Conform datelor destul de negative raportate in general in luna mai de SUA, privind evolutia constructiilor de case, ar insemna sa evitam acest sector pana la sfarsitul acestui an. Pretul mediu al caselor vandute a scazut cu 15% in ultimele 12 luni, iar numarul caselor noi construite a scazut cu 4% in aprilie fata de martie 2009.
Dar, asa cum spun marii economisti straini, relansarea economiilor lumii depinde foarte mult de atingerea unui punct de minim al sectorului de constructii si revigorarea acestuia. Voi face abstractie de "uite este/nu este planul prima casa", initiat politic de Guvernul Boc, si voi spune ca relansarea economiei Romaniei se face si prin sectorul constructiilor. Este cunoscut faptul ca o contributie semnificativa la cresterea economica a tarii din perioada 2006-2007 a avut-o acest sector, iar fondurile pe care le-ar putea atrage ar depasi, potrivit unor estimari, suma de 9 mld. euro.
Putem considera o decizie de acumulare a unor actiuni din acest domeniu al BVB (circa 144 emitenti) urmarind o strategie pe termen mediu fara a ne gandi ca un moment de intrare favorabil a fost deja la minimele lunii februarie 2009. Pentru aceasta vom selecta doi emitenti puternici si cunoscuti, ce au intrat recent la categoria a II-a de la BVB, dar si in atentia investitorilor de calibru.
Primul este un producator de beton, COMCM S.A. Constanta (CMCM ), iar celalalt este un constructor de proiecte utilitare pentru fluid, Condmag Brasov (COMI). In ambele cazuri, datele fundamentale sunt relevante privind capitalurile proprii la Q1/2009, profitul pe 2008, profitul la Q1/2009, PER, P/B si EPS. CMCM are 278,2 mil. lei / 10,2 mil. lei / 0,157 mil. lei / 7,11 / 0,26 / 0,04 si COMI are 82,6 mil. lei / 8,8 mil. lei / 4,6 mil. lei / 3,76 / 0,58 / 0,07. Gradul de indatorare destul de mare nu este departe de media sectorului de constructii, putand fi acoperit din rezultatele nete viitoare.
Desigur, ne intereseaza sa alegem o varianta sau doua pentru luarea deciziei de acumulare treptata, inclusiv pe baza minimelor viitoare. Suma alocata ar trebui sa fie in final circa 25% din capitalul disponibil. Am trasat un grafic zilnic pentru COMI (tot dintr-un grafic au rezultat si datele pentru CMCM) folosindu-ne de semnalele celor doi indicatori tehnici de baza (MACD si RSI), precum si de pragurile de suport posibile oferite de nivelurile de retragere Fibonacci fata de trendul UP anterior.
Din analiza elementelor tehnice prezentate pe grafice rezulta ca, in cazul unei deprecieri generale a BVB, primele zone de intrare pe aceste actiuni pentru un pachet de 30% din suma destinata ar putea fi pentru CMCM in zona pretului de 0,2545 lei, iar pentru COMI in zona pretului de 0,2090 lei, corespunzator nivelului de retragere Fibonacci de 50%. Daca deprecierea s-ar accentua atunci am astepta o noua intrare pentru pachetul de inca 30% din suma, corespunzator nivelului de retragere Fibonacci de 61,8%, adica la pretul de 0,2370 lei pentru CMCM si de 0,1815 lei pentru COMI. Restul de 40% din suma disponibila o vom pastra pentru viitoarele minime ale preturilor.