» Decizia Curtii de Apel Constanta este definitiva si dosarul va ajunge la Judecatorie.
» Dumitru Marcel Bardas si Kaunz Werner sunt acuzati ca au prejudiciat compania cu peste 1,4 milioane dolari.
In 2005, procurorii anticoruptie finalizau unul dintre cele mai mari dosare de coruptie. Atunci, anchetatorii i-au trimis in judecata pe fostul director si administrator Dumitru Marcel Bardas si directorul economic al Companiei Nationale de Navigatie Maritima Petromin, pentru abuz in serviciu in forma calificata. Din probele administrate in cauza s-a stabilit ca, in perioada iulie 1998-aprilie 2001, cei doi inculpati s-au folosit de fondurile banesti apartinand CNM Petromin, la care statul era actionarul principal, pentru a angaja, ilegal, un aparator in litigiile comerciale aflate pe rolul instantelor judecatoresti, prejudiciul creat fiind evaluat la aproape 1.450.000 de dolari.
In calitatile oficiale pe care le-au detinut in perioada de referinta, inculpatii au actionat in sens contrar atributiilor de serviciu, ceea ce a avut drept consecinta pierderi nejustificate din bugetul CNM Petromin, in conditiile in care societatea se afla, oricum, in grave dificultati financiare. Cu alte cuvinte, cei doi suspecti ar fi negociat cu un birou de avocatura plata a 41 de contracte de asistenta juridica si au acceptat conditiile impuse de avocat, desi compania avea posibilitatea de a se apara corespunzator prin consilierii sai juridici. Se pare ca avocatul angajat nu este nimeni altul decat fostul candidat la Presedintia Romaniei, Dinu Gheorghe. Potrivit procurorilor anticoruptie, toate contractele de asistenta juridica incheiate cu Biroul de avocatura respectiv prevedeau onorarii pentru consultatii ori asistare la instante cu mult peste limita rezonabila de 0,25% inserata in decizia Uniunii Avocatilor din Romania, iar cele fara un obiect patrimonial cu mult peste onorariile stabilite prin aceeasi decizie.
Astfel, anchetatorii au strabilit ca acest lucru confirma modul abuziv de actiune al inculpatilor, exercitat anume in scopul obtinerii de avantaje materiale necuvenite pentru sine sau pentru altul. Directia Nationala Anticoruptie a retinut ca CNM – Petromin SA a promovat mai multe actiuni, in aceleasi conditii abuzive, cu onorarii nejustificat de mari, fiecare actiune fiind platita cu 24.000 sau 20.000 USD. In acest caz, inculpatii au promovat mai intai actiunea referitoare la un drept de creanta si apoi cererea privind revendicarea unor apartamente asupra carora se derula litigiul. Desi actiunea a fost respinsa, s-a promovat din nou o actiune de revendicare distincta, care in mod firesc a fost respinsa in baza autoritatii de lucru judecat.
Astfel, anchetatorii au stabilit ca indeplinirea defectuoasa a sarcinilor de serviciu de catre inculpati consta in actele acestora, la care erau obligati in virtutea functiei, ca urmare a angajarii unui avocat in litigii comerciale in care compania era parte, desi aceasta avea trei consilieri juridici apti de a asigura apararile sub toate aspectele, cat si promovarea unui litigiu in mod discretionar in situatia in care culpa companiei era evidenta.