21.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialDrept la replică la un articol din România liberă. ASUR regretă lipsa...

Drept la replică la un articol din România liberă. ASUR regretă lipsa de transparenţa a statului şi a BOR pe tema finanţării

Ca urmare a articolului intitulat „ONG-urile, cel mai mare „finanţator“ al Bisericii. Cum i-au alocat din greşeală de 10 ori mai mult decât statul„, aparut sub semnatura dnei. Andreea Pocotila ieri, 05 februarie a.c., pe site-ul www.romanialibera.ro, sintem nevoiti sa solicitam urmatorul drept la replica.

Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) regreta lipsa de transparenta de care dau dovada atit autoritatile statului cit si BOR in problema finantarilor acordate cultelor religioase de catre stat, din bugetele autoritatilor centrale si locale.

Biserica primeste fonduri din foarte multe surse. Suma la care face referire purtatorul de cuvint al Patriarhiei, parintele Stoica (cca. 300 milioane de lei, adica cca. 70 milioane de euro[i]) reprezinta doar virful icebergului.

Pentru o imagine corecta a finantarilor acordate cultelor de catre administratia centrala si locala, companiile cu capital majoritar de stat si institutile publice mai trebuie sa adaugam:

· plata profesorilor de religie, mulţi dintre ei preoţi (sumele sint alocate din bugetul Ministerului Educatiei. Trebuie precizat ca, deşi sunt plătiţi de către Stat, profesorii de religie sunt direct subordonaţi ierarhiei religioase locale. De asemeni, cultele controlează atât programa de învăţământ cât şi conţinutul manualelor de religie.

· plata preotilor din sistemul de sanatate, penitenciare, armata si interne (platiti din bugetele ministerelor respective)

· plata „personalului neclerical” (se face din bugetele administratiei locale de stat)

· „donatiile” administratiei locale de stat, cum ar fi sumele alocate de Primaria Capitalei si de Primariile de sector pentru asa numita Catedrala a Mintuirii Neamului sau celebrele deja clopote ale Catedralei din Mioveni, platite din bugetul primariei

· „sponsorizarile” companiilor de stat, de exemplu reabilitarea in 2012 a Bisericii Mănăstirii Bisericani, in valoare de 100.000 de euro, finantata de Compania Nationala de Investitii s.a.m.d.

Mai mult, asa cum se vede din datele privind executia bugetara, sumele puse la dispozitia cultelor prin intermediul Departamentului Cultelor sint in mod consitent marite prin rectificari bugetare – in 2011 capitolul „Sustinerea Cultelor” a fost marit de 6 (sase !) ori fata de ce prevedea bugetul initial! De altfel, raportul Curtii de Conturi spune explicit:

„De remarcat faptul ca unitatile de cult beneficiaza de sprijin constant din partea statului prin sume alocate din Fondul de rezerva bugetara. Din Notele de fundamentare nu rezulta caracterul urgent sau neprevazut al cheltuielilor aferente acestui sprijin din partea statului care sa justifice finantarea din Fondul de rezerva bugetara”

Tinind cont de diversitatea surselor de finantare din partea entitatilor de stat, Biserica este cea mai in masura sa ofere o cifra globala a sumelor primite. In acest sens, inca din 2010, Patriarhia BOR a sustinut, in repetate rinduri ca fondurile alocate cultelor reprezinta „doar 0,4% din PIB”. Chiar daca acesta valoare nu este auditata de un organism independent si, in consecinta, poate fi mult subevaluata, o putem totusi folosi ca punct de plecare.

In acest context, tentativa de ieri a Patriarhiei de a stirni confuzie prin modificarea propriilor declaratii ridica multe semne de intrebare. Concret:

· intr-un comunicat al Patriarhiei din octombrie 2010 apare pentru prima data aceasta mentiune: cultele primesc „doar 0,4% din PIB”. Mai mult, se face referire directa la Sanatate (4% din PIB) si Educatie (6% din PIB). Ca o mentiune, in general, toate referirile care se fac la alocarile de fonduri bugetare se raporteaza la PIB nu la valoarea bugetului.

· Comunicat Patriarhie 06 septembrie 2012: din nou 0,4% din PIB

· Comunicat Patriarhie 25 septembrie 2012: 0,4% din PIB

· Comunicat Patriarhie 05 februarie 2013 (preluat de Agerpres; ora 15:20)[viii]: 0,4% din PIB

· Acelasi comunicat Patriarhie 05 februarie 2013, preluat de site-ul www.CrestinOrtodox.ro: 0,4% din PIB

In fine, dupa alte 30 de minute (la ora 15:51), comunicatul sus mentionat al biroului de presa al Patriarhiei apare postat pe Basilica[x] cu un cuvint modificat „buget” in loc de „PIB”: 0,4% din BUGET ! Reamintim ca ponderea cheltuielilor bugetare in PIB este de cca. 35–37%.

Orice comentariu este de prisos. Atasam spre referinta capturi de ecran.

Mai mult, recentele declaratii ale Patriarhie privind fondurile primite de culte sint lipsite de orice coeerenta. Chiar daca, prin absurd, referinta s-ar face la buget, nu la PIB, 0,4% din cheltuielile bugetare ale administratiei centrale depasesc cu mult cele 70 milioane de euro anuntate de purtatorul de cuvint al BOR. Calculul arata astfel:

Cheltuielile bugetare prognozate pt. 2013 sint de cca. 35,5% din PIB. La un PIB estimat de 139,8 miliarde euro[xii], avem:

139,8 miliarde x 35,5% x 0,4% = 198,5 milioane euro

adica de 3 (trei) ori mai mult decit a declarat parintele Stoica!

Redau si calculul sumei totale primite de culte, conform declaratiilor repetate ale Patriarhiei:

· 2012: la un PIB estimat de 132,6 miliarde euro (INS inca nu a dat datele finale) -> 530,4 milioane euro

· 2013 la un PIB estimat de 139,8 miliarde -> 559,2 milioane euro

Valoarea medie (2012 – 2013): 544,8 milioane euro

Cele mai citite

Marcel Ciolacu atacă Curtea Constituțională a României în cazul Șoșoacă

În urma unui val critic la adresa Curții Constituționale a României cu privire la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu, președintele...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

Germania, Franța și alte state UE fac eforturi pentru a accelera întoarcerea migranților în țările lor

Șaptesprezece țări europene au cerut Comisiei Europene să înăsprească regulile UE privind returnarea migranților ilegali în țările lor de origine Scrisoarea către Comisia Europeană a...
Ultima oră
Pe aceeași temă