„Intelectualul… Dacă se amestecă, de ce se amestecă? Dacă nu se amestecă, de ce nu se amestecă? Important este CUM te amesteci. Un înalt demnitar de stat (Patapievici) nu ar trebui să aibă, prin lege, dreptul să facă propagandă electorală. A făcut pînă la greaţă. Cînd Patriciu se coboară la povestea filmului în care Băsescu „loveşte” un copil, iar numele lui Patapievici se leagă de mîrşăvia casetei cu „sexul oral”, atingem un abis. Liiceanu a încercat să vadă cum poate ajuta. Cînd a văzut cum merg lucrurile, a făcut pasul înapoi. La un moment dat, s-a trezit un fel de traducător din română în… română: „Cînd a spus chestia cu filosoful şi tinichigiul, de fapt preşedintele a vrut să spună altceva”. Şi ne-a dat „traducerea” corectă. Un om de talia lui Liiceanu nu se putea eterniza în asemenea situaţii jenante. Surprinzător pentru unii, nu pentru mine, adevăratul „animal politic” dintre cei numiţi – unii pe drept, alţii pe nedrept – „intelectualii lui Băsescu” este Mircea Cărtărescu. A dat cît a fost nevoie, a luat cît a fost plauzibil, s-a mai dat jos din luntre, cînd apa era prea agitată, a revenit, cînd apa s-a mai liniştit. Nu doar că imaginea lui nu va ieşi şifonată din această expediţie. Dimpotrivă, poate ieşi îmbunătăţită, graţie unui soi de Photoshop care operează în capul nostru”, afirmă Dorin Tudoran.
Dorin Tudoran (n. 30 iunie 1945, Timişoara) a absolvit Facultatea de Limbă şi Literatură Romană a Universităţii din Bucureşti. Este director al programului Democracy Fellows la World Learning, Washington, DC, Statele Unite.
Recent i-a apărut, la Editura Polirom, cartea „Eu, fiul lor. Dosar de securitate”. Volumul reprezintă o selecţie din documentele de urmărire informativă a lui Dorin Tudoran din perioada 1976-1986. Deşi, oficial, lui Dorin Tudoran i s-a deschis dosar de urmărire informativă în 1982, cele 9.852 de file recuperate din dosarul său de Securitate indică faptul că era urmărit informativ încă din anul 1976, cînd apare şi prima transcriere a unei convorbiri telefonice.