20.2 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecial"Draga de ANI" , condusa politic

„Draga de ANI” , condusa politic

Potrivit legii ANI, modificata prin Ordonanta de Urgenta nr. 49/2007, nominalizarile pentru Consiliul National de Integritate (CNI) trebuiau facute pana luni, 18 iunie. Grupurile parlamentare, Ministerul Justitiei, Ministerul Economiei si Finantelor, Agentia Nationala a Functionarilor Publici, asociatiile magistratilor si organizatiile societatii civile urmau sa inainteze cate o propunere, alaturi de Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene si de asociatiile municipiilor, oraselor si comunelor din Romania. Doar jumatate din aceste entitati au respectat insa termenul legal, astfel ca pe masa Biroului Permanent al Senatului, insarcinat sa decida calendarul audierii nominalizatilor, nu au ajuns decat CV-urile a 13 candidati, dintre care sase pentru postul de supleant. Adica mai putin de jumatate din cei 17 membri pe care ar trebui sa-i cuprinda Consiliul! Prevederile legale nu au impiedicat insa BP al Senatului sa decida prelungirea termenului cu cateva zile, pentru a le oferi "intarziatilor" posibilitatea de a-si trimite oameni in Consiliu.

Din "tabara" politica nu si-au desemnat in CNI reprezentanti PSD si grupul minoritatilor nationale altele decat cea maghiara. Daca social-democratii au ales varianta tacerii, mai multi lideri ai PSD neputand fi contactati ieri, liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a explicat situatia prin "prevederile confuze ale legii". "Daca ne explica si noua cineva cum trebuiau desemnati candidatii, faceam nominalizarile. Legea este foarte confuza. Nu specifica daca persoanele pot fi sau nu membri de partid sau daca pot fi demnitari", ne-a declarat Pambuccian.
Legea de organizare si functionare a ANI nu clarifica, intr-adevar, profilul candidatilor la postul de membru in CNI. "Golurile" au fost speculate si de partidele care au facut nominalizari, in conditiile in care unele au trimis in CNI politicieni patati. PC, de exemplu, potrivit lui Sabin Cutas, a considerat potrivit sa o nominalizeze pe Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei gasit de CNSAS ca a colaborat cu Securitatea si ca a facut politie politica. Supleant pentru ex-senatorul PSD, actualmente PC, va fi tot un senator, Gavrila Vasilescu, membru in Comisia juridica. Tot doi parlamentari a nominalizat si UDMR: Pete stefan si Fekete Szabo Andras Levente, ultimul ca supleant.
Din partea PNL a fost desemnat avocatul Mihai-Radu saptefrati, fost consilier al lui Bogdan Olteanu si, din ianuarie 2007, consilier al presedintelui AVAS, Teodor Atanasiu. Democratii l-au nominalizat, la randul lor, pe Marian Zlotea, fost secretar de stat si presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
Ministerul Economiei si Finantelor l-a desemnat pe Nicu Marcu, fost director la CN "Loteria Romana", actualmente director in cadrul ANAF, iar din partea societatii civile a fost nominalizat judecatorul Adrian Toni Neacsu, presedinte al Tribunalului Vrancea si presedinte al Asociatiei "Societatea pentru Justitie" (SoJust).

Multe goluri

Nici ordonanta de urgenta a Guvernului nu a umplut golurile din Legea ANI, venind doar cu niste termene pana la care trebuie indeplinite procedurile. Ba, mai mult, in OUG nr. 49/2007 a fost introdus urmatorul text: "CNI este valabil constituit daca sunt desemnati cel putin jumatate plus unu dintre membri". In concluzie, in situatia actuala, cand au fost desemnati doar 7 din cei 17 membri, CNI nu se va putea constitui. Mandatul membrilor Consiliului este de trei ani si poate fi reinnoit o singura data.
Pana acum, ordonanta a fost adoptata de deputati pe articole, iar una dintre principalele modificari pe care le aduce legii se refera la micsorarea – de la 20.000 la 10.000 de euro – a diferentei dintre averea existenta si veniturile realizate pentru care inspectorii ANI declanseaza procedura de verificare.
ANI va functiona ca o autoritate administrativa autonoma, iar singura "subordonare" ar trebui sa o constituie prezentarea unui raport anual Senatului.
atribuTii

Potrivit legii, CNI are atributia de aprobare a regulamentului de desfasurare a concursului in urma caruia vor fi numiti presedintele si vicepresedintele ANI.

Nominalizare

PRM l-a desemnat pentru CNI pe procurorul Marian Capota, membru al PCR intre 1974 si 1989, transformat in revolutionar. "La 23 decembrie 1989, in semn de protest fata de politica promovata de Nicolae Ceausescu, mi-am dat demisia din fostul PCR si am predat carnetul de partid (…) Posed certificat de revolutionar acordat pentru «merite deosebite»", se arata in CV-ul trimis senatorilor de Capota.

Cele mai citite

PSD vrea reducerea taxฤƒrii cu 5 procente pe salariile mici ศ™i medii. Cรขศ›i bani ar rฤƒmรขne รฎn buzunarele romรขnilor

Ministrul Adrian Cรขciu a declarat cฤƒ mฤƒsura ar duce la creศ™terea puterii de cumpฤƒrare a romรขnilor ศ™i la competitivitatea companiilor Ministrul investiศ›iilor ศ™i proiectelor europene,...

PNL ศ™i Ministerul Justiศ›iei lanseazฤƒ โ€žGhidul privind sesizarea faptelor de violenศ›ฤƒ ศ™i de hฤƒrศ›uire sexualฤƒโ€

PNL descrie siguranศ›a romรขnilor ca fiind โ€žo prioritateโ€ pentru partid ศ™i lanseazฤƒ โ€žGhidul privind sesizarea faptelor de violenศ›ฤƒ ศ™i de hฤƒrศ›uire sexualฤƒโ€. Ghidul elaborat de...

Ludovic Orban: Voi fi un preลŸedinte „de multe ori surprinzฤƒtor”, prezent, implicat, simลฃitor

PreลŸedintele Forลฃa Dreptei, Ludovic Orban, ลŸi-a depus, sรขmbฤƒtฤƒ, candidatura pentru funcลฃia de preลŸedinte al Romรขniei, susลฃinut de FD, PMP, Alternativa Dreaptฤƒ ลŸi PNลข Maniu-Mihalache,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ