-1.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialDragnea și Chițoiu își construiesc un imperiu energetic | OPINIE

Dragnea și Chițoiu își construiesc un imperiu energetic | OPINIE

Cele mai valoroase companii din ener­gie își aleg zilele acestea o nouă condu­cere, iar coaliția politică de la guvernare a trecut la împărțeala acestor societăți de stat. Secretare, consilieri și directorași mărunți de prin firme private sunt cei mai buni specialiști pe care ministrul Energiei, Toma Petcu, i-a găsit să îi conducă so­cietățile din subordine. Toate firele acestor propuneri duc, invariabil, la două mari nume din politica românească: Liviu Dragnea, liderul PSD, și Daniel Chițoiu, deputa­tul considerat eminența cenușie a ALDE.

Într-o țară care se poate mândri oriunde în lume cu specialiștii pe care îi are în sectorul energetic și cu o tânără generație bine pregătită, care ține capul sus la toate întâlnirile între experți de la nivel internațional, Ministerul Energiei, condus de Toma Petcu (ALDE), șochează prin propunerile pe care le-a făcut în ultima perioadă pentru conducerile unor companii de miliarde de euro, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz sau OMV Petrom. Dacă austriecii își mențin specialiști de primă mână în Consiliul de Suprave­ghere, statul român împarte echitabil cele două locuri pe care le deține aici între Mihai Busuioc, actual secretar general al Guvernului, și Radu Cojocaru, fost parlamentar ALDE.

Că locurile în valoroasele companii sunt împărțite politic se vede din CV-uri, dar și din trecutul profesional. Din aripa apropiaților lui Daniel Chițoiu face parte Anton Cristian Romulus, propus pentru un post de membru în Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica, unde remunerația brută lunară va fi de peste 9.000 de lei. A candidat, în mai 2016, din partea ALDE pentru funcţia de consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, fiind la vremea aceea „liber profesionist“. Totodată, a fost consilier personal la Ministerul Economiei, în perioada 2012-2013, pe vremea când instituţia era condusă de Daniel Chiţoiu.

Tătar Florin-Constantin, o altă propunere pentru Nuclearelectrica, a fost, până de curând, preşe­dintele Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive, având sprijinul lui Chițoiu și Gelu Diaconu, potrivit informațiilor noastre. El a mai lucrat în Nuclearelectrica, unde a fost director tehnic, funcție din care a fost înlăturat pentru lipsa de rezultate, dar, ulterior, a fost angajat la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, la intervenția lui Bogdan Olteanu, mai spun sursele noastre. O altă numire politică este cea a lui Tudorache Iulian Robert, șeful ALDE Pitești și în prezent secretar de stat în Ministerul Energiei.

Gheorghe Gabriel Gheorghe este propus și la Hidroelectrica, și la Romgaz. Fără nicio experiență în domeniul energetic, acesta a fost descris în presă ca fiind unul dintre oamenii de încredere ai lui Chițoiu. El a fost șeful Corpului de Control al Ministerului Eco­nomiei când instituția era condusă de finul lui Dan Radu Rușanu, apoi a pre­luat conducerea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, instituție creată în timpul mandatului lui Chițoiu de ministru al Finanțelor.

Lulache Daniela este, din 2013, actualul director ge­neral al Nuclearelectrica, dar şi membru în Consiliul de Administraţie al companiei. Este văzută ca o apropiată a lui Chițoiu și Călin Popescu Tăriceanu. Numele său apare pe lista de candidaturi pentru un post provizoriu la Nuclearelectrica, dar Ministerul Energiei neagă că e propunerea sa. Mai mult, argumentează că e nemulțumit de rezilierea contractului cu producătorul național de uraniu în favoarea unei companii canadiene, lucru care a vulnerabilizat industria nucleară integrată a României și investigat acum de Corpul de Control al premierului. Propunerea sa a fost făcută de un acționar minoritar, la pachet cu cea a lui Bogdan Stănescu, celebru pentru cele 25 de funcţii deţinute în instituţii şi companii de stat. Stănescu a fost și consi­lier al lui Bogdan Olteanu (PNL), implicat într-un dosar de corupție

Dacă analizăm nominalizările din rândul PSD, un exemplu este Andreaș Eva-Georgeta, propusă la Nuclearelectrica. Ea a fost consiliera pe relaţii externe a actualului premier Sorin Grindeanu pe vremea când acesta era preşedintele Consiliului Judeţean Timiş. Tot la SNN este propus Gentea Cristian, care a împletit cariera profesio­nală cu cea politică, fiind membru PSD din 1996, iar în prezent președinte al PSD Piteşti. A absolvit Fa­cultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti.

La Hidroelectrica a fost propus Horia Marian Gâmbuțeanu (35 de ani), care și-a început cariera ca operator producție grafică la un post de televiziune. A lucrat și în Ministerul Dezvoltării, din 2014 până în februarie 2017, când a fost detașat pe postul de consilier la Secretariatul General al Guvernului.

O altă numire controversată la Hidroelectrica este cea a Andreei Negru-Ciobanu (36 de ani), fost jurnalist și actualul purtător de cuvânt al mi­nistrului Dezvoltării, Sevil Shhaideh. La Romgaz este propus Alexandru Chirilă, șeful de cabinet al premierului Grindeanu și fostul său consilier de pe vremea când ocupa postul de președinte al Consiliului Județean Timiș.

Ministrul Toma Petcu se apără că toate aceste propuneri sunt provizorii, pentru o perioadă de patru luni, cu posibilitate de prelungire de două luni. Între timp, ar urma să demareze procedura de selecție a unor administratori profesioniști, dar, așa cum practica a arătat, aceste mandate provizorii pot fi prelungite repetat. Tot practica a arătat că și selecția de manageri conform OUG 109/2011 privind guvernanța companiilor de stat poate fi viciată, numirile fiind făcute tot politic. Așa că semnalul a fost dat. Iar acesta este îngrijorător pentru niște companii care au proiecte de investiții uriașe, precum două noi reactoare la Cernavodă. Și, mai ales, un semnal deloc onorabil.

Cele mai citite

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă