17.4 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialDragostea in timpuri postindustriale

Dragostea in timpuri postindustriale

» Darkfest, primul festival dedicat goticilor, ii aduce azi, de la ora 21.30, in club Fabrica pe Das Ich, Diary of Dreams si In Strict Confidence.

Daca doriti sa petreceti un Valentine’s Day depresiv, Darkfest e alegerea cea mai buna. Industrial, martial, dark wave si goth sunt genuri pe care primul festival romanesc dedicat goticilor le aduce in timpul unei singure nopti in care spectatorii ii vor putea vedea pe Das Ich, Diary of Dreams si In Strict Confidence. Atractia numarul 1 a festivalului e trupa Diary of Dreams (darkwave cu influente electro) care a pregatit un setlist-retrospectiva a genului si a istoriei Diary of Dreams. De la jocuri de cuvinte precum "Cholymelan", continuand cu versuri care lasa loc de interpretare  individuala ("The Curse", "Chemicals") si culminand cu oximoroane si metafore ("Rumours About Angels", "She"), totul e invaluit intr-o atmosfera plina de obscuritate ("Pentaphobia", "O’ Brother Sleep", "Mask Of Shame"). Das Ich vin dinspre industrial si martial.

 

Formatia, care activeaza pe scena germana de industrial din anii ’80, are parte de foarte mult respect din partea noilor veniti, din cauza ca a ramas consecventa directiei initiale, refuzand mainstream-ul in favoarea calitatii; in comparatie cu Das Ich, Ramstein pare o gluma pop. De la "Cain und Abel" la "Destillat" sau la "Gott ist tod" ("Dumnezeu a murit") muzica lor comunica aceeasi celebrare sumbra a puterii masculine, intr-un cadru electro; industrialul e una din putinele zone gotice in care tonurile depresive nu dau in masochism. Chiar daca simbolistica crestina e prevalenta in versurile si scenografia Das Ich, membrii trupei nu sunt in nici un caz niste oameni religiosi  "Sfintenia, de exemplu, este un termen din religie care cu siguranta nu este sfant si pentru noi. N-as merge atat de departe sa numesc ceea ce facem blasfemie, dar ne place sa criticam religia si impactul negativ al acesteia in societate", spun ei.

 

In cei 12 ani de cariera, In Strict Confidence au evoluat de la un stil pur electro la unul industrial gotic, realizand un amestec dansabil de duritate industriala si pasaje melodioase. Baietii au pus pe muzica un univers propriu, un spatiu futurist al distrugerii si violentei, in care oscileaza intre voci agresive masculine si voci suave feminine, acompaniate de o instrumentatie puternica si inscenari dramatice, rupte din ritualuri religioase, scenarii SF si ideea unei lumi urbane post-nucleare. Aceste imagini au fost consacrate prin "Mistrust the Angels" si apoi detaliate prin mult mai complexele albume "Holy" din 2004 si "Exile Paradise" din 2006. Pentru cei care doresc sa ii cunoasca personal pe artistii prezenti la acest festival, s-au pus in vanzare 20 de bilete cu acces special pentru sesiunea de meet & greet, in care pot obtine autografele si le pot adresa intrebari artistilor lor preferati. In deschiderea festivalului, atmosfera va fi pregatita de formatia romaneasca Negru Latent.

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă