Procurorii anticorupție au disjuns un dosar de evaziune fiscală, din dosarul în care fostul premier Victor Ponta era cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătura privată, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, informează Antena 3. Dosarul a fost trimis la Parchetul General, pentru cercetare in rem, potrivit HotNews.ro.
Surse citate de HotNews.ro au precizat că s- dispus disjungerea cauzei în urmă cu aproape două luni.
„S-a dispus clasarea la data de 22 martie pentru infracțiunea de conflict de interese (trei fapte) care fusese reținută în sarcină lui Victor Ponta în calitatea sa de prim-ministru având în vedere că a intervenit o cauza de împiedicare a efectuării urmăriri penale ca urmare a respingerii de către plenul Camerei Deputaților a cererii de încuviințare transmisă de procurori. Pe de altă parte, în cauza respectivă, prin aceeași ordonanța, s-a dispus disjungerea și declinarea competenței de soluționare către PICCJ pentru suspiciunea săvârșirii unor fapte care nu sunt de competență DNA”, a declarat purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Saplacan, pentru Agerpres.
În dosarul inițial, fostul premier Victor Ponta a fost acuzat de fals în înscrisuri sub semnătura privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni-Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioadă în care era avocat. Faptele reținute de anchetatori ar avea legătură cu faptul că Victor Ponta ar fi beneficiat de o parte însemnată din sumele obținute de către SC. „Sova și Asociatii” de la complexurile energetice Turceni și Rovinari, deși nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare dintre cele două case de avocatură.
Din prostie, incompetență, rea-credință sau toate la un loc, Poliția terorizează fizic și psihic un cuplu de martori esențiali pentru Direcția Națională Anticorupție. Culmea absurdului, rolul oficial al polițiștilor este să-i protejeze pe cei doi, considerați “martori amenințați” de către procurori.
Procurorii DNA au cerut, în 5 iunie 2015, Camerei Deputaţilor să avizeze urmărirea penală a lui Victor Ponta, pentru conflict de interese. Cu toate acestea, în 9 iunie, deputaţii au respins solicitarea. La acel moment, DNA îl acuza pe Victor Ponta că, în calitate de premier, l-ar fi numit pe Dan Şova în funcţia de ministru, în condiţiile în care în trecut ar fi primit foloase din partea acestuia.
În dosarul „Turceni-Rovinari”, judecat din 2015 la instanţa supremă, ancheta a durat aproape patru ani. Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului. Procurorii îl acuză pe fostul premier că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinetul sau de avocat, ar fi obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi „Şova şi Asociaţii" 181.439,98 de lei, pentru activităţi care ar figura în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.
Absurd, dar adevărat: deși Poliția Română confirmă abuzurile Poliției București împotriva martorului Alin Brîncuș din dosarul lui Dan Șova, hărțuirea continuă. Explicația este, pe de o parte, că legislația este contradictorie și permite abuzul. Pe de altă parte, însă, există și motive mai prozaice: excesul de zel al polițiștilor și chiar influențe toxice dinspre fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.