-0 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialDragnea, copia lui Ponta. Cum se pregăteşte de acelaşi drum

Dragnea, copia lui Ponta. Cum se pregăteşte de acelaşi drum

PSD trăiește în această perioadă un nou episod de beție cruntă. Împingerea socrului lui Ponta, Ilie Sârbu, în conducerea Curţii de Conturi, îngenunchiind legea direct în Parlament, e semnul evident că echipa Dragnea a pierdut total simţul realităţii. Prin asta a trecut la vremea ei şi echipa Ponta. Factura a ajuns prea groasă ca să le mai poată pierde urma.

 

Acest episod de beţie este al doilea episod pe anul acesta, după cel experimentat de Victor Ponta la scurt timp după ce a depășit cumva șocul pierderii prezidențialelor. Adică din martie și până la explozia atomică a dosarului Șova, la începutul verii calendaristice. Explozie care i-a desfigurat ireversibil cariera politică, i-a catalizat debarcarea din fruntea partidului și l-a emasculat ca premier, făcând din guvernul pe care îl conduce vasalul șchiop al partidului pe care nu îl mai controlează.

Perioada în care Ponta și-a trăit propria beție a fost marcată, poate vă mai amintiți, de o reluare în mare forță a ofensivei PSD și a Guvernului Ponta împotriva justiției, împotriva economiei şi a contribuabilului, contra acelei părți a presei și a societății civile care nu i-au tolerat fibra de parvenit, fibra de miștocar, fibra de iresponsabil și accesele autoritare.

Concomitent, atitudinea sa de "reinventat" transmitea ceva din naturalețea profanată a mortului întors de la groapă, o siguranță de sine bizară, cum că s-a pus, prin canale de el închipuite, la adăpost de pixul procurorilor și de manevrele baronilor. Și că, în ciuda a ceea ce s-ar fi putut crede la un moment dat, este din nou în cărți; a reintrat în joc.

Dar, cum ziceam, dosarul Șova a explodat într-un final. Iar de atunci încoace, Victor Ponta a încetat să mai fie premier. A devenit, în schimb, fugar.

Ei bine, din acea clipă noua stea (căzătoare) a PSD e Liviu Dragnea. Din întunericul mormântului politic al Ponta își ia toată lumina. Ecologie pură, n-ai ce comenta!

Potrivit datinii PSD, locul unui penal nu ar fi putut fi luat decât de un penal și mai mare – de la un urmărit penal s-a trecut la un condamnat penal.

Unul care şi el reinventează PSD-ul, dar, iarăși după cum e datina în PSD, neschimbându-l măcar micronic în bine, ci lăsându-l după cum era: o adunătură veștedă de cleptocrați.

Iar Liviu Dragnea, oricâte urme lăsate de Ponta prin partid ar șterge și oricâți fideli de-ai premierului ar rade pentru a umple golurile, astfel create, cu propriile sale unelte bipede, tot un soi de Victor Ponta rămâne.

*Sub Dragnea, partidul își devorează fostul lider. Dar la fel a făcut și Ponta.

*Sub Dragnea, șeful partidului caută să își supună Guvernul ca pe o jucărie. Dar la fel a făcut și Ponta. Cred, însă, că actualele circumstanțe îi lasă lui Dragnea spații mai înguste de manevră decât avusese la dispoziție predecesorul său, dar ăsta e un detaliu, ideea rămâne).

*Sub Dragnea, PSD sacrifică din nou interesele țării, ca și principii vitale din perspectivă democratică și din punctul de vedere al separației puterilor în stat, iar asta spre folosul personal al șefului PSD și al unui pumn încordat de baroni nu mai puțin hulpavi. Dar la fel a făcut și Ponta. De pildă, la Curtea de Conturi, în funcția de vicepreședinte al autorității care auditează cheltuirea fondurilor europene, PSD l-a împins pe Ilie Sârbu. A făcut-o cu încălcarea cruntă a legii și violarea bestială și evidentă a moralității. Însă, cum remarcam mai sus, după standardele PSD, promovarea dubioșilor și a penalilor e semn de bărbăție politică și de viziune clasa I. După cum a demonstrat România liberă, cazul Ilie Sârbu-Curtea de Conturi bifează toată grila: e dubios, e penal, numirea a încălcat legea și a murdărit morala.

*Sub Dragnea, partidul se pregătește de un congres la care își va alege președintele plin, congres la care nu există candidat cu șansă altul decât cel cu degetele deja pe butoane sau, în caz de cataclism de ultimă oră, unul din sfera sa de influență. Dar la fel acționat și Ponta. Sigur, în cele din urmă nu i-au ieșit ploile plagiatorului urmărit penal, însă chiar dacă detaliile apar și dispar, ideea rămâne.

*Sub Dragnea, vedem un lider al PSD care, deși aparent trăise picajul ireversibil (când cu plecarea de la Ministerul Dezvoltării pe motiv de condamnare în primă instanță în dosarul Referendumului), pare a fi renăscut subit.

Dar la fel s-a învârtit roata destinului și pentru Ponta.

*Sub Dragnea, ne holbăm la un șef autoritar al PSD care dă impresia unei nebănuite siguranțe de sine în ceea ce privește deznodământul – nu cel de etapă, ca acum, ci cel cel "final" – aventurii sale penale.

Îi electrizează pe pesediști cu certitudinea difuză că, cumva, dosarul măsluirii referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu nu îi va pune pielea-n cui. Dar senzația asta le-a creat-o pesediștilor și Victor Ponta, în ceea ce privește evoluția dosarului Șova. Într-o zi, însă, bomba a explodat. I-a explodat in față. Într-o zi a fost pus sub urmărire penală, în altă zi, joi 17 septembrie 2015, a fost trimis în judecată.

Mă opresc aici cu enumerarea deja vu-urilor.

Sunt, cred, suficient de multe pentru a înțelege, o dată în plus, că absențele nemotivate de la orele de istorie au darul pervers de a te pune pe o pistă definitiv greșită.

Mi-e inuman de imposibil ca atunci când îi număr zilele politice lui Ponta să nu le pun în chenar negru și pe cele ale lui Dragnea.

Pur și simplu e o chestiune de (relativ scurt) timp până când şi destinul tătucului baronilor îl va plagia pe cel al farului călăuzitor care i-a precedat în funcție.

Și care, neobrăzat din fire, s-a îmbătat primul cu aghiasma impunității.

România, oricât de pesimist ne-am raporta la prezent și viitor, se schimbă. Iar România asta care se schimbă va fi tot mai incompatibilă cu mici actori gen Dragnea.

La fel cum, de la o vreme încoace, a devenit profund incompatibilă cu oameni mici ca Ponta. Iar viitorul ne pregătește, de pe acum, surprize noi.

Răbdare și ceva mai multă implicare!

Cele mai citite
00:04:37

VIDEO 35 de ani de la Revoluție

Anul 2024 marchează trei decenii și jumătate de la Revoluția Română din decembrie 1989, un eveniment care a schimbat radical destinul și direcția țării....

România se confruntă cu o criză economică profundă: CNS Cartel ALFA condamnă măsurile de austeritate propuse de Guvern

București, 22 decembrie 2024Confederația Națională Sindicală (CNS) Cartel ALFA a transmis un semnal de alarmă privind proiectul de ordonanță de urgență (OUG) cunoscut sub...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...
Ultima oră
Pe aceeași temă