Drumul dintre Nădlac și oraşul ungar Csanadpalota este deschis circulației, până la graniță, a anunţat, sâmbătă, primarul orașului Nădlac, Vasile Ciceac. Edilul a precizat că se așteaptă instituirea unui punct de trecere a frontierei, potrivit Agerpres.
„Pe lângă asfaltarea drumului, s-au realizat și rigole pluviale iar în porțiunea de drum ce străbate orașul Nădlac (str. Vasile Lucaciu — n.r.) s-au realizat și trotuare pe ambele părți. Lucrarea este gata la ora actuală, mai sunt unele retușări de finalizat la unele rigole și porțiuni de acces. Pe drumul care leagă Nădlacul de orașul Csanadpalota din Ungaria se poarte circula de ambele părți până la linia de frontieră, urmând ca în viitor să fie deschis aici și un punct de frontieră, care să funcționeze cel puțin temporar, poate chiar mai devreme decât intrarea României în spațiul Schengen’, a declarat Vasile Ciceac cu ocazia conferinței de închidere a proiectului transfrontalier.
Potrivit edilului celui mai vestic oraș românesc, odată cu darea lui în folosință, drumul va facilita realizarea unei mult mai bune legături între cetățenii celor două țări, în general, și între cetățenii din localitățile de pe granița comună, în special.
Însă, a adăugat el, chiar dacă nu este deschis încă traficului transfrontalier, drumul are o mare utilitate practică și în acest stadiu, facilitând în mod deosebit circulația agricultorilor care au terenuri cultivate în respectiva zonă și transportul producției de pe câmp.
Proiectul transfrontalier româno-ungar „Realizarea drumului de legătură între orașele Csanadpalota (Ungaria) — Nădlac (România)’ a costat peste 5,6 milioane euro.
Modernizarea drumului a durat 18 luni, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2014, fiind realizat de către Primăria orașului Nădlac, în calitate de partener, și Compania Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Ungaria, în calitate de lider de proiect.
El a vizat reabilitarea unui drum cunoscut de localnici de aproape două secole și sub numele de „Drumul Paloții”, care făcea legătura între cele două orașe situate deoparte și de alta a frontierei, drum însumând 9,4 kilometri, dintre care 5,2 km pe teritoriul românesc și 4,2 km pe teritoriul ungar.
Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 5.638.346,56 euro, dintre care 1.224.356 euro au revenit părții române iar 4.413.990,56 euro, părții maghiare.