Câştigător la limită în lupta pentru conducerea Primăriei Chişinăului, Dorin Chirtoacă a vorbit – în exclusivitate pentru romanialibera.ro – despre ce-şi propune să facă în cel de-al doilea mandat. Dacă lucrurile se vor întâmpla aşa cum spune Chirtoacă, Chişinăul ar urma să aibă în patru ani magazine Carrefour şi Ikea, curse low-cost şi hoteluri pretenţioase. Cât despre opoziţia comunistă, liberalul bravează: vede PCRM-ul în scădere şi pe ducă.
Care sunt priorităţile dumneavoastră pentru cel de-al doilea mandat?
Dorin Chirtoacă: Mă gândesc la continuarea programelor pe care le-am derulat şi până acum. Sunt cinci paliere pe care vreau să acţioneze municipalitatea: dezvoltarea economică a oraşului, modernizarea infrastructurii, reabilitarea fondului locativ, susţinerea suburbiilor şi ajutarea categoriilor dezavantajate social. Vreau ca municipiul Chişinău să se poată integra în comunitatea oraşelor europene. Avem deja relaţii stabilite cu bănci importante precum BERD sau BEI şi, prin emisii de obligaţiuni, vom creşte economia locală. De asemenea, vom încerca să atragem la Chişinău cele mai importante reţele comerciale şi prestatoare de servicii din Europa şi din lumea.
Daţi-mi câteva exemple…
D.C.: Mă gândesc la reţelele de magazine Carrefour, Ikea, Cora şi Selgros. Am în vedere şi companiile puternice de software şi unele reţele hoteliere. De asemenea, vreau ca oraşul să dispună de rute aeriene low-cost, care să aducă un trafic mai comod şi mai avantajos financiar. Asta mai ales pentru că avem sute şi mii de cetăţeni care sunt nevoiţi să folosească autocarele şi microbuzele ca să călătorească în afara ţării.
Totuşi, cum credeţi că veţi reuşi ceea ce vă propuneţi în cazul în care comuniştii şi-ar păstra majoritatea în Consiliul Local – 26 de consilieri din 51?
D.C.: Eu cred totuşi că renumărarea voturilor din 5 iunie, care a fost aprobată, ne va aduce nouă, partidelor liberale şi democrate, majoritatea. Dacă nu, ne gândim să o obţinem prin negocieri. Sunt convins că vom avea majoritatea.
Dar cum vedeţi rezultatele alegerilor din Chişinău şi din ţară, interpretate în România ca un reviriment al comuniştilor?
D.C.: Comuniştii au scăzut, sunt acum pe locul al treilea ca număr de primari la nivel naţional, după PLDM şi PDM. Au scăzut cu 15 procente în comparaţie cu 2009 şi sunt în scădere şi faţă de alegerile parlamentare din noiembrie 2010. Faptul că la Bălţi şi la Chişinău au obţinut multe voturi a fost determinat de agresivitatea lor, care s-a acutizat în campania electorală. Dar comuniştii sunt în agonie acum.