22.9 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialDOSARUL FRAUDELOR LA REFRENDUM. Primul lot a fost trimis în judecată

DOSARUL FRAUDELOR LA REFRENDUM. Primul lot a fost trimis în judecată

Mai mulţi şefi ai unor secţii de votare din Mehedinţi, anchetaţi de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru fraude la referendum, au fost ieri trimişi în judecată. Metoda folosită de aceştia a fost în principal falsificarea numărului de votanţi.

 

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în dosarul fraudelor de la referendum din judeţul Mehedinţi. Au fost astfel trimişi în judecată Dumitru Mirea, Liviu Bondoc, Gheorghiţă Burcu şi Manuela Micu. Potrivit rechizitoriului, Dumitru Mirea, în calitate de preşedinte al unei secţii de votare, a întocmit în fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul-verbal privind rezultatele referendumului şi lista electorală suplimentară aferente urnei mobile, prin înscrierea pe această listă a aceloraşi persoane de mai multe ori sau a unor persoane care nu au formulat cerere în acest sens.

Ulterior, acesta ar fi introdus în urnă un număr de buletine de vot egal cu cel al persoanelor înscrise în fals în această listă, mai exact 127 buletine. Procurorii spun că o faptă similară ar fi fost săvârşită şi de Cătălin Bondoc. În ceea ce o priveşte pe Gheorghiţa Burca, de la o secţie de votare din Orşova, aceasta ar fi falsificat 49 de semnături pe listele electorale. Din materialul probator administrat în cauză a rezultat faptul că în lista electorală suplimentară a Secţiei de votare nr. 70 Orşova au fost identificate un număr de 34 de CNP-uri invalide, iar seriile şi numerele cărţilor de identitate menţionate în dreptul acestora aparţin unor alte persoane decât cele înscrise în listă, astfel încât rezultă că acestea au fost întocmite în fals, se mai arată în rechizitoriu. Tot pentru falsuri în procesul electoral de pe 29 iulie este acuzată şi Manuela Micu.

Procurorii spun că aceasta a întocmit în fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul-verbal privind rezultatele referendumului şi mai multe pagini ale listei electorale suplimentare de alegători, prin înscrierea unor persoane fictive, având CNP-uri invalide, seriile şi numerele cărţilor de identitate menţionate în dreptul acestora aparţinând altor persoane, urmată de introducerea unui număr corespunzător de buletine de vot, validând, astfel, prezenţa persoanelor menţionate în fals. 

Dragnea şi Atanasiu, anchetaţi pentru corupţie

Referitor la fraudele de la referendum există în acest moment aproximativ 500 de dosare penale, constituite în urma unor sesizări. Tot în legătură cu votul de pe 29 iulie mai există un dosar la Parchetul General în care sunt cercetaţi doi chestori din fruntea Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru încercarea de falsificare a listelor electorale – Nicolae Cabulea, secretar de stat, şi Constantin Manoloiu, şeful Evidenţei Populaţiei -, dosar în care trebuia învinuit şi fostul ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre. Acesta beneficiază de imunitate, iar Parlamentul nu a permis anchetarea acestuia. Într-un alt dosar anchetat de DNA au fost puşi sub învinuire doi lideri USL, Liviu Dragnea (PSD) şi Theodor Atanasiu (PNL). Aceştia sunt suspectaţi  de faptul că prin fapte de corupţie au influenţat rezultatele votului de la referendum.

Cele mai citite

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă