Nominalizarea lui Mihai Tudose pentru funcţia de premier de către Liviu Dragnea este inexplicabilă. Din multe puncte de vedere. M-aş opri asupra unui aspect pe care-l consider important: relaţia cu serviciile secrete.
Obsesia lui Liviu Dragnea cu serviciile secrete s-a acutizat după ce PSD a câştigat alegerile parlamentare, la finele lui 2016, iar şeful PSD nu a reuşit să o impună pe Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier. Atunci, Dragnea a acuzat destul de explicit o intervenţie a serviciilor secrete în viaţa politică autohtonă.
După acest episod, Dragnea l-a nominalizat pe Sorin Grindeanu pentru şefia Guvernului. A ţinut să sublinieze că a fost ideea sa. Ciudată mutare, având în vedere că Grindeanu este bănuit că este omul serviciilor. A făcut studii la SRI şi a fost membru în comisia parlamentară de control a acestui serviciu secret. Cum vine asta? Serviciile nu l-au lăsat să o pună pe Sevil Shhaideh în fruntea Guvernului şi, în replică, a nominalizat omul serviciilor?
În timpul crizei guvernamentale generate de refuzul lui Sorin Grindeanu de a pleca de la Palatul Victoria, s-a mai derulat un episod din "războiul" lui Liviu Dragnea cu serviciile secrete. El a sugerat că în spatele acţiunilor fostului premier se află alte forţe, cu o "coordonare profesionisă", iar PSD se afla din nou "sub asediu".
Sorin Grindeanu a replicat în aceeaşi notă: "Nu eu am fost la tenis şi la şpriţuri cu reprezentanţi ai serviciilor secrete". O trimitere la informaţiile publicate de directorul "Evenimentului zilei", Dan Andronic, şi confirmate de fostul premier Victor Ponta. Potrivit acestor informaţii, la petrecerea de ziua de naştere a fostului prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, desfăşurată în locaţia K2, ar fi participat şi Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, care ar fi avut mâna în ghips. Cu acest prilej, Liviu Dragnea ar fi avut o lungă discuţie cu aceasta, pe canapeaua din holul de la intrare, în timpul căreia i-ar fi atins din când în când ghipsul, în semn de compasiune.
Ce face Liviu Dragnea după acest episod? Îl propune pentru funcţia de premier pe Mihai Tudose. Un alt prieten al serviciilor secrete. Absolvent, în 2006, al cursurilor Colegiului Superior de Securitate Naţională, al Serviciului Român de Informaţii (SRI), şi doctor al Academiei Naţionale de Informaţii (ANI), cu o lucrare plagiată în 2007. De altfel, Mihai Tudose a fost lector la ANI, unde a predat un curs de securitate cibernetică.
Există trei explicaţii al unui asemenea comportament al lui Liviu Dragnea, din care două serioase:
1. Nu a găsit pe nimeni în PSD care să nu fie într-o relaţie cu un serviciu secret.
2. Liviu Dragnea este păpuşărit/constrâns de o grupare din serviciile secrete aflată în conflict cu o grupare apropiată de Sorin Grindeanu şi, de ce nu, de preşedintele Klaus Iohannis.
3. Principalii actori politici sunt dependenţi de serviciile secrete, nu sunt într-un conflict real, jocul politic fiind o butaforie menită a convinge opinia publică de faptul că în România există viaţă democratică. În realitate, serviciile deţin puterea absolută.
4. Niciunul dintre politicienii menţionaţi nu au legătură ilegitimă cu serviciile secrete, dar asta înseamnă să excludem din start implicarea serviciilor secrete în viaţa politică din România.
Pe prima variantă o exclud, fiind o glumă, a treia este prea paranoică pentru a o lua în calcul, iar a patra este doar situaţie dezirabilă. Mai rămâne varianta războiului dintre grupări din serviciile secrete. Cert este că în niciuna din situaţiile 2) şi 3), Liviu Dragnea nu este un om liber…
UPDATE. În conferinţa de presă în care a anunţat propunerea PSD pentru funcţia de premier, Liviu Dragnea a negat că el sau Mihai Tudose ar fi omul serviciilor. "Codrin Ştefănescu l-a întrebat dacă are dublă comandă. Răspunsul a fost categoric <<NU>>. Am văzut şi despre mine că am fost racolat de generalul Coldea în ţinereţea mea, că e consilierul meu. Ce mai, de aia sunt plin de cicatrici. Eu n-am avut nici un semnal că Mihai Tudose are dublă comandă. Nu am văzut niciodată o ezitare din partea lui când au fost decizii importante pentru partid. Aş fi văzut, aş fi simţit dacă există o altă comandă în afară celei politice. Convingerea mea e că nu are dublă comandă. Cu excepţia celor 4 colegi care s-au abţinut, se pare că nici ceilalţi colegi nu cred că Tudose are dublă comandă", a spus Dragnea.