2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialDreamHack Bucureşti: Cum a ajuns România în primele cinci ţări din lume...

DreamHack Bucureşti: Cum a ajuns România în primele cinci ţări din lume la sportul electronic

DreamHack Bucureşti, cel mai important turneu de sporturi electronice din Estul Europei, a stârnit un val de interes faţă de ţara noastră pentru cei mai buni jucători din lume. Cu toate că la prima vedere poate părea o joacă pe calculator, sportul electronic a câştigat din ce în ce mai mult teren în ultimul timp, iar ţara noastră a devenit exponenţială pentru acest sport.

Sala Polivalentă, din Capitală, a fost locul de desfăşurare a unuia dintre cele mai importante cinci turnee europene de sporturi electronice din acest an. La fiecare sfârşit de săptămână cei mai buni jucători din lume au la dispoziţie 4-5 turnee, în diferite colţuri ale lumii, în care îşi pot etala dibăcia în jocurile pe calculator, în acest week-end venind rândul Bucureştiului să ajungă sub lumina reflectoarelor.

Poate părea o joacă, însă totul este pe bani, numai la Bucureşti premiile totale, la cele patru concursuri, ajungând la circa 65.000 dolari. Unii jucători ajungă să fie plătiţi asemenea unor CEO, alţii sunt mai puţin norocoşi, însă înainte de toate primează o pasiune începută în copilărie.

Vezi în galeria foto de mai sus cum a fost la DreamHack Bucureşti 2013

Invazie coreeană la „cel mai puternic turneu Starcraft 2 din istorie”

Circa 12.000 de persoane, majoritatea fani ai sporturilor electronice, au fost prezente în perioada 14-15 septembrie la Sala Polivalentă, acolo unde i-au putut vedea pe un ecran uriaş, jucând chiar în faţa lor, pe cei mai mari jucători…sau să le zicem „sportivi virtuali” din lume. Atmosfera a fost una cu adevărat „hi-tech”, iar din peisaj nu au lipsit nici comentatorii de sporturi electronice, prezentatoarele asiatice sau fanele „îmbrăcate” în constume tematice.

Cea de a treia ediţie a Dreamhack, de la Bucureşti, reuşeşte să stabilească un record, „cel mai puternic turneu de Starcraft 2 din istorie”, ceea ce automat înseamnă o invazie de jucători coreeni, că doar ei sunt cei mai buni din lume la jocurile pe calculator. Spre exemplu din ultimii 16 jucători nu mai puţin de 14 au fost din Coreea de Sud, niciun român, doar un polonez şi un finlandez. De asemeni tot aici a avut loc cel mai important concurs Counter-Strike: Global Offensive din acest an.

Jucători precum „INnoVation” sau „Taeja” sunt asemenea unor vedete rock atunci când calci pragul Sălii Polivalente şi observi cum sunt adulaţi de public în timp ce ei concurează unul împotriva altuia în finala de la „Starcraft II”, cel mai popular joc de strategie din lume. Finala dintre cei doi a avut loc la finalul unei zile intense, după ora 24.00, când în sală încă mai erau câteva sute de fani, unii dintre ei îndurând orele de nesomn pentru a fi alături de idolii lor până în ultimul moment. Taeja s-a impus cu 3-0, însă adversarul său rămâne numărul 1 mondial.

Citeşte şi GTA V, unul dintre cele mai aşteptate jocuri ale anului, se lansează luni în România

„Mă simt foarte bine aici, la Dreamhack. Sunt pentru prima dată la Bucureşti. Joc şi în alte competiţii, însă la Starcraft sunt cel mai bun. Sunt puţin emotionat acum pentru că voi juca împotriva altui jucător de top, HerO”, declara pentru România liberă coreeanul Shin Hyung, 20 ani, cunoscut ca „INnoVation”, înainte ca măcar să spere la un loc un finală.

„Suntem maximum pe locul cinci în lume, după ţări precum Coreea de Sud, Suedia, SUA…”, declară Silviu Stroe, organizatorul evenimentului şi CEO al ComputerGames.ro. Spune că acest top se bazează pe numărul de concursuri, comunitate, numărul de jucător şi în general pe cât de mare este interesul publicului pentru acest sport. „Cei din afară ştiu foarte bine acest lucru şi de asta şi vor să vină să participe la concursuri în România.”

„Peste şase săptămâni, tot aici la Sala Polivalentă, România va găzdui campionatul mondial de sport electronic, organizat împreună cu Federaţia Internaţională de Sport Electronic, la care vor participa 53 de ţări. Până acum a fost organizat patru ani la rând în Coreea, iar Bucureştiul va fi primul oraş din afara acestei ţări care va organiza campionatul.”

Sportul electronic: joacă pe calculator, cu salariu de CEO

Dacă pentru un ochi obişnuit participanţii la acest turneu sunt doar nişte adolescenţi asiatici care fac asta din pasiune, Silviu Stroe spune că un astfel de jucător poate câştiga anual un salariu de peste 200.000 de dolari. Numai premiile totale de la Bucureşti au ajuns, la cele patru concursuri desfăşurate, la circa 65.000 dolari.

Marc Fehrmann, 17 ani, cu nume de jucător „Nirox”, a venit la Bucureşti din Lucerna, Eleveţia, acolo unde locuieşti împreună cu părinţii săi. Spune că a fost impresionat de cât de puternică a fost competiţia în Capitala României, el reuşind să încheie concursul de Starcraft 2 în primii 46 jucători din lume, ceea ce însă nu-l dezamăgeşte.

„Am încredere în forţele mele şi cred că am crescut de la joc la joc. Iar dacă ne uităm la grila de start este nivelul este extrem de ridicat. Practic în acest moment la Bucureşti se află cei mai buni jucători din lume”, a declarat pentru România liberă Marc.

Citeşte şi Sute de restaurante la o singură adresă: Ce serviciu online s-a lansat în România

El spune că un jucător care vrea să se menţină la un nivel de top are nevoie de circa 8-9 ore de antrenament pe zi. „Unii jucători se antrenează mai mult decât alţii, pentru că unii dintre noi au o gândire mai mecanică… sunt mai inteligenţi sau pur şi simplu cunosc mai bine jocul. Este important ca familia să te susţină. În cazul meu compania tatălui meu sponsorizează echipa în care joc, My Insanity. În echipa noastră avem jucători din mai multe ţări, precum Germania, Polonia, Irlanda, Coreea de Sud, Italia.”

Câştigurile din această activitate pot fi destul de bănoase la nivelurile de top, însă riscurile pot fi de asemenea mari deoarece competitivitatea este extrem de ridicată şi mulţi jucători, care nu ajung la o carieră de succes, au şanse mici să o ia din nou de la capăt, în alt domeniu, la vârsta de 25-30 de ani. Dacă primii jucători din lume câştigă salarii de CEO, în România media lunară este undeva la peste 1000 de euro, destul pentru un trai bun în ţara noastră, însă prea puţin pentru a-ţi putea asigura un viitor strălucit în cei maximum zece ani de activitate în care un jucător poate fi la nivel maxim.

Însă Marc vrea să parieze pe o carieră în sportul electronic, susţinut de familie. „Vreau să continui cariera în gaming. Insă mai am un an de şcoală, iar apoi iau în considerare efectuarea stagiului militar de un an de zile. După care mă voi concentra doar pe acest domeniu.”

„Totalul premiilor la nivel mondial din sporturile electronice se situează, anul acesta, undeva între 30-40 milioane dolari, ceea ce este o creştere exponenţială faţă de anii trecuţi, care va continua”, declară Stroe.  

Revoluţia sportului electronic. Ce se anunţă în viitor? 

Sportul electronic este deocamdată împărţit în mai multe organizaţii la nivel mondial, Stroe, comparându-l cu boxul internaţional. „Undeva în viitor Federaţia Internaţională de Sport Electronic încearcă să unifice toate organizaţiile, să facă o ceva la nivel global.”

Silviu Stroe spune că se fac demersuri pentru recunoaşterea sportului electronic în România, ceea ce înseamnă că jucătorii de Counter-Strike sau de Starcraft, spre exemplu, ar putea fi legitimaţi în cadrul unei asociaţii asemenea oricărui sportiv profesionist din România. „Am depus o cerere la Ministerul Tineretului şi Sportului şi urmează să se definitiveze în decursul acestui an. Orice club de e-sport din ţară va putea căpăta un stat oficial. Astfel că vor putea atrage mai uşor parteneri.”

Stroe explică faptul că pentru organizarea unui turneu Dreamhack ai nevoie de licenţă, iar el deţine licenţa pentru regiunea Europa de Est, plus Turcia şi Grecia. „În planurile noastre avem în vedere extinderea acestui eveniment şi într-o altă ţară, poate Turcia sau chiar Polonia.”

„România are un viitor strălucit în acest domeniu. Sper ca lumea din ţară să înţeleagă ce înseamnă sportul electronic şi să urmează genul acesta de competiţii”, declară Stroe.

Turneul de la Bucureşti a fost transmis atât de televiziunea naţională din Suedia, de televiziunile din alte zece ţări sau pe dolce-sport.ro, în România, cât şi pe platforma online wcs.battle.net, acolo unde unde cele mai importante meciuri au fost urmărite live de peste 75.000 fani din întreaga lume. Astfel evenimentul i-a oferit Capitalei României o promovare destul de bună, cu zero costuri din partea autorităţilor.

La DreamHack Bucureşti 2013, eveniment organizat de ComputerGames.ro alături de parteneri precum Romtelecom, au participat peste 200 de concurenţi din România sau ţări ca: Finlanda, Franţa, Germania, Coreea de Sud, Kazahstan sau Suedia. Ediţia din acest an a fost ţinută la Sala Polivanlentă, după ce anul trecut, spaţiul de la Turbo Halle s-a dovedit a fi insuficient pentru numărul de participanţi, dublu faţă de cel estimat iniţial.

Bucureştiul va fi luat din nou cu asalt de jucători din întreaga lume, atunci când aceştia vor reveni în Capitală pentru campionatul mondial de peste şase săptămâni.

 

 

Cele mai citite

Horoscop 19 noiembrie. Pluto aduce schimbări adânci în viața scorpionilor

Horoscopul 19 noiembrie 2024. Este o zi plină de energie și oportunități pentru fiecare semn zodiacal. Cu un peisaj astral favorabil, este momentul să...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri 

Pentru bebelușii născuți prematur fiecare zi este o luptă. Trupurile lor firave au nevoie de atingerea și iubirea părinților, atât de limitată în contextul...
Ultima oră
Pe aceeași temă