1.9 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialDoris Lessing, Nobelul supriza

Doris Lessing, Nobelul supriza

In varsta de 87 de ani, romanciera britanica le-a suflat premiul autorilor consacrati.


Scriitoarea britanica
Doris Lessing este cea mai in varsta persoana si cea de-a 11-a femeie care primeste aceasta distinctie.
In justificarea premiului, Academia Regala de stiinta a Suediei a apreciat-o pe Doris Lessing drept "o naratoare a experientei feminine, care, cu scepticism, ardoare si forta vizionara, a expus critic o civilizatie divizata". Numele autoarei constituie o surpriza deosebita, aceasta fiind preferata de Academie scriitorilor mai cunoscuti, considerati favoriti la acest premiu, precum Philip Roth, Haruki Murakami sau Amos Oz.
Doris Lessing s-a nascut pe 22 octombrie 1919, perioada in care parintii sai traiau la Kermanshah, Persia (acum Iran). In 1925, impreuna cu familia, s-a mutat in colonia britanica din Rhodesia de Sud, acum Zimbabwe. In 1949 s-a mutat la Londra, unde traieste si acum. In ciuda unei copilarii dificile si nefericite, scrierile lui Lessing despre viata in Africa britanica sunt pline de compasiune atat pentru vietile sterile ale colonistilor, cat si pentru problemele locuitorilor indigeni. Desi nu este catolica, a urmat o scoala catolica, pe care a parasit-o definitiv la 15 ani, facandu-si singura educatia dupa aceasta varsta. A fost casatorita si a divortat de doua ori si are trei copii. Anul trecut Doris Lessing a anuntat ca surzeste treptat, doctorii sustinand ca acest fapt se datoreaza medicamentelor contra malariei pe care le-a luat in copilarie; fratele scriitoarei a surzit la varsta de 20 de ani.
Doris Lesing si-a facut debutul in 1950 cu "The Grass Is Singing", iar printre operele sale importante se numara romanele din seria "Children Of Violence" (1952-1969), "The Summer Before Dark" (1973) si "The Fifth Child" (1988). Romanul "Golden Notebook" (1962) este insa capodopera sa, considerat de multi un roman clasic feminist, dar nu si de autoarea lui, care il considera un roman despre tema pierderii sanatatii mentale ca modalitate de a te vindeca si a te elibera de iluzii. Din punct de vedere literar, opera sa este conventional impartita in trei perioade: romane cu tematica comunista (1944-1956), cu tematica psihologica (1956-1969) si cu tematica sufista si tenta stiintifico-fantastica (dupa 1969). Desi romanele din aceasta ultima grupa nu au fost la fel de bine primite de critici, autoarea a insistat asupra calitatii literaturii SF, sustinand ca acest gen a creat unele din cele mai bune fictiuni sociale.
In romaneste au fost publicat doua romane ale autoarei, "O coborare in infern", aparut in 1986, si "Povesti americane", in 1989, ambele la Editura Univers.

"Toata viata a fost un model pentru femei"
La ora anuntarii premiului ieri, Doris Lessing era la cumparaturi, motiv pentru care managerul scriitoarei nu a putut-o contacta imediat pentru a-i da vestea. Jane Friedman, redactorul-sef al editurii care publica cartile lui Lessing in Marea Britanie, HarperCollins, considera premiul o surpriza totala. "E o veste minunata, este absolut extraordinar", a spus aceasta, contactata de Reuters in timp ce se afla la Targul de carte de la Frankfurt. "Toata viata a fost un model pentru femei", a adaugat editoarea.

 

Si Academia Suedeza a declarat ca romanul "Golden Notebook" a inspirat o generatie de scriitoare feministe: "Miscarea feminista, aflata in plin avant, a considerat scrierile lui Doris Lessing de pionierat, iar romanul apartine celor cateva carti care definesc perspectiva secolului 20 asupra relatiilor dintre barbati si femei".
Premiul Nobel pentru Literatura, noteaza Associated Press, Reuters si AFP, rasplateste cele mai valoroase opere din toate genurile sau speciile literare, de la poezie, nuvela, roman, la piese de teatru, eseuri sau discursuri. Inca de la primul premiu decernat in 1901 poetului si filosofului Sully Prudhomme, distinctia a fost acordata, fara discriminare, autorilor de diferite limbi si culturi, atat scriitorilor necunoscuti, cat si celor care atinsesera deja celebritatea.
Anuntarea laureatilor Premiilor Nobel pentru anul in curs se face, in anumite zile, de obicei la inceputul lunii octombrie, dupa ce institutele pentru acordarea Premiilor Nobel au intocmit lista candidatilor eligibili dintre numele recomandate de Comitetul Nobel. Consilierii Comitetului si alti experti redacteaza rapoarte detaliate despre fiecare candidat, pe baza carora Comitetul urmeaza sa delibereze. Dupa ce este votat castigatorul Premiului Nobel, este organizata o conferinta de presa pentru anuntarea publica a acestuia.
Ceremonia oficiala de inmanare a Premiilor Nobel se va desfasura la 10 decembrie, la Concert Hall, in capitala suedeza, Stockholm, in ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului lor, Alfred Nobel (1896). Ceremonia este urmata de un dineu de gala organizat la sediul primariei din Stockholm, la care vor participa familia regala, membri ai guvernului si aproximativ 1.300 de invitati.
Regele Carol al XVI-lea Gustaf al Suediei le va inmana laureatilor o diploma, o medalie si Premiu Nobel, in valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1 milion de euro).

Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă