-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialDouă familii au dat lovitura: şi soţii, şi soţiile au devenit primari

Două familii au dat lovitura: şi soţii, şi soţiile au devenit primari

În premieră, familia Ţuchel (PNL) a câştigat primăriile din Tecuci (soţul) şi Ţepu (soţia), iar familia Munteanu (PSD) primăriile din Frumuşiţa (soţul) şi Folteşti (soţia).

 

O situaţie inedită, foarte probabil o premieră mondială demnă de Cartea Recordurilor, a avut loc în judeţul Galaţi. Aici, în două familii vor deveni primari ambii soţi, şi soţul şi soţia. Este vorba de familia Daniel şi Narcisa Ţuchel (PNL) şi Nelu şi Lenuţa Munteanu (PSD). Ambele familii de primari au candidat pe listele USL. Daniel Ţuchel a fost din 2004 primarul comunei Ţepu, situată la nord de Tecuci. În acest an, Daniel Ţuchel a candidat din partea USL la Primăria Tecuci, candidatul USL la Primăria Ţepu fiind desemnată soţia sa. Astfel, pe votul acordat masiv USL-ului, au devenit primari ambii soţi, Daniel la Tecuci şi Narcisa la Ţepu.  La fel s-a întâmplat şi în cazul familiei Munteanu. Lenuţa Munteanu a mai candidat, din partea PSD şi în 2008, tot pentru Primăria Folteşti, dar nu a avut noroc. Atunci a ieşit primar numai soţul său, care candidase din partea PSD pentru Primăria Frumuşiţa. Acum, Lenuţa şi Nelu Munteanu a fost candidaţii PSD-USL şi au devenit amândoi primari, ea la Folteşti, el la Frumuşiţa.

USL, câştigător detaşat

În ceea ce priveşte rezultatele în restul judeţului, după validarea rezultatelor din aproape 10 % din secţiile de votare, date publicităţii de biroul electoral judeţean, dar şi numărătorile paralele ale partidelor, confirmă că şi la Galaţi alegătorii care s-au prezentat la urne au acordat un vot politic masiv candidaţilor USL, care au obţinut la diferitele scrutinuri procente de peste 60 %. Până la ora 14.00, fuseseră centralizate şi validate procesele verbale din 119 de secţii de votare, din totalul de 433 de secţii existente în judeţul Galaţi. La scrutinul pentru alegerea membrilor Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, Uniunea Social Liberală (USL) a obţinut 62,11% (37.332 de  voturi valabil exprimate), Alianţa Pentru Progres (APP), UNPR-PDL, s-a plasat pe locul 2, la mare distanţă, 21,08 % (12.670 de voturi), pe locul trei situându-se Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD), cu 8,04 (4838 voturi). Ierarhia s-a menţinut şi la scrutinul pentru alegerea preşedintelui CJ Galaţi. Candidatul USL, Dobrovici-Bacalbaşa Nicolae, s-a plasat pe primul loc cu 64,54 % (39.585 voturi), candidatul APP, Eugen Chebac pe locul doi, cu 21,66% (13.288 voturi), iar pe locul 3 candidatul PPDD, Alexandru Teodorescu, cu 8,74%  (5.361 voturi).

Pepiniera PSD

Demn de remarcat este faptul că în urmă cu câteva luni toţi cei trei candidaţi erau membri ai PSD Galaţi, Eugen Chebac fiind exclus din partid după ce a demisionat din funcţiile deţinute în PSD, anunţând că va candida ca independent cu susţinerea UNPR, respectiv APP, iar Alexandru Teodorescu fiind exclus din PSD pentru că era un apropiat al lui Chebac. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea Crângan, centralizarea rezultatelor pentru Consilii Locale şi primari se face pe circumscripţii electorale, până la ora 10.00 fiind centralizate şi validate procesele verbale din 35 circumscripţii, din totalul de 65, după cum urmează: la scrutinul pentru consilii locale, Uniunea Social Liberală a obţinut 46,03% din voturi, ceea ce înseamnă 203 mandate, Alianţa Pentru Progres a obţinut 19,04 % respectiv 84 mandate, iar Partidul Poporului Dan Diaconescu a scos 12,69%, adică 56 de mandate. La scrutinul pentru desemnarea primarilor, USL a obţinut 60,00%, adică 21 mandate, fiind urmată pe locul doi de Partidul Social Democrat, cu 17,14%,15,38%, adică 6 mandate obţinute în comunele în care PSD şi PNL au candidat separat. Pe locul trei s-a situat APP, cu 11,42%, obţinând 4 mandate de primar.

„Locomotiva” USL a tras mai mult listele partidului

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea Crângan, centralizarea rezultatelor pentru Consilii Locale şi primari se face pe circumscripţii electorale, până la ora 10.00 fiind centralizate şi validate procesele verbale din 13 circumscripţii, din totalul de 65, după cum urmează: la scrutinul pentru consilii locale, Uniunea Social Liberală a obţinut 57,41% din voturi, ceea ce înseamnă 89 de mandate, Alianţa Pentru Progres a obţinut 16,77 %, respectiv 26 mandate, iar Partidul Poporului Dan Diaconescu a scos 9,67%, adică 15 mandate. La scrutinul pentru desemnarea primarilor, USL a obţinut 76,92%, adică 10 mandate, fiind urmată pe locul doi de Partidul Social Democrat, cu 15,38%, adică două mandate obţinute în comunele în care PSD şi PNL au candidat separat. Pe locul trei s-a situat APP, cu 7,69%, obţinând un mandat de primar.  Text Box:

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă