-2.9 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialDragoş Rusu, fost şef la Garda Financiară, suspectat că ar fi vândut...

Dragoş Rusu, fost şef la Garda Financiară, suspectat că ar fi vândut secrete economice unor străini

SRI l-a monitorizat pe Dragoş Rusu, fost adjunct al Gărzii Financiare, pe care îl suspecta că a vândut secrete economice unor străini, prin intermediul unei femei din Republica Moldova cu care se afla „în relaţii intime”, potrivit informaţiilor din dosarul foştilor procurori Sâmpetru şi Bălan, potrivit Mediafax.

Numele lui Dragoş Rusu apare în rechizitoriul prin care foştii procurori Marcel Sâmpetru şi George Bălan, judecătoarea de la ICCJ Georgeta Barbălată şi fostul şef al SIPI Ilfov Mihai Vlad au fost trimişi în judecată pentru divulgarea unor informaţii nedestinate publicităţii, unele dintre acestea fiind din cauze ce privesc siguranţa naţională.

Citeşte şi EXCLUSIV RL. Bogdan Licu, numit de Ponta la Parchetul General, apare în rechizitoriul de trimitere în judecată a procurorilor Bălan şi Sâmpetru

Georgeta Barbălată, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la data comiterii faptelor, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului, respectiv a lui Mihai Vlad, şi divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului.

În cazul acuzaţiei de divulgare a secretului care periclitează siguranţa statului, procurorii arată în rechizitoriu că judecătoarea Georgeta Barbălată a prelungit în iunie 2011 mandatele în baza cărora a autorizat Serviciul Român de Informaţii să-l monitorizeze pe Dragoş Rusu, comisar general adjunct al Comisariatului General al Gărzii Financiare, apoi i-ar fi spus despre interceptări lui Mihai Vlad.

Citeşte şi Procurorii CSM care negociau cu Ponta şi Crin funcţiile în Parchete, trimişi în judecată de DNA

„Din conţinutul încheierilor antemenţionate, parţial declasificate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, rezultă că în 20 octombrie 2011 şi respectiv în 11 iulie 2011, prin intermediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Serviciul Român de Informaţii a adresat ICCJ solicitarea de autorizare a efectuării unor activităţi de culegere de informaţii în cazul numitului Rusu Dragoş”, au notat procurorii în documentul citat.

În motivarea cererii s-a arătat că „Rusu Dragoş, comisar general adjunct al Comisariatului General al Gărzii Financiare, desfăşoară activităţi cu potenţial ridicat de risc la adresa siguranţei naţionale, derulate pe componenta informaţională (obţinerea de informaţii din domeniul economic în interesul altui stat), operaţională (derularea unor proiecte de natură economică sub coordonarea serviciilor altui stat) şi contrainformativă (asigurarea locurilor de întâlnire, a sistemului de legătură, verificarea unor persoane şi firme)”.

Printre activităţile cu impact în domeniul securităţii naţionale au fost descrise şi relaţiile lui Rusu Dragoş cu cetăţeni străini, „care prezintă elementele unei legături de natură operativă”, potrivit rechizitoriului, care redă din documentele Serviciului Român de Informaţii.

SRI mai nota că „legătura dintre Rusu Dragoş şi cetăţenii străini este asigurată de o femeie, cetăţean al Republicii Moldova”, cu care acesta era „în relaţii intime”.

Procurorii au precizat în rechizitoriu că Mihai Vlad ştia de la judecătoarea Barbălată că în cazul lui Dragoş Rusu a fost emis mandat de interceptare, întrucât acesta avea informaţii despre relaţia lui Rusu cu o femeie din Republica Moldova, care nu apăreau decât în materialele puse la dispoziţie de SRI instanţei supreme.

„În mod evident, informaţia provenea din materialele puse la dispoziţie de către Serviciul Român Informaţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi nu reprezenta o apreciere cu caracter de can-can referitoare la comportamentul social al lui Rusu Dragoş, pentru că inculpatul Vlad Mihai a indicat foarte limpede că tocmai relaţia acestuia cu persoana de sex feminin din Republica Moldova a constituit motivul pentru care acesta a făcut obiectul de interes al serviciilor de informaţii, or doar în informarea SRI se fac aceste precizări”, au precizat procurorii DNA, care evidenţiază modul în care judecătoarea Georgeta Barbălată a divulgat informaţii ce periclitează siguranţa naţională.

Totodată, procurorii au arătat că relevantă în acest sens este şi exprimarea lui Mihai Vlad, care afirmă că „l-au avut pe mandat”, ceea ce înseamnă că Dragoş Rusu nu a făcut parte dintre subiecţii investigaţi de DGIPI, structură în cadrul căreia Vlad activa, astfel că acesta nu a avut posibilitatea să cunoască din surse proprii aceste date, după cum nu avea cum să afle despre desele deplasări ale lui Rusu la Chişinău.

Procurorii au mai arătat că în 23 mai 2012, între orele 14.00 şi 15.35, a avut loc o întâlnire a lui Mihai Vlad cu George Bălan, Mirela şi Marcel Sâmpetru, la restaurantul Perla, ocazie cu care, discutându-se despre conducerea ANAF, aceştia au avut următorul dialog:

„Mihai Vlad: Dacă e…nu e cercetat. El…i-au ridicat ăştia un …la ministru. Nu ştiţi cine e.

George Bălan: Nu degeaba te-am întrebat.

Mihai Vlad: Păi nu, dar ştiţi pe cine…

Mirela Sâmpetru: Dragoş.

Mihai Vlad: Dragoş. L-au avut pe mandat şi el, în nebunia lui, s-a îndrăgostit de o tipă din Chişinău.

George Bălan: Dar de ce nu e ceva nou pentru mine?

Mihai Vlad: Dar rău de tot. Şi o dragoste din asta cu năbădăi. Şi ăştia l-au tot prins. Că de aici au plecat pe mandat, că el se ducea la Chişinău. Făcea ce făcea, era la Chişinău. Şi el a zis: «Băi frate, asta e! Nu pot fără ea».

Marcel Sâmpetru: Toată viaţa lui, Dragoş a avut tot felul de muieri.

Mirela Sâmpetru: Dar mie mi-a plăcut şi nevastă-sa. Drăguţă. Frumuşică.

George Bălan: Asta nu înseamnă că ceea ce spunem nu este adevărat. Numai că tipele astea cu care era el combinat, una nu era, să spui, mai serioasă, toate erau cu dosare penale, toate erau cu probleme financiare. Una dintre ele nu se lipea de el doar că era el băiat frumos. Toţi se lipeau de el din interes.

Mihai Vlad: O fi avut şi aia un interes”.

Cele mai citite

Tudorel Toader: Călin Georgescu ar trebui și va putea să candideze și românii să voteze

Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, spune Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile...

Liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a ajuns la Moscova pentru a soluționa criza energetică

Liderul separatiştilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, se află marţi la Moscova pentru a încerca să soluţioneze criza energetică ce afectează Transnistria după ce Ucraina a...

Petre Roman, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei din 1990

Fostul premier a fost chemat în instanță, pentru a i se aduce la cunoștință faptul că are calitatea de inculpat Fostul premier Petre Roman...
Ultima oră
Pe aceeași temă