8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialDosarul “Şpaga la vama Siret” continuă să fie judecat de Curtea de...

Dosarul “Şpaga la vama Siret” continuă să fie judecat de Curtea de Apel Suceava

Vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Siret acuzaţi de corupţie vor fi în continuare judecaţi de magistraţii Curţii de Apel Suceava, după ce în cursul zilei de ieri au fost respinse cererile acestora de restituire a cauzei la Parchet.

În şedinţele anterioare, inculpaţii din „lotul Siret” au cerut de nenumărate ori restituirea cauzei la Parchet, aceştia menţion=nd că în rechizitoriu se află mai multe neconcordanţe ce ar putea vicia aflarea adevărului. De asemnea, ei au invocat în mai multe rânduri că această cauză ar trebui judecată de o altă instanţă şi nu de Curtea de Apel Suceava.

Aceste cereri ale lor au fost respinse însă de magistraţii suceveni şi drept consecinţă dosarul „Şpagă la vama Siret” va fi în continuare judecat de Curtea de Apel Suceava. Apărătorii celor acuzaţi de corupţie au ţinut să menţioneze că urmărirea penală, precum şi întreg rechizitoriul a fost întocmit superficial şi la repezeală, fiind constatate mai multe neconcordanţe. Aceştia au declarat că există unele neregularităţi privind actul de sesizare a urmăririi penale, subliniind că în rechizitoriu nu este trecută concret valoarea prejudiciului creat, Direcţia Generală Anticorupţie făc=nd o descriere cu caracter general referitor la această problemă. De asemenea, în cazul unor inculpaţi, s-a invocat că nu au fost îndeplinite toate actele cu privire la urmărirea penală, iar în cazul altor inculpaţi avocaţii au susţinut că cercetarea penală nu a fost începută în mod legal.

Totodată, vameşii şpăgari au mai menţionat că instanţa nu este legal sesizată în privinţa rechizitoriului. Spre exemplu, în cazul inspectorului vamal, Ungureanu Lazăr, avocatul acestuia a cerut într-un termen anterior nulitatea urmării penale. Ungureanu este urmărit pentru o singură faptă de dare de mită şi este acuzat că i-ar fi oferit o sumă de bani fostului şef PTF Siret, Aurel Anea, iar în rechizitoriu este specificat că ar fi dat şpagă altcuiva. Astfel, din aceste cauze, s-a cerut ca dosarul să fie din nou prezentat Parchetului, pentru refacerea rechizitoriului. Avocaţii au mai precizat de asemnea că actul de sesizare a instanţei este ilegal şi că acuzaţia de constituire de grup infracţional este nefondată, deoarece nu există dovezi că la vama Siret s-ar fi constituit întradevăr un grup infracţional.

Reamintim că în „lotul Siret” sunt achetaţi 66 de vameşi şi poliţişti de frontieră, sub acuzaţia de de luare de mită şi constituire de grup infracţional.

Cele mai citite

Schimbări la Washington, noi perspective la Moscova: Rusia vede o posibilitate de dialog cu SUA

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că venirea la putere a noului președinte al SUA deschide posibilitatea unei îmbunătățiri a...

România, în fața unei etape critice: economiștii avertizează asupra riscului stagnării economice

România riscă să intre într-o perioadă de stagnare economică și pierdere a competitivității dacă nu adoptă reforme structurale și politici economice sustenabile, avertizează Cristian...

Războiul comercial este un „joc cu sumă zero”, avertizează premierul Spaniei

Un război comercial nu este în interesul Uniunii Europene sau al SUA, a declarat miercuri, prim-ministrul Spaniei pentru CNBC Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă