5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialDosarul Iacubov-Serban-Necolaiciuc, sub cheie la Parchetul General

Dosarul Iacubov-Serban-Necolaiciuc, sub cheie la Parchetul General

Procurorii DIICOT tin in sertare de mai bine de doi ani documente care ar putea proba o posibila spalare de bani pe filiera "Rafo" Onesti-"Perla Moldovei"-CFR  (Necolaiciuc). Reporterii nostri au relatat despre aceasta inginerie financiara inca din 2004.

Pagubele produse statului numai prin perfectarea a trei acte de vanzare-cumparare, cu documentele aditionale aferente, depasesc 150 miliarde de lei vechi. In total, statul a pierdut prin ingineriile financiare marca  "Necolaiciuc" circa un miliard de euro.
Compania Nationala CFR SA, unde  Mihai Necolaiciuc era director general, a cumparat in 2001, cu preturi astronomice, trei active in ruina ale societatii "Perla Moldovei" din Slanic Moldova: "Baza de tratament", vila "Caprioara" si vila "Zorile". Actorii principali, direct implicati, au fost Corneliu Iacubov, de la "Rafo" Onesti si "Perla Moldovei", Andrei Serban, de la "Perla Moldovei", si Mihai Necolaiciuc, directorul CN CFR SA. Din partea CFR, documentele au fost semnate de insusi Mihai Necolaiciuc, iar pentru "Perla Moldovei"  a semnat Ionel Cretu, pe atunci si trezorierul filialei Bacau a PDSR (actualul PSD).
Cretu ne-a declarat (inregistrare audio, dar si declaratie scrisa) ca din suma totala primita pe cele trei active Necolaiciuc a incasat 10 miliarde de lei mita; alte 20 miliarde de lei i-ar fi fost destinate lui Miron Mitrea, ministrul Transporturilor, care ar fi patronat din umbra  "afacerea". Mitrea a negat vehement ca ar fi incasat cele 20 miliarde de lei. Partea de dosar cu mita este acum la DNA, dar ancheta este blocata de disparitia lui Necolaiciuc, dat in cautare internationala prin Interpol.

Dosarul – la sertar!

Ancheta penala pentru cumpararea de catre CN CFR SA, la preturi astronomice, a ruinelor de la Slanic Moldova a fost declansata abia dupa ce PDSR-PSD a pierdut alegerile. Dosarul insa a zacut la fostul PNA, fiind blocat de conducerea pesedista a acestei institutii.
Procurorul general Ion Amarie nu s-a obosit sa avizeze actele de urmarire penala. Mai mult, pentru a opri elanul procurorilor anticoruptie, Ion Amarie a trimis dosarul la Parchetul General, la procurorul general Ilie Botos, pe motiv de schimbari de competente. Tot cam pe atunci, fratele lui Ion Amarie a fost ales parlamentar pe listele PSD.

Procurorul-sef, paznicul dosarului

Desi Ilie Botos nu mai este seful Parchetului de cateva luni bune, dosarul este acoperit in continuare de praf, sub directa supraveghere a procurorului-sef de birou DIICOT, Alina Bica. Nici macar Andrei Serban, acum primarul PSD al statiunii Slanic Moldova, nu a fost audiat. Spre deosebire de dosarul de mita de la DNA, in cel de spalare de bani de la Parchetul General ancheta poate fi facuta si in lipsa lui Necolaiciuc, deoarece exista actele de vanzare-cumparare, iar expertiza financiar-contabila poate fi dispusa de catre instanta de judecata tocmai pentru a se mentine obiectivitatea, in absenta unuia dintre invinuiti. Desi am solicitat amanunte despre stadiul anchetei, raspunsul Parchetului – si acum, dupa schimbarea procurorului general Botos – a fost invariabilul "cauza este in prezent in lucru". Codrut Olaru, actualul procuror-sef al DIICOT, adica si al procurorului-sef de birou Alina Bica, a fost propulsat pe functie de la Bacau, fief-ul duetului pesedist  Corneliu Iacubov-Andrei Serban. Este de notorietate publica faptul ca intre 2001 si 2004 numirile pe functii de procurori-sefi, de presedinti de instante de judecata, de sefi de politie erau facute de catre sefii PSD ai judetului respectiv. Codrut Olaru a tot fost sef la diverse structuri ale Parchetului din Bacau in perioada 2001-2004. Olaru a refuzat sa ne spuna de ce a pus NUP (neinceperea urmaririi penale) sau SUP (scoaterea de sub urmarire penala) pe multe dintre dosarele PSD de la Bacau. Asupra acestor dosare vom reveni.

Ministrul de interne confirma
Mihai Necolaiciuc, prin toate ingineriile sale financiare,  a produs statului un prejudiciu de circa un miliard de euro, a declarat presei ministrul de Interne, Vasile Blaga.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă