22.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialDrepturi sociale pentru romanii care muncesc in Germania

Drepturi sociale pentru romanii care muncesc in Germania

Romanii care lucreaza pe durata determinata in Germania, in baza intelegerii dintre ministerele muncii din cele doua tari, beneficiaza de o serie de drepturi in materie de securitate sociala – a precizat Daniela Andreescu, secretar de stat la MMSSF, seful Departamentului pentru Munca in Strainatate.

Potrivit acestei intelegeri, lucratorii romani sunt obligati sa se asigure in sistemul de asigurari sociale german (asigurari sociale de boala, ingrijire, pensie, accident si somaj), beneficiind si de drepturi.
Astfel, pe baza asigurarii in caz de accident de munca, pe care angajatorul o incheie obligatoriu si a carei valoare o suporta singur, angajatul primeste, in caz de incapacitate temporara de munca, ca urmare a unui accident de munca sau boala profesionala, pe o perioada de sase saptamani, contravaloarea salariului din partea angajatorului daca a efectuat o activitate de patru saptamani si daca nu a produs intentionat evenimentul in cauza. De asemenea, primeste, la sfarsitul perioadei in care angajatorul a continuat plata salariului, din partea asociatiilor profesionale (institutii de asigurare in caz de accident de munca si boala profesionala), o prestatie de invaliditate care reprezinta 80% din valoarea remuneratiei regulate, dar nu mai mult decat salariul net. Prestatia de invaliditate se poate acorda pe o perioada de cel mult 76 de saptamani.
In cazul reducerii capacitatii de munca cu cel putin 20%, se poate decide asupra acordarii unei pensii de invaliditate. Aceasta se plateste fara a avea nevoie de stagii de cotizare. Angajatul care a suferit accidentul de munca este supus unei investigatii medicale care-i atesta gradul de reducere a capacitatii de munca. In cazul reducerii totale a capacitatii de munca, se plateste o pensie de invaliditate intreaga. Daca, de exemplu, se stabileste reducerea capacitatii de munca cu 30%, atunci pensia de invaliditate reprezinta 30% din pensia de invaliditate intreaga calculata. Calculul pensiei de invaliditate se face pe baza venitului anual sau a unei sume minime stabilite la 17.640 euro pentru vechile landuri sau 14.868 euro pentru noile landuri. Pensia de invaliditate reprezinta doua treimi din venitul anual (suma minima), la care se aplica procentul de reducere a capacitatii de munca. Cuantumul se plateste pe toata durata reducerii capacitatii de munca. Pensia se poate transfera si in strainatate. Competenta pentru asigurarea de accident sau boala profesionala o au asociatiile profesionale (Berufgenossenschaften).
In cazul accidentelor de munca mortale se acorda pensii pentru urmasi. Secretarul de stat Andreescu a mai precizat ca pentru a primi ajutor de somaj lucratorii trebuie sa realizeze un stagiu de cotizare de 12 luni in ultimii 2 ani. Calculul ajutorului de somaj se face in functie de venitul realizat, clasa de impozitare, existenta sau nu a copiilor. In general, cuantumul somajului reprezinta 67% in raport cu venitul obtinut.

Cele mai citite

Apare „un nou Vatican”, la o distanță mică de România

Albania plănuiește să înființeze un mini-stat musulman în capitala Tirana, inspirat de modelul Vaticanului. Acesta va fi destinat membrilor ordinului șiit sufi Bektashi și...

Recomandarea făcută de MAE. Evitați această țară

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizează cetățenii români cu privire la situația de securitate din Republica Libaneză, menținând un avertisment de nivel 8/9 - "Evitați...

Foști șefi din Apele Române, trimiși în judecată de procurorii anticorupție

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului director al Administrației...
Ultima oră
Pe aceeași temă