16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialDoua milenii de la exilul marelui poet Ovidiu

Doua milenii de la exilul marelui poet Ovidiu

» Specialisti romani, francezi, italieni si din Republica Moldova s-au adunat sa elogieze operele lui Ovidiu.

» Statuia poetului reprezinta un important punct de atractie turistica.

Anul 2008 reprezinta comemorarea a doua mii de ani de la exilul poetului Ovidiu in Dacia. Cu ocazia acestui eveniment a fost organizat un colocviu in Aula Academiei Romane, la care au participat specialisti romani, francezi, italieni si din Republica Moldova. Discursul de deschidere al academicianului Marius Sala, vicepresedinte al Academiei Romane, a evidentiat marea valoare istorica si etimologica a descrierii teritoriilor dobrogene de catre Ovidiu. "Prin maturitatea limbajului sau, prin mesajul umanist pe care ni-l transmite peste secole, opera lui Ovidiu creeaza o punte intre arte si popoare", a declarat directorul Institutului Italian de Cultura "Vito Grasso", profesorul Alberto Castaldini.

 

Impresionanta creatie poetica a marelui exilat de la Pontul Euxin a fost elogiata si de secretarul general al Uniunii Latine, ambasadorul Bernardino Osio. Ovidiu s-a nascut la 20 martie 43 i. Hr., in orasul Sulmona, situat in Italia de mijloc, la aproximativ 140 kilometri departare de Roma. Dupa moartea lui Horatiu, acesta devine cel mai cunoscut si apreciat poet din Roma. Datele acestea sunt relevate in scrierea intitulata "Tristia", semnata chiar de el insusi. Augustus hotaraste in toamna anului 8 d. Hr., fara o hotarare prealabila a Senatului, exilarea lui Ovidiu la Tomis, pe tarmul indepartat al Marii Negre.

 

In tot acest timp, Ovidiu se afla pe Insula Elba si a scris ca motivul exilarii a constat in "carmen et error", o poezie si o greseala. Numeroasele incercari ale poetului de a obtine gratia lui Augustus nu au fost luate in seama. Acesta a trimis numeroase scrisori catre Roma, nici Tiberius, urmasul lui Augustus, netinand cont de cererile lui Ovidiu. Conform lui Heronim, poetul ar fi murit la Tomis, in anul 17 d. Hr., unde a fost si inmormantat. In peninsula orasului Constanta troneaza statuia lui Ovidiu.

Cele mai citite

Monaco a învins-o pe Barcelona! Cine e puștiul minune care a adus victoria

George Ilenikhena, autorul golului de 2-1 în meciul dintre Monaco și Barcelona, a devenit deja un specialist în stabilirea de recorduri. La doar 18 ani,...

Cu ajutorul unui implant dentar, zâmbetul nu (mai) are vârstă!

Dantura joacă un rol esențial nu doar în funcționalitatea zilnică, ci și în stima de sine și în aspectul estetic. Pentru multe persoane în...
Ultima oră
Pe aceeași temă