In anul 2006, in judetul Constanta, exista unitati de invatamant neadaptate, care nu au rampe de acces pentru persoanele cu dizabilitati. Un elev in scaun cu rotile trebuie sa faca eforturi supraomenesti daca doreste sa urmeze un liceu sau orice alta forma de invatamant.
Autoritatile dorm in front
Cum la capitolul adaptari cu rampe pentru persoanele cu handicap toate unitatile de invatamant din judetul Constanta stau jalnic, acesti elevi isi risca viata pentru a frecventa anumite ore. Din cauza ca orele de chimie si fizica sunt tinute doar in laboratoare, la etaje diferite, acesti elevi se vad in situatia de a se deplasa pe cont propriu, in scaunul cu rotile, din cauza ca institutiile de invatamant nu au rampe amenjate. Desi ne batem cu pumnul in piept ca vom intra peste doar cateva luni in Uniunea Europeana si ne laudam ca am facut progrese, fata de copiii cu dizabilitati autoritatile sunt indiferente, iar scoala ii face pe acesti elevi sa se simta intrusi. Din cauza faptului ca legislatia ce prevede amenajarea acestor rampe este calcata in picioare, elevii in scaune cu rotile sunt nevoiti sa faca slalom pe treptele scolii pentru a putea… invata cot la cot cu ceilalti colegi de clasa.
Dusi in brate de la o clasa la alta
Inspectorul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, Iustina Tudorache, a declarat ca a aflat despre astfel de cazuri in care parintii vin si isi iau in brate copiii pentru a-i muta dintr-o clasa in alta: „Este groaznic! Oamenii astia trec prin situatii de neimaginat. Si acest lucru pentru ca suntem indiferenti la nevoile persoanelor cu dizabilitati. Toti copiii au dreptul la o forma de invatamant, in anul 2006. Am aflat despre un caz la Liceul Nicolae Balcescu din Medgidia, unde mama unei eleve aflate in scaunul cu rotile venea la scoala si isi lua fiica in brate pentru a o duce la cabinetul de chimie”. Dupa nenumarate insistente, s-a rezolvat problema micutei, conducerea liceului stabilind o clasa fixa. Astfel, eleva in clasa a X-a a liceului nu va mai fi pusa intr-o situatie delicata cand va veni vorba de orele la laboratoare.
Amenzi doar pe… hartie
Realitatea unei Romanii a anului 2006 ne ingrozeste. Iustina Tudorache, inspectorul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, a declarat ca drepturi elementare sunt calcate in picioare. Totul este doar pe hartie, la noi, Inspectoratul Scolar Judetean prezentand o situatie care nu prea se potriveste cu realitatea. Nici organele de control, care ar trebui sa aplice amenzi tuturor institutiilor neadaptate cu astfel de rampe, nu isi fac treaba, acest lucru fiind demonstrat de neconcordanta listelor lor cu lipsurile intalnite pe teren, la aceste scoli. Cea mai penibila si des intalnita scuza este lipsa fondurilor. La aceasta se adauga comoditatea anumitor directori carora nu le pasa de acesti copii sau se tem pentru scaunele lor, motiv pentru care nu-si deranjeaza superiorii cu cereri.
Li se refuza dreptul la educatie
Situatia Inspectoratului Scolar arata foarte bine pe hartie la capitolul scoli amenajate. Aproximativ 10 unitati de invatamant din judet, care sunt cladiri de patrimoniu, nu au nici un fel de rampa. Liceul Mircea cel Batran, Liceul Mihai Eminescu, scolile nr. 2, 4, 11, gradinitele nr. 16 si 20 sunt doar cateva dintre cladirile de patrimoniu care ies din socotelile autoritatilor pentru amenajarea unor astfel de rampe. Motivul invocat: aceste cladiri de patrimoniu au statut special si, drept urmare, nu se pot construi astfel de rampe. Daca este sa plecam de la aceasta motivatie, copiilor cu dizabilitati li se refuza din start dreptul la educatie. Din cele 115 unitati de invatamant din judetul Constanta, in dreptul majoritatii scolilor apare termenul „in executie”. Acest lucru inseamna ca, in pragul anului 2007, scolile nu au rampe, lucrarile – in majoritatea cazurilor – nefiind nici macar incepute. La Liceul Economic din Constanta, rampa a „zburat” si nici la Scoala nr. 12 aceste dotari nu exista.