12.5 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialDrongo, o pasăre pricepută la escrocherii

Drongo, o pasăre pricepută la escrocherii

În desertul Kalahari, o pasăre mică și isteață duce o viață dublă. În mare parte a timpului, pozează într-o făptură inocentă și amabilă, dar, atunci când poftele nu îi mai dau pace, își desfășoară talentele infracționale. Priceperea ei în hoție și modul în care le păcălește pe celelalte animale au trezit curiozitatea cercetătorilor, ale căror studii au fost citate de Tech Times. Cel mai important instrument din arsenalul păsării Drongo este imitarea "vocilor" altor animale.

Viața din deșert este grea, resursele puține, iar animalele s-au obișnuit să stea permanent de veche, cu „urechile ciulite” după prădători. Așa au ajuns să cunoască semnalele de alarmă ale celorlalte specii. Pasărea Drongo se integrează perfect în peisaj. Mănâncă gâze și lucruri mici și, atunci când observă la orizont un pericol, scoate sunete de alarmă și animalele din jur se adăpostesc.

Și cum, de cele mai multe ori, apare și prădătorul cel rău – pentru coerența poveștii ar fi trebuit să fie lupul, pasărea Drongo este apreciată pentru contribuția la siguranța comunității, iar vocea ei este ascultată. Doar că ea are, uneori, o „agendă proprie” și, atunci când pune ochii pe mâncarea altora, dă semnale de alarmă mincinoase. De cele mai multe ori funcționează și bucatele "nemuncite" îi stau la dispoziție.

Dar, oricât de prudente ar fi creaturile care trăiesc în deșert, o masă câștigată cu efort și răbdare nu se părăsește cu ușurință. Și atunci își arată Drongo adevărata măiestrie. Dacă animalele a căror mâncare și-o dorește nu reacționează, Drongo trece de la ”vocea” proprie la cea a victimei. Păsările Drongo pot imita până la 32 de sunete de alarmă ale altor specii, iar, dacă doriți să vedeți cât de bine se descurcă, Scientific American ne oferă câteva exemple în emisiunea "60 de secunde".

Talentele pasărilor Drongo erau știute, dar era mai puțin cunoscută desfășurarea tactică de care pasările Drongo se folosesc pentru a obține aproape un sfert din porția zilnica de mâncare. (Imagine: Wikipedia)

Cele mai citite

FCSB la același nivel cu Steaua ’86! Ce record au atins „roș-albaștrii” odată cu victoria din Europa League

FCSB a stabilit un nou record impresionant în Europa League, obținând cel de-al șaselea succes contra unei echipe campioane într-un singur sezon european, după...

Florinel Coman, dorit înapoi la FCSB! Gigi Becali plănuiește transferul

Florinel Coman, fostul atacant al FCSB și actual jucător la Al Gharafa în Qatar, a fost prezent în tribune la meciul dintre FCSB și...

Prognoza meteo: Temperaturile scad ușor în noiembrie, dar vor crește la începutul lui decembrie

Meteorologii anunță pentru săptămâna 11-18 noiembrie 2024 o ușoară scădere a temperaturilor față de valorile normale ale perioadei pe tot teritoriul României. În ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă