Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 102/14.07.2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si spatiului economic european. Acest act legislativ a fost publicat pe adresa de internet a Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, la www.omfm.ro.
Prin „cetatean al Uniunii Europene” se intelege orice persoana care are cetatenia unuia dintre statele membre ale UE; membru de familie; sotul sau sotia; descendentii pe linie directa, indiferent de cetatenie, care nu au implinit varsta de 21 de ani sau care se afla in intretinerea cetateanului UE, precum si cei ai sotului/sotiei; ascendentii in linie directa, indiferent de cetatenie, care se afla in intretinerea cetateanului UE, precum si cel al sotului/sotiei.
OUG stabileste drepturile si libertatile de care beneficiaza cetatenii UE, precum si membrii familiilor lor care intra si locuiesc legal in Romania; intrarea, sederea si iesirea pe si de pe teritoriul Romaniei; conditiile exercitarii dreptului de sedere pe teritoriul Romaniei. Cei interesati afla cum pot obtine dreptul de rezidenta, precum si dreptul de rezidenta permanenta. Astfel, cetatenii UE care au sedere continua si legala pe teritoriul Romaniei pentru o perioada mai mare de cinci ani beneficiaza de dreptul de rezidenta permanenta. De acelasi drept beneficiaza si rezidentii care nu au cetatenia Uniunii Europene si care au o sedere continua pe teritoriul Romaniei pentru o perioada mai mare de cinci ani in calitate de membru de familie al unui rezident sau rezident permanent care este cetatean al UE, cu exceptiile prevazute intr-un articol distinct al ordonantei de urgenta.
Autoritatile romane competente pot restrange exercitarea dreptului de libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor Uniunii Europene sau a membrilor de familie ai acestora numai din ratiuni de ordine publica, securitate nationala ori sanatate publica. Dreptul la libera circulatie pe teritoriul Romaniei in cazul urmatoarelor categorii de cetateni ai Uniunii Europene poate fi restrans numai pentru motive de securitate nationala: rezidentii cu sedere continua si legala pe teritoriul Romaniei in ultimii 10 ani; minorii, cu exceptia cazului in care indepartarea este necesara pentru interesul copilului, conform prevederilor Conventiei Natiunilor Unite privind Drepturile Copilului din 20 noiembrie 1989, ratificata prin Legea 18/1990, republicata.
Dispozitiile Ordonantei de Urgenta nr. 14 iulie 2005 sunt aplicabile si cetatenilor statelor care fac parte din Spatiul Economic European.