13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialDrama "micului Beckham"

Drama „micului Beckham”

Are 28 de ani, 17 meciuri in echipa nationala, costa numai 100.000 de euro, dar nu-si gaseste echipa. A intrat in al 7-lea sezon la Steaua si in cel putin jumatate dintre acestea a fost cel mai bun fotbalist al ros-albastrilor si al Diviziei A. Strainii l-au poreclit „micul Beckham” pentru centrarile sale senzationale care l-au adus in atentia multor echipe cu nume mare din Europa. Se numeste Florentin Dumitru si ar vrea ca macar acum, spre finalul carierei, sa prinda un contract in strainatate, indiferent de numele echipei.

In dizgratia lui Gigi Becali

Cu aproape un an in urma, Gigi Becali a facut o adevarata criza, pe aeroportul din Valencia, pentru ca Walter Zenga nu l-a introdus pe teren pe preferatul sau, Florentin Dumitru. „Am avut si eu o dorinta, sa joace Florentin Dumitru, si nu l-a bagat. Ce, sunt un papagal aici? Vorbesc degeaba? Am zis sa joace Florentin, deci el trebuia sa fie pe teren! Gata, eu o sa decid de aici inainte!” Iar vorbele sale au iscat la vremea respectiva un scandal monstru la Steaua, care era sa se lase cu demisia lui Mihai Stoica si Walter Zenga…
Mai mult. Pe parcursul anilor, Gigi Becali a afirmat in dese randuri ca Florentin Dumitru e preferatul sau, ca nu va pleca niciodata de la Steaua si ca poate deveni oricand antrenorul echipei. Alaturi de Radoi, era mereu pe buzele patronului. Ce s-o fi intamplat ca vrea sa scape acum cu tot dinadinsul de el, e greu de spus. Cert este, insa, faptul ca patronul din Ghencea nu e la prima „abatere” de acest gen, el avand mai multe „slabiciuni” – Aliuta, Miu, Piturca etc. – de care s-a lepadat apoi fara remuscari.

„Rupt” de Piturca

Cea mai buna perioada a lui Florentin Dumitru la Steaua a fost cea cu Victor Piturca antrenor. Numai ca perioada in care echipa de baza de la Steaua incepea cu Florentin Dumitru a fost cu dublu impact: pe de o parte „micul Beckham” era tratat ca un rege de patron, suporteri si antrenori, pe de alta se uza fizic si moral. Dumitru era peste tot la Steaua, juca si pe stanga, si pe dreapta, si mijlocas, si fundas dreapta, batea auturile, cornerele si loviturile libere, juca in cupele europene si la nationala si parea ca nimic nu i se poate intampla.
Au inceput si ofertele si cea despre care s-a vorbit cel mai mult, in urma cu circa un an si jumatate a venit de la Celtic Glasgow, despre care se spunea ca ar oferi 1,8 milioane de euro pentru mijlocas. Nu a plecat pentru ca Walter Zenga a insistat pentru el, iar Gigi Becali i-a marit salariul si i-a promis din nou ca viitorul sau nu poate fi legat decat de echipa din Ghencea.

A cedat in turul sezonului trecut

Pentru Florentin Dumitru, cosmarul a inceput in toamna anului 2004 si inca nu are final. Din cauza uzurii, s-a accidentat si a fost nevoit sa se opereze, in noiembrie 2004, la clinica medicului Stefan Eremia din Bielefeld, care a intervenit la cartilajul genunchiului stang, motiv pentru care a fost supus unei operatii de condroplastie. Se parea ca operatia a reusit si ca in primavara lui 2005 Dumitru va reveni in echipa de baza a Stelei. Nu a fost asa. A jucat foarte putin in retur, pe finaluri de meci, dar a fost de nerecunoscut.
Din „micul Beckham”, Florentin Dumitru pare sa fi ajuns o povara pentru Gigi Becali din moment ce patronul stelist l-ar ceda acum si gratis unei alte formatii. A cerut, initial, 300.000 de euro ucrainenilor de la Dnepr sau austriecilor de la Salzburg pentru a-l ceda, dar nu i-a primit. Apoi a scazut la 100.000 de euro si pare dispus sa il cedeze si gratis… CFR Cluj pare interesata de el si, poate, fostul sau coechipier de la Steaua, Dorinel Munteanu, i-ar putea relansa cariera. Inca nu e prea tarziu.

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă