au stabilit puncte clare unde sa fie amenajate portaluri si ecoducte pentru trecerea batracienilor si a mamiferelor. Din cauza ca, in lipsa avizelor de mediu, lucrarile nu pot continua, drumul a intrat in conservare, iar peste armaturile ramase descoperite a fost turnat un strat definitiv de beton. De asemenea, zonele in care s-au efectuat sapaturi au fost umplute, nivelate si compactate. Constructorul recunoaste totusi ca s-a primit o derogare si ca, pe langa lucrarile de conservare, s-au mai efectuat si altele. "Nu este vorba despre lucrari care sa afecteze zona Parcului National Retezat. Am reusit sa dam o forma drumului, am gasit intelegere din partea Parcului National Retezat si a celor de la Mediu", a precizat Gheorghe Buciuman.

» Datorii mari
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale are mari restante la plata fata de constructor, Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara, respectiv circa 26.000.000 de lei. Societatea a ajuns in mai multe randuri la mila furnizorilor de materiale, la care a acumulat de asemenea creante, si chiar se teme sa nu intre in blocaj financiar.  Lucrarile de amenajare a DN 66A Campu lui Neag-Herculane au inceput in anul 1999, cand Traian Basescu era ministru al Transporturilor.

Cele mai citite

Cursa digitală a energiei: contoare inteligente pentru 86% dintre consumatori

Președintele ANRE a declarat că au fost montate peste două milioane de contoare inteligente Prezent la Conferința Focus Energetic, președintele ANRE, George Niculescu, a afirmat...

Oierii își strigă durerea în fața Guvernului. Pesta le-a falimentat fermele

Ciobanii cer ridicarea carantinei și preț minim garantat pentru carne O delegație a protestatarilor a fost chemată la discuții în Palatul Victoria. Fermierii cer oprirea...

Anca Țurcașiu iubește din nou, la patru ani de la divorț

Anca Țurcașiu, la patru ani după divorțul de Cristian Georgescu, și-a găsit din nou fericirea și nu s-a sfiit să o împărtășească publicului. Anca Țurcașiu...
Ultima oră
Pe aceeași temă