Un grup de arheologi a descoperit, în localitatea Păuleşti, situată la câţiva kilometri de Ploieşti, două morminte vechi de 4.500 de ani şi unul vechi de o mie de ani, acesta din urmă aparţinând cel mai probabil unui membru al unei populaţii nomade, relatează Mediafax.
Săpăturile au fost efectuate pentru descărcarea arheologică a zonei în vederea efectuării unei investiţii, fiind descoperite trei morminte, dintre care două vechi de 4.500 de ani şi unul datând din urmă cu un mileniu, a declarat arheologul Alin Frânculeasa, care conduce lucrările de descărcare arheologică a zonei.
Cele trei morminte au fost descoperite în doi tumuli, în unul dintre tumuli aflându-se, laolaltă, cele două morminte vechi de 4.500 de ani.
Arheologul Alin Frânculeasa a precizat că „cea mai interesantă” dintre aceste descoperiri este mormântul vechi de un mileniu, care a fost găsit marţi.
În interiorul acestui mormânt au fost descoperite rămăşiţele unui om înhumat în poziţie asemănătoare creştinilor, iar alături de rămăşiţele umane au fost descoperite resturile unui cal, respectiv capul şi picioarele animalului, precum şi copitele acestuia. Descoperirea îi face pe arheologi să presupună că mormântul aparţine unui membru al pecenegilor, populaţie nomadă care a trăit pe teritoriul ţării noastre în secolele X-XI.
În acelaşi mormânt au fost descoperite mai multe obiecte din fier, respectiv vârful unei săgeţi, o zăbală şi un harnaşament.
Arheologul Alin Frânculeasa a spus că nu este exclus ca în aceeaşi zonă să fie descoperite şi alte morminte foarte vechi.