16.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialDosar stufos pentru indemnizatia de crestere a copilului

Dosar stufos pentru indemnizatia de crestere a copilului

Potrivit noii legislatii in vigoare, dosarele pentru primirea indemnizatiei de crestere a copilului nu se mai depun la Directia de Munca, Familie si Solidaritate Sociala Constanta, ci la sediul Primariei din strada Ecaterina Varga. Dupa o perioada in care sediul a fost luat cu asalt, s-a decis ca si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca sa primeasca aceste dosare, evitandu-se astfel aglomeratia.

Potrivit declaratiilor referentului din cadrul Primariei Constanta, Elena Rusu, in decursul unei saptamani au fost depuse peste 1.300 de astfel de cereri. „Acum, cozile nu sunt prea mari, insa se asteapta destul de mult. Oricum, este bine. Mai greu este pentru persoanele care nu au cu cine sa-si lase copiii si vin cu ei”, ne-a declarat una dintre proaspetele mamici care tocmai isi depunea dosarul pentru intrarea in plata a indemnizatiei.

Personal si spatiu insuficient

Angajatii fac fata cu greu numarului mare de dosare pe care le au in lucru. „Au fost doua zile foarte aglomerate. Avem sase persoane care se ocupa de verificarea dosarelor si altele la inregistrarea lor. Facem fata cu greu volumului mare de munca, insa ne-am mobilizat”, a mai precizat referentul Elena Rusu. Spatiul de care dispune serviciul este mult prea mic, asa ca solicitantii trebuie sa astepte si afara. Problema este ca foarte multe persoane vin cu copiii pe care ii tin in picioare si in frig.

Cereri peste cereri, conform legii

O alta problema cu care se confrunta persoanele care trebuie sa-si depuna actele pentru a intra in posesia indemnizatiei de crestere a copilului se refera la documentatia stufoasa. Legea a stabilit o serie de acte pentru strangerea carora oamenii trebuie sa alerge chiar si mai bine de o saptamana. Astfel, este nevoie de o cerere-tip, buletinul sau cartea de identitate atat in original, cat si copie, certificatul de nastere al copilului sau livretul de familie, dupa caz, atat in original cat si copie, o adeverinta eliberata de angajator prin care sa se ateste deschiderea dreptului la indemnizatie, precum si o serie de cereri si declaratii ce trebuie completate de catre solicitant. Una dintre declaratiile pe proprie raspundere detine recordul in materie de pagini ce trebuie completate: nici mai mult nici mai putin de sase pagini! Toate acestea se completeaza o singura data pe an insa, lunar, beneficiarul indemnizatiei pentru cresterea copilului trebuie sa se deplaseze la sediul Primariei pentru a depune o alta declaratie pe proprie raspundere conform careia nu realizeaza venituri impozabile, care nu este altceva decat o varianta scurta a celei de sase pagini! Persoanele beneficiare de indemnizatia pentru cresterea copilului au obligatia sa depuna dosarele in vederea platii aferente acestei luni pana la data de 20 ianuarie. Acestea trebuie sa depuna dosarul „redus” ce cuprinde: o cerere-tip completata de catre solicitant, declaratia-tip a celuilalt parinte, adeverinta-tip completata de catre angajator prin care se atesta deschiderea dreptului la indemnizatie, original si copie dupa BI sau CI si originalul si copia certificatului de nastere al copilului.

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă